Jom Friser explica en un llibre la política actual des de la ciència

0
1301

El físic alt-empordanès parlarà de ‘Posverdades en un magma líquido’, aquest dimecres a la biblioteca de Figueres


 

El físic teòric, poeta i escriptor Josep Maria Frigola Serra (Borrassà, 1949), conegut també amb el sobrenom de Jom Friser, presenta el llibre Posverdades en un magma líquido. Una visión fisicoquímica y psicoanalítica del ‘procés’ y de otros procesos (Círculo Rojo, 2019) aquest dimecres a la Biblioteca Fages de Climent (19.30 h), acompanyat del psiquiatre Carles Frigola i del periodista Santi Coll.

UN ASSAIG TEÒRIC. A través de procediments científics, matemàtics o de lògica algorítmica, en aquest assaig teòric, Friser recorre a lleis fisicoquímiques per interpretar processos polítics que han tingut lloc i, al mateix temps, per a fer previsions d’allò que pot passar en el futur. «En concret, es presenta una visió fisicoquímica i també psicoanalítica de l’anomenat procés, així com altres processos lligats als àmbits educatius i econòmics, de forma pragmàtica i independent», explica Friser.

Examina els comportaments polítics actuals, en un moment que les postveritats van guanyant terreny: «Si consideren que “fer política” és una forma (un mètode) de prendre decisions dins d’un grup determinat per a aconseguir certs objectius, amb la intenció de resoldre problemes que es produeixen dins de la societat, podem considerar que aquest mètode pot ser a l’inrevés. És a dir: primer creem u problema, i després ja prendrem les decisions per minimitzar-lo i, després, ja marcarem els objectius per intentar resoldre el problema creat. Si el problema persisteix, començarem a “fer política” de nou».

POESIA. El llibre es completa amb un post scriptum, en què l’autor parla del Maig del 68 i del moviment 15-M del 2011, i també aplega un recull de poemes inèdits sota el títol «In the northeast corner».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li