Josep AlegrĂ­: ‘Tenim una llista d’espais municipals que poden convertir-se en aules educatives’

0
808

El regidor va participar en la reunió on hi havia representació dels següents centres educatius: les escoles Pous i Fages, Sant Pau, Josep Pallach, M. Àngels Anglada, Carme Guash, Salvador Dalí, Joaquim Cusí, l’Amistat, Anicet de Pagès i Puig, la Salle, Cor de Maria, Escolàpies i els instituts Alexandre Deulofeu, Cendrassos, Narcís Monturiol, Olivar Gran i Ramon Muntaner


Com serà la tornada a l’escola més atípica de la història?
Serà una tornada atípica però una tornada amb molta il·lusió, i parlo en nom de totes les escoles i centres de Figueres. Els mestres són els primers interessats a poder tornar a l’escola i fer la seva feina, és per això que tant els mestres com els equips directius de totes les escoles s’han preparat molt la tornada. Com a mínim han treballat per procurar que les escoles siguin el més segures possible a partir dels protocols del Departament d’Educació. L’Ajuntament de Figueres fa mesos que es va posar al seu costat i els vam allargar la mà en tot el que necessitaven per complir el protocol d’obertura. Les competències en educació en l’àmbit local són inexistents, per això hem agrupat les necessitats dels centres. N’hi ha d’estructurals, de parets a les aules que s’han hagut de modificar per adaptar-se a les ràtios noves. Llavors també hi ha la neteja, i això sí que és competència nostra, i és evident que es necessitaran més recursos per complir amb la desinfecció i neteja de les aules. I una qüestió que afecta la ciutat serà la mobilitat. Els plans d’obertura impedeixen que les famílies entrin a l’escola i s’hauran d’esperar a fora. El problema és que hi ha algunes escoles, sobretot les del centre, en què les famílies hauran d’esperar-se al carrer i són voreres estretes o carrers molt transitats.

Com es planteja la mobilitat?
La Guàrdia Urbana va mostrar una molt bona predisposició i les accions passaran per suprimir pàrquings a les hores puntuals, tallar carrers a les hores d’entrada i sortida a l’escola i adequar les voreres d’algunes entrades, i potser s’hauran d’eixamplar.

I pel que fa a les ràtios, com es podran complir si a la majoria d’escoles de la ciutat ja se superen?
És la pregunta. No és el mateix una escola rural que una escola d’una ciutat com Figueres. A la ciutat tenim cursos de cicle mitjà i cicle superior als quals la majoria de les aules estan per sobre la ràtio. La ràtio en un any ordinari són 25 alumnes, i actualment hi ha classes que estan amb 26 o 27 alumnes. És molt complicat si ho hem de reduir.

Per tant, és un tema que no està solucionat o no se sap què passarà?
Que quedi clar que no Ă©s per treure’ns la feina de sobre, eh? Però això no depèn de nosaltres com a Ajuntament, depèn del Departament d’EducaciĂł i, al final, si hem de reduir rĂ tios el consistori ja tĂ© preparada una llista d’espais municipals que poden convertir-se en aules educatives, exceptuant l’escola Carme Guash, que sĂ­ que ens ha demanat uns espais; a la resta d’escoles, excepte per fer educaciĂł fĂ­sica, que ens han demanat el pavellĂł o l’Albert Gurt, ningĂş ens ha demanat mĂ©s espais. Per què? Doncs perquè ja poden anar demanant espais si no hi ha mĂ©s docents. Es poden dividir les aules de 25 en grups de 12 però si aquella aula no tĂ© un mestre… I em sap greu dir-ho, però els ajuntaments hi tenen poc a dir i a fer, Ă©s feina del departament. A una escola de poble Ă©s mĂ©s fĂ cil complir-ho, però a una escola de ciutat, si ja es va sobre rĂ tio a la majoria d’escoles, Ă©s complicat. El consistori trobaria espais municipals com ara la biblioteca o museus, però no hem tingut aquesta demanda.

Com serà el protocol en cas d’un possible positiu a l’escola?
Als centres aplicarem el protocol del Departament d’Educació, que és el protocol del Departament de Salut. Tots els centres educatius han hagut d’escollir una persona que serà la coordinadora de la Covid-19 i serà l’encarregada de contactar, el cas que hi hagi un sospitós, amb el referent del CAP. Tots els centres tenen un CAP estipulat i allà hi ha un sanitari que és el nostre referent. Per exemple, si a un centre hi ha una persona sospitosa el que haurem de fer és que el coordinador l’acompanyarà a l’aula d’aïllament preventiu i, si és un menor, s’avisarà a la família i al CAP. Llavors serà al CAP qui digui quin protocol cal seguir. Segurament se li farà la PCR i l’alumnat del seu grup, fins que no hi hagi els resultats de la PCR, seguirà fent classe, és a dir, l’endemà hauran d’anar a l’escola. Si és positiu, tot el grup i els docents d’aquella aula també hauran de fer com a mínim 14 dies de quarantena. I sanitat decidirà si es fan PCR o no.

Què se’n sap de les extraescolars?
S’estan elaborant protocols però no tenim instruccions clares des del Departament. Hi ha qui diu que no n’hi haurà i hi ha qui diu que sí. Quan siguin clares serem els primers a posar-ho en coneixement i prendre les decisions oportunes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li