Jordi Juan: «La cirera que es vendrà a la Fira de Llers serà collida del dia abans»

0
1246

L’agricultor de Can Banasta explica quins són els efectes del canvi climàtic que han notat al camp, i que la vida últil dels cirerers ha canviat a causa de les sequeres. Afegeix que les cireres d’aquí es diferencien d’altres per la frescor


La collita de la cirera arriba ara, durant els mesos de calor. És així?
Correcte, però els últims tres o quatre anys hem notat que ens arriba molt més tard, crec que per motius climatològics… Però sí, ara estem en plena collita. Normalment, quan s’acaben les Fires i Festes de la Santa Creu, ja comencem a entrar cirera al mercat de Figueres.

I com s’augura aquesta collita?
Hi ha més producció que l’any passat i la qualitat és bona. A causa del clima, tenim algun problema de plagues degut a les humitats del matí, com amb tota fruita i verdura, però ho solventem bé.

Com es noten els efectes del canvi climàtic, al camp?
Notem que la calor ve més tard i arriba de cop. He agafat el relleu del meu pare i ell, inclús, per Sant Jordi o la setmana abans ja podia començar a collir alguna cirera, i ara no. El que veiem actualment és que la floració és irregular, pels canvis de temps, i ve tota la fruita cop. I el període de cireres és més curt.

El cicle de vida d’un cultiu fruiter són 30 o 40 anys. Això és la vida del cirerer?
Eren de 30 o 40 anys… A casa encara hi ha algun cirerer de fa més anys, però ara, amb les sequeres i els canvis de clima, l’arbre no dura tant. Abans les varietats duraven més perquè feien varietats més resistents, però ara la vida útil d’un arbre és de 15 o 20 anys, essent generós. I més nosaltres, que treballem en secà i és molt difícil poder subsistir.

I us la paguen bé?
Sempre que la puguis vendre tu. Si has d’anar a revendre-la a Mercagirona, ja estàs més lligat de mans. Abans teníem una producció més alta i havíem d’anar a Girona, però ara produeixo i venc jo.
Quina producció, aproximada, teniu?
Fem entre unes 10 o 12 tones.

Com es fa la collita, manualment?
A mà, és el que té més cost de la collita perquè la cirera és més petita que un abricoc i costa més fer el quilo. És tot a mà.

I el mètode de plantació, com és?
El marc de plantació que fem és 5 × 6 o 5 × 5, depèn. No cal deixar molt espai, ja que controles l’arbre amb la poda i el que t’interessa és que sempre estigui a mida per poder-lo collir.

Quina és la diferència entre la cirera de Llers i la d’altres zones?
El que hem intentat defensar sempre és la frescor de la cirera. És a dir, ara que estem a mercat, la cirera que es ven avui és collida d’ahir al matí. La cirera que es vendrà a la Fira de Llers serà collida del dia abans i això es nota en el gust, la durada del producte, la brillantor, l’aspecte…, i tots aquests factors canvien molt d’una cirera que ha passat per cambra a una que no. Abans, els avis deien que era per la terra que tenim aquí, que és més argilosa i fa que surti més dolça. També podria ser, però nosaltres ens defensem per la frescor del producte.


*Pots consultar el cartell de la fira, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li