Jordi Masquef: ‘L’objectiu és mantenir l’alcaldia’

0
1512

Queden poques hores perquè s’inauguri el 18è torneig internacional de futbol base Mediterranean International Cup (MIC). El regidor d’Esports de l’Ajuntament de Figueres ens en fa cinc cèntims i assegura «l’èxit» que serà omplir l’estadi de Vilatenim, on actualment caben 8.200 persones


Demà, dimecres 28 de març, es farà la cerimònia inaugural del torneig internacional de futbol base MIC 2018. Què significa per la ciutat ser-ne la seu?
Ser la seu inaugural i la seu de les finals, que no és una seu qualsevol, significa ser l’epicentre o el punt de referència d’aquest torneig. Feia molts anys que ho perseguíem i finalment ho hem aconseguit. És molt important des del punt de vista esportiu i des del punt de vista de ciutat; la gent reclama l’organització d’esdeveniments que portin un valor afegit a la ciutat i crec que aquest és un esdeveniment de referència. Ser capaços d’omplir Vilatenim és un èxit.

Què aportarà aquest esdeveniment esportiu a la ciutat? I a la comarca?
Sobretot visibilitat i riquesa. Visibilitat per ser un punt de referència dins el món esportiu. La veritat és que estem muntant una sèrie d’esdeveniments que tenen ressò més enllà del que és Figueres i l’Empordà, per exemple la Mitja Marató, considerada una de les millors de Catalunya. També hi ha esdeveniments menors, com la Cursa de la Dona, que quantitativament la seva participació és més gran que la de Girona. Ara pel MIC tenim confirmats molts scoutings, és a dir, els observadors de clubs importants de futbol que venen al torneig. Tinc clar que el MIC portarà permutacions a Figueres.

Quin capital econòmic ha invertit Figueres en aquest torneig internacional de futbol base?
Molt poc, el conveni que es va signar ahir és de 10.000 euros directes i, a banda d’això, és veritat que hi ha altres costos que indirectament repercuteixen, per exemple l’ambulància als partits o l’adequació a les normes de seguretat a l’estadi de Vilatenim per adequar les grades nord i sud. Però això ja era un compromís que teníem quan vam firmar el conveni amb la Unió Esportiva Figueres i que ja hauríem d’haver fet.

Precisament els equipaments esportius preocupen la ciutadania. Quines novetats podem saber del nou pavelló?
Tenim el projecte bàsic a serveis tècnics i la maqueta veurà la llum d’aquí a un mes o un mes i mig, com a molt tard. El projecte executiu és el pas previ per presentar-lo al Ple municipal de Figueres, després hi ha l’aprovació inicial, el període d’al·legacions _tot i que en principi no n’hi hauria d’haver cap_, l’aprovació definitiva i la licitació. Espero que al mes de novembre tinguem el pavelló licitat, és a dir, sabrem l’empresa que el farà. I llavors ja podrem començar a posar la primera pedra, que esperem que sigui a finals del 2018 o principis del 2019. El termini d’execució no el sabria dir però en principi serà, aproximadament, d’uns 12 o 14 mesos. Hi haurà un acte de presentació i espero que sigui després de les Fires i Festes de la Santa Creu.

Així doncs, el 2020 Figueres tindrà l’esperat tercer pavelló?
Sí, a finals del 2019 o a principis del 2020. Ara estem acabant de parlar amb les entitats esportives per la mida de les pistes. Volem que les tres pistes puguin albergar competicions de bàsquet, volei i altres esports.

Han passat gairebé tres dècades de la construcció del segon pavelló municipal. Molt temps per una ciutat de més de 45.000 habitants, no?
El segon pavelló municipal és de l’època de Lorca. El dèficit estructural no ve del 2012. L’any 2000 o 2002 ja hauríem d’haver tingut el tercer pavelló per a la ciutat de Figueres, ara hauríem d’anar a cercar el quart.

Actualment anem posant pegats com ara la pista del Cusí, que ja ajuden a solucionar la manca d’espais, però l’Ajuntament ha de buscar fórmules alternatives i establir convenis amb altres ajuntaments del voltant perquè els clubs de la ciutat, que s’han reproduït com bolets, necessiten resposta. Però aquí hi ha gent que fa diagnosis de pobresa havent estat 12 anys d’alcalde.

