Jesús Quiroga: ‘Els partits col·loquen muralles invisibles que l’únic que fan és separar i fer que no funcionin les coses’

0
1779

És el número 2 a la llista d’ERC Figueres per a les municipals 2019 i independent. Al mateix temps és el director del programa europeu de la Garantia Juvenil, gestionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), i subdirector general de la secretaria tècnica del SOC


 

Serà el número 2 de la llista d’ERC Figueres, encapçalada per Agnès Lladó. Per què ha decidit pujar al projecte de Lladó? I perquè aquest partit i no el PSC, per exemple, com va fer uns anys enrere?
Cada moment és diferent i en aquest cas considero que l’Agnès Lladó representa tots els valors d’Esquerra Republicana. És una persona honesta, és dona, és jove…

És rellevant, doncs, el fet que sigui dona?
Sí, penso que és important. Fa molts anys que treballo a l’Administració i crec que la sensibilitat, la capacitat, el diàleg, la cohesió… són factors molt importants. I si s’ajunta al coneixement i al fet de ser dona, doncs és un valor més a sumar per pujar al carro. He treballat amb homes i dones, sempre hi ha diferents estils però hi ha un punt que és molt positiu. I de l’Agnès, com més la veig interaccionar amb els veïnats, més convençut n’estic.

Deia que té «moltes ganes de treballar per Figueres». Què vol dir? On i com s’ha d’actuar?
Soc una persona que no visc, ni he viscut ni viuré de la política. Tinc un ofici, no tinc màsters de l’univers, però considero que tinc una experiència rellevant. Conec la ciutat i conec la realitat en l’àmbit de tot Catalunya, tinc responsabilitats en l’àmbit de govern de la Generalitat i n’he tingut amb tots els colors polítics. Penso que el que necessita Figueres és posar-se a treballar, tenir molta capacitat de diàleg i d’interrelacions, cal recuperar la idea que no és la Figueres del segle XIX, tampoc la del segle XX, és la del segle XXI. Ara hi ha una realitat molt diversa, som de les primeres ciutats en temes d’exclusió social i pobresa, les que més pugen amb delinqüència… Però de tota la llista d’elements negatius, hi ha una llista, quatre vegades més gran, d’elements positius i de futur per a la ciutat.

Vostè és independent i no s’ha volgut lligar mai a cap color ni sigles de partit, com s’ho ha fet per estar a tants llocs i bé?
Mai he sigut militant i crec molt en les persones. He fet moltes seleccions de personal, he portat la T1 de l’aeroport, la Seat… per tant, he tractat amb molta gent. I el que aprens de tot això és que el més important són les persones i la connexió que tens amb elles. I com pots generar un equip perquè t’hi entenguis bé. Si quan es crea un consistori poguessis escollir gent de diferents colors per les seves capacitats i proximitats amb el municipi, segur que aniria tot més bé. Moltes vegades els partits col·loquen muralles invisibles que l’únic que fan és separar i fer que les coses no funcionin. A mi el que em captiva de la gent és la capacitat de treballar.

Vostè ja va estar al govern de Figueres, a l’era Armangué. I ara li tocarà criticar factors o projectes que potser al seu moment van estar mal gestionats pel seu equip.
La capacitat crítica no s’ha de perdre mai. Quan prens una decisió, la prens en un context social, econòmic i polític i ningú pren una decisió pensant que serà negativa. Ens podem equivocar, però quan t’equivoques has de tenir la capacitat per dir «això ho he fet malament i per això ho vull corregir». I en aquesta societat no premiem qui és capaç de corregir.

I què és el que s’hauria de corregir d’aquelles polítiques?
La postura de creixement de la ciutat es veia en un context diferent, pels recursos econòmics. I passar dels 50.000 habitants representava tenir molts més recursos econòmics per Figueres i quan et planteges això, en un context de creixement, doncs és correcte. Però en la perspectiva d’un creixement que no ha acompanyat a tota la comarca, sinó que s’ha centrat en el sector de serveis i ha portat mà d’obra no qualificada, o no s’ha apostat per diversificar els sectors econòmics, doncs aquest és l’error. La ciutat ha actuat a la inversa del que són ciutats com Salt o Girona i aquest és un tema de planificació de tota la comarca, no només de Figueres.

Aquesta darrera setmana a Figueres hi ha hagut moviments destacables. Pensa que ERC podria haver contribuït en la governabilitat d’aquest impàs? No s’apostava per Francesc Cruanyes?
Parlo en nom de Jesús Quiroga, no d’ERC. I penso que la ciutadania hauria de ser conscient del que realment està passant, que és un joc de cadires amb poca preocupació pels ciutadans. Per exemple, recordo que en aquesta mateixa entrevista Jordi Masquef va dir que el més important era retenir l’alcaldia… I crec que això no és el més important, cal tenir un govern que doni respostes a la realitat crua que té Figueres. Qualsevol persona que tingui voluntat de tirar endavant un projecte i sumi, independentment dels colors, és rellevant.

El PSC planteja un govern de concentració, no suma prou?
Les propostes han de tenir no només qualitat aparent, sinó fons. I això vol dir saber quines solucions es proposen pels vuit mesos que queden per les municipals. També penso que qualsevol que sigui alcalde o alcaldessa ha d’estar legitimat pels vots. Això és el primer. A partir d’aquí, si hi ha un govern de concentració, s’han de posar sobre la taula temes com ara la municipalització, els recursos, la distribució, les polítiques socials… i un llarg etcètera.

Per tant, no es preveu la proposta dels socialistes perquè no hi ha prou suc?
Jo no les he vist… Hi ha una proposta de concentració de govern però a mi m’agrada llegir la lletra petita.

A banda de formar part de la llista d’ERC per a Figueres, a les municipals, treballa a la subdirecció general d’ocupació juvenil del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i a la secretaria tècnica del SOC. Com serà compaginar aquestes dues o tres feines?
He sigut director general del SOC i regidor durant molt temps i es pot fer. És molta feina, però es pot fer.

Amb el càrrec que ocupa actualment, com podria ajudar la ciutat o la comarca?
Cal deixar una cosa clara, la ciutat no se’n sortirà sola.

Aquesta mateixa frase la va dir el 2008, quan era regidor, ara fa 10 anys. Això vol dir que fa una dècada que som allà mateix?
Ah, sí? Ostres! Doncs mira, desgraciadament les previsions que vaig fer s’han complert. Com per exemple, que el barri dels gitanos creixeria fins a convertir-se a un gueto, això s’ha complert…

I dic que no se’n sortirà sola bàsicament perquè s’han dimensionat de manera molt petita la majoria de recursos. Tenim un hospital al qual li falten recursos, tenim una planificació de serveis socials escassa, un dimensionament de la promoció de la ciutat i comarca al qual li falten recursos per diversificar. Falten elements d’atracció per als joves que marxen… Hi ha un programa molt econòmic que s’ha de tirar endavant. I el més important, falta una estratègia global per la ciutat i la comarca. Si no, tindrem una comarca i una ciutat subsidiades.

Parlava d’un projecte econòmic i molt clar, detalli’m una mica a què es refereix. Què s’hauria de fer?
Poso un exemple molt petit, una de les lleis del SOC preveu que cada territori treballi una estratègia territorial. És a dir, posar d’acord els agents, tenir en compte les empreses tractores, per poder definir la projecció per generar llocs de treball. Cal veure les empreses que tens i on inverteixes, cal coordinar les estratègies. Cal saber retenir el talent i analitzar l’àmbit comercial. Cal debatre si el model de comerç està caducat o quina és l’aposta hem de fer. Cal tenir clar quines han de ser les inversions a la ciutat i s’han de posar sobre la taula. I també cal facilitar tot el que aporti llocs de treball.

ÀNGEL REYNAL

Encara no és regidor de l’Ajuntament de Figueres, ni se sap com aniran les municipals, però sembla que ERC ha començat una precampanya bastant forta. No cansarà la ciutadania o cal treballar molt de cara a les eleccions del 2019?
S’ha de treballar molt i no hi ha res més interessant que les trobades que estem fent als barris. Primer perquè poses reptes a les persones, nosaltres el que fem és escoltar però també demanem propostes a la gent. I veus la preocupació dels ciutadans, per exemple, a un barri amb molta immigració. L’element de convivència humà hi és però cal entendre la problemàtica de la gent i contemplar la solució. És important saber la preocupació que tenen i com podem ajudar a resoldre problemes.

Com dèiem, no sabem com aniran les eleccions però les últimes, el 21-D, a Figueres i als pobles més grans de la comarca va guanyar el partit de Ciutadans. Pensa que això pot ser una prèvia de les pròximes i per això la intensitat de la campanya d’ERC?
Els partits extremistes busquen l’enfrontament i tensar a la gent cap a la dreta o l’esquerra. I quan es fracciona la societat i et fan escollir entre blanc o negre és negatiu per a qualsevol grup. Cal pensar que la vida està plena de matisos, hi ha molts grisos. Totes les ideologies són respectables però hi ha gent que instrumentalitza determinats problemes sense solucions. Nosaltres donem solucions perquè l’enfrontament no porta enlloc. Caldria veure quines decisions prenen de determinats temes delicats aquells que no han governat mai ni tenen cap Ajuntament.

Recuperem el factor socioeconòmic de la ciutat. Com creu que s’ha de capgirar la realitat?
Un dels temes més importants ha de ser la convivència, Figueres té uns nivells de diversitat importants però la convivència no s’ha de trencar mai. Cal apostar pels temes de cohabitació i seguretat, ja que sovint són arraconats per la deixadesa.

A què es refereix?
Doncs per exemple que hi hagi un bar al carrer Sant Pau que no complexi cap normativa de seguretat, ni de salut pública. Un lloc on hi ha tràfic de drogues i prostitució i que no es faci res, aquest és un tema totalment de deixadesa i poca capacitat de donar respostes als ciutadans. D’altra banda, la formació també és bàsica, i aquesta és una ciutat que no té formació, cal diