Jom Friser: ‘Les llibertats que hi havia abans no estan esclavitzades, però sí que les tenim robotitzades’

0
894

Jom Friser (Josep Maria Frigola Serra) ha publicat a finals de l’any que tot juts hem deixat enrere Poemas Hal (Libertades Esclavizadas), un recull de 20 poemes que ofereixen una reflexió sobre l’ús amb els dispositius mòbils i la limitació en les llibertats individuals que en provoca la dependència. Una obra poètica contracultural editada per Círculo Rojo i que s’imprimeix únicament quan es ven


Arriba a l’hora. En el moment en què s’asseu, ja es nota una aura de tranquil·litat que l’envolta. Sempre que respon clava la mirada als ulls. Un gest que no intimida, al contrari, reconforta.

Agricultor, físic teòric, professor, programador, escriptor…?
Vaig començar a estudiar física teòrica a València, en un dels millors centres. Amb 22 anys, quan pràcticament acabava, ja em nomenaven professor, i encara havíem d’anar a la mili. A part d’això escrivia poesies, havia fet ruta per Europa i estudiava la contracultura.

Els seus altres llibres estan escrits en català, perquè aquest no?
Perquè m’agradaria que es conegués a tot Espanya. A mi m’és igual escriure en català, castellà o anglès. L’avantatge és que es troba a diversos llocs per internet, com Amazon, al Cort Inglés i, per descomptat, al Círculo Rojo.

Per què hauríem de llegir Poemas Hal?
L’haurien de llegir sobretot els joves, per veure que estem en una línia en direcció als mòbils pre-robotitzats. És a dir, que tu prens decisions que sense saber-ho et treuen la teva llibertat. Els joves de 18 anys es troben que alguns són “prerobotitzats” pel seu mòbil, és el seu mòbil el que pren les decisions. Ho explico en el llibre.

Com ho fa?
Amb el data mining, la mineria de dades, fa un filtre amb les dades que hi ha. De les dades d’una persona que està tot el dia teclejant es pot saber entre d’altres coses totes les converses que ha tingut. Si a més a més té una polsera intel·ligent, dona un registre detallat de pressió arterial, pulsacions… On van a parar? Al Big Data. Allà es tracta de buscar els materials més preciosos de tota aquesta informació, és a dir, fer data mining. El DNI, edat, sexe… i comportament

Comportament?
Sí. Ara es pot saber quan una persona entra en una habitació i el temps que hi és fins que en surt. No saps el que fa a dins. I, si tinc la pressió arterial abans d’entrar i de sortir, puc saber moltes coses interessants científicament. Amb aquestes dades es pot fer un EPI, un espectre detallat d’aquesta persona. La informació està encadenada, i ara només prement una tecla es pot classificar aquesta persona.

Què hauríem de fer?
Jo no entro en detalls. Jo simplement explico, una al·legoria.

Una oda a la nostàlgia. D’un temps passat que ja no tornarà?
Tot depèn de com t’ho agafis. Es tracta de canviar el model de vida, buscant una forma més humanitzada i menys robotitzada. Ara en diuen un estil de vida més saludable.

Ara existeix la contracultura?
Pràcticament està absorbida, tot i que en queden alguns artistes. Un d’ells és en Banksy. Jo segueixo la contracultura, però únicament en la vessant poètica. En l’altra, no.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li