Joan Manuel Soldevilla: ‘M’he posat les ulleres del Quixot per rellegir TintĂ­n. Ha estat absolutament enriquidor’

0
1120

L’escriptor empordanès Ă©s l’autor del llibre ‘Del Quijote a TintĂ­n’ 


En aquesta quarta obra al voltant del personatge d’Herge, vostè uneix Tíntin i el Quixot. Com és possible comparar un còmic i un llibre?
És com comparar una novel·la i una pel·lícula. Tot i ser codis diferents, hi ha elements que comparteixen freqüència i generen concordança i similitud.

Quina va ser la llavor?
El primer que em va fer connectar aquestes dues obres és que totes dues entren per la porta del darrere. Tintín era un tebeo per a nens, i el Quixot era un llibre humorístic. Avui ambdós s’han consolidat com els personatges més reconeguts del còmic i de la novel·la, respectivament.

I la primera coincidència.
Quan rellegia el Quixot i vaig arribar a la part en què s’enfronta a uns picardiosos, i… pam! Guaita TintĂ­n i els «pĂ­caros». Que curiĂłs.

El llibre fa vint-i-sis comparacions resseguint les lletres de l’alfabet. En podria fer més?
Si l’alfabet tingués més lletres hauria trobat més similituds. En molts capítols poso més d’un exemple. M’ha servit per pautar-ho.

Quines connexions hi ha trobat?
N’hi ha d’anecdòtiques i de curioses, com aquesta dels picardiosos, i d’altres amb molt més fons, més complexes profundes i més riques.

Molta feina rellegint i buscant, suposo…
M’he mirat el Quixot des de la mirada del Tintín, i he vist un Quixot diferent. I al revés: m’he posat les ulleres del Quixot per rellegir Tintín. Ha estat absolutament enriquidor.

Què és el que l’ha sorprès més d’aquesta mirada?
Constatar que el Quixot Ă©s un llibre modern i contemporani, i que el TintĂ­n Ă©s una obra absolutament clĂ ssica.

El Quixot fa influenciar Herge?
No ho sé, que el coneixia segur. Però a mi el que m’interessa és veure com construïen mecanismés similituds i com tractaven l’artefacte narratiu.

Vostè seria capaç de comparar Tíntin i Messi?
Ostres [riu]! Sí, quan tu vius molt apassionat sobre un tema, hi trobes relació a tot arreu. Estic segur que els podria connectar. Per exemple, l’heroi modest.

En el llibre, la lletra Q ens defineix el Quixot, però la T no ens explica què és un Tintín. Ens ho resol?
En molts aspectes és ser un Quixot: algú que actua desinteressadament pel bé de la societat. No pot suportar la injustícia. Uns quants Tintins ens anirien bé.

Per cert, com arriba un a convertir-se en tintinòleg?
Un dia publiques un article, un altre et criden per fer una conferència, desprĂ©s una petita exposiciĂł, un dia fas un llibre… Ostres soc un tintinòleg. AixĂ­ va anar, de lector a generador de reflexions sobre TintĂ­n.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li