I sobre la segona piscina? Aquest també és un tema que està l’ordre del dia de molts usuaris i ciutadans.
Sobre la segona piscina, hi ha una cosa que em va molestar bastant. Amb temes com aquest no pots fer populisme i recordo que en Pere Casellas (PSC) i en César Barrenechea (PSC) van anar a veure la UFEC (Unió de Federacions Esportives de Catalunya) i van fer una piulada a Twitter fent entendre que la piscina estava al caure. Quan vaig agafar la regidoria em vaig reunir amb les mateixes persones i vaig demanar de reprendre el fil i em van dir que no volgués córrer tant. Em van presentar el projecte i des de la UFEC ens ofereix dues possibilitats de gestió: una sense invertir res i l’altra invertint-hi 1.000.000 euros. Una piscina val com a mínim 5.000.000 euros i jo no vull enganyar a ningú, la piscina es farà però s’està buscant alternatives de finançament. Hem de veure si els operadors interessats a dur a terme la gestió de la piscina estan disposats a oferir un màxim d’un milió d’euros, la resta s’haurà de treure de finançament propi o de formes atípiques de finançament.

No vull posar-hi calendari perquè m’hi enganxaré els dits, però s’hi està treballant i s’està buscant finançament. La segona piscina és una necessitat irrebatible d’aquest Ajuntament però no em sembla bé donar males expectatives, i el que més em molesta dels polítics és que prometin coses que no es poden complir, que donin lliçons quan durant mandants anteriors, en època de vaques grasses, els equipaments continuen essent els mateixos que va fer el senyor Lorca l’any 1990.

Abans feia referència a la diagnosi de pobresa. Precisament Figueres aprova el pressupost sense saber quina és exactament la radiografia de pobresa de la ciutat.
És un estudi alarmant però les situacions de més emergència estan totalment cobertes, tenim tots els recursos de la gent a l’abast que pateix situacions de pobresa. Tenim el menjador social, el centre Joaquim Vallmajó per donar aixopluc a la gent que no té sostre, tenim el servei de teleassistència i també amb gent gran…

El pressupost de Serveis Socials s’ha duplicat: l’any 2010-2011 era d’1.600.000 euros, i enguany és de gairebé 3.000.000 d’euros. Personalment no crec que s’hagi d’incrementar el pressupost de Serveis Socials, sempre que les situacions d’emergència estiguin cobertes, crec que hi ha d’haver un canvi a l’hora d’invertir. No pots posar totes les cireres a la cistella de Serveis Socials. Si mires l’estudi de la pobresa et diu el perfil de ciutadà, diu que hi ha un índex d’atur de la mitjana catalana o que la formació de la població és inferior a la mitja catalana. Aquest és el punt dèbil, es tracta de donar el peix en situacions de necessitat, però és més important donar la canya i ensenyar a la gent a ser autosuficient. Mentre duri la situació de vulnerabilitat, aquesta gent ha de poder ser autònoma perquè això és insostenible. No dic que no hi ha d’haver ajuda però s’ha d’apostar per a polítiques d’ocupació i formació.

Què en pot dir de les queixes de la ciutadania en saber que el consistori invertirà 350.000 € per a un projecte privat com Las Vegas? Fa uns dies el seu ‘orgull de ciutat’ va aixecar polseguera a les xarxes.
El senyor Pere Casellas és vergonyós. Algú com ell em pot parlar que la ciutat està bruta? Jo ja ho veig que la ciutat està bruta però ell m’ho ha de dir? Ell que fa gairebé 20 anys que està aquí, ell va fundar Fisersa-Ecoserveis com a contrapartida per fer la reforma de la Rambla i del Parc Bosc. Ens ha deixat un contracte que ens ha fet hipotecar, que només fa que donar lucre al soci privat i que quan arriba al final del contracte no aprova la renovació perquè la gent vegi la ciutat bruta. Ell m’ha de donar lliçons de dignitat? Ell que quan va haver-hi la vaga de Fisersa-Ecoserveis no va venir a les negociacions? Qui invertirà quan acabi ara el contracte?

Parlava del confeti, de la pobresa; ell no va estar al govern del Sr. Armangué? No era normal tenir un projecte de ciutat a llarg termini? Aquest senyor que em diu que abaixi l’IBI un 5% i després diu que incrementi serveis socials?

La pregunta era sobre el cinema Las Vegas. Ens pot aclarir quina és la situació?
Las Vegas és un projecte privat del senyor Ventura Pons en el qual l’Ajuntament considera que hi ha un interès públic molt gran i invertirà, en dos anys, un total de 350.000 euros. Creiem que pel tipus d’activitat que s’hi fa, ho val. L’Ajuntament en podrà disposar com un equipament d’una mida entre el teatre El Jardí i La Cate, en podrem fer un ús i entenem que estem intentant firmar una opció de compra molt avantatjosa per aquest espai, que rondarà el milió d’euros. Algú dirà que són molts diners, però no. Només amb les obres s’hi ha gastat molt més d’un milió i l’Ajuntament no ha incrementat l’aportació a què es va comprometre a l’inici en aquest promotor privat.

ÀNGEL REYNAL

Centrant-nos en la figura de Jordi Masquef, vostè és segon tinent d’alcalde, portaveu del grup municipal de PDeCAT i regidoria d’Acció Cívica i Drets Civils, Associació veïnal, Contractació, Contenciosos, RH, Tresoreria, Rendes i Recaptació, Fires i Mercats, Esports, i Joventut. Com pot arribar a tot?
Ja es veu el meu estat de bogeria. Cal dedicar-hi moltes hores i molts esforços que no espero que siguin reconeguts, perquè ho faig m’agrada molt però estic notant que això minva la salut i no és normal. No és una situació normal ni idònia. Crec que, com tothom pot entendre, amb tres regidories en faria de sobres. Hi ha regidories molt feixugues, com és la de Recursos Humans o l’Àrea Econòmica. Per això em queixo dels companys: a l’Ajuntament som 21 i no 5, perquè tots treballem per a l’Ajuntament de Figueres.

Però l’equip de govern està format per 5 regidors per decisió pròpia. Com valora aquest any en minoria?
Molt positiu, perquè ens n’hem sortit. No voldria dir que amb molt bona nota, però hem superat les expectatives de molts. Fa més d’un any del trencament del pacte i hi ha moltes ganes d’arribar al maig del 2019, tot i que comporta molt de desgast personal.

Amb mirada a les municipals, l’assemblea de militants va escollir-lo com a nou president del partit a Figueres. Creu que és una prèvia? Vostè aposta per Marta Felip?
Tothom qui vulgui ser candidat ha de sotmetre’s a unes primàries i seran els militants els qui decideixin. Felip està fent bona feina.

Parlant de possibles candidats i noms, apareix el de Santi Vila.
Jo crec que Santi Vila està totalment descartat, no soc jo qui ha de parlar-ne, però crec que ha passat pantalla. Estem vivint moments molt convulsos i no crec que el seu repte sigui tornar a l’alcaldia de Figueres.

I a Jordi Masquef li agradaria l’alcaldia?
I tant, però no vull que d’això se’n faci una muntanya. Mai no ho he negat perquè seria un orgull. A casa em diuen que ho deixi perquè veuen que pateixes i t’afecta la salut, però quan hi ha una cosa que t’agrada molt i que gaudeixes, no hi ha res més reconfortant que treballar-hi. L’alcaldia sí, però no hi ha pressa, jo estic molt còmode amb Marta Felip.

Creu, doncs, que la llista del 2019 l’hauria d’encapçalar Marta Felip?
Crec que l’ha d’encapçalar qui decideixi la militància del PDeCAT. Coneixeu el meu tarannà, hem passat moments bons i dolents i ningú no em pot tirar en cara que no jo no hagi estat fidel i no hagi fet costat en tot moment a la Marta Felip. Si hagués fet algun moviment en sentit contrari no em sentiria bé amb mi mateix i no m’agradaria que em diguessin caragirat. Estic molt tranquil.

Per tant, el nom de Jordi Masquef estarà les llistes del PDeCAT pel 2019?
Espero que el que sigui el cap de llista confiï amb mi. El candidat que encapçali la llista té llibertat d’elecció. L’objectiu és mantenir l’alcaldia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li