Jocs lliures d’estereotips

0
1142

El Museu del Joguet, el Centre de Formació Professional Català (CFPC)i La Bressola posen en marxa un projecte transfronterer sobre joguets i gènere


Promoure un canvi de mirada envers els jocs i els joguets actuals per trencar amb sexismes i estereotips. Aquest és l’objectiu de «Joguets i gènere: un projecte de cocreació d’una exposició itinerant per a l’espai català transfronterer», una iniciativa cultural inèdita d’innovació social i pedagògica, constituïda per un grup de treball transfronterer format pel Centre de Formació Professional Català, La Bressola i el Museu del Joguet.

Aquest primer any de projecte inclou una formació específica sobre joguet i gènere per al professorat i l’alumnat de La Bressola a càrrec de les especialistes del Museu, diverses sessions de treball de cocreació de continguts a partir de la reflexió conjunta alumnat-professorat-especialistes, una xerrada-col·loqui adreçada a les famílies de La Bressola a càrrec de les especialistes de gènere i la redacció del guió, textos i il·lustracions de l’exposició. En una jornada final que es portarà a terme al Museu del Joguet de Catalunya el mes de juny de l’any vinent es presentarà aquesta primera fase de treball.

L’EXPOSICIĂ“. El programa d’actuaciĂł contempla desenvolupar una mostra itinerant dissenyada conjuntament entre l’alumnat, el professorat, especialistes en perspectiva de gènere i l’equip del Museu del Joguet de Catalunya. Una exposiciĂł creada amb materials didĂ ctics que el Museu del Joguet de Catalunya posarĂ  a l’abast de tots els centres educatius de la Catalunya del Nord, i que servirĂ  posteriorment a tots els centres educatius de l’àmbit cultural catalĂ .

«Joguets i gènere: un projecte de cocreació d’una exposició itinerant per a l’espai català transfronterer», és doncs un projecte que tindrà un impacte a curt, mitjà i llarg termini. El pla de treball dissenyat vol impulsar un avenç social i crear un escenari on la mainada pugui aprendre, créixer i desenvolupar-se amb jocs i joguets lliures d’etiquetes.

A TRES BANDES. A banda de la vessant educativa, el projecte també vol reforçar la cooperació transfronterera entre institucions educatives i culturals amb experiència en perspectiva de gènere, amb una clara vocació d’innovació i transformació social a l’espai català transfronterer. Els fons provenen de les subvencions plurianuals Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l’Espai Català Transfronterer del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals, i es portarà a terme en els propers dos anys.

La iniciativa neix a partir de l’experiència dels socis líders d’aquesta iniciativa. El Museu del Joguet de Catalunya a Figueres i el Centre de Formació Professional Català (CFPC) en col·laboració amb La Bressola.El Museu del Joguet de Catalunya desenvolupa des de fa anys un projecte de gènere transversal a tots els projectes i accions del Museu, amb especial incidència en l’oferta educativa, amb propostes com ara «El joc de la innocència. Un recorregut per la història del joguet des de la perspectiva de gènere».

El CFPC proporciona des del 2014 una oferta formativa en català, encarada cap al món professional a la Catalunya del Nord. S’ocupa de la formació contínua del personal de La Bressola, la xarxa d’escoles associatives immersives a la Catalunya del Nord. Una entitat que es fonamenta en valors forts de solidaritat, civisme, respecte, tolerància i esperit crític, vehiculats entre el personal, l’alumnat i les famílies.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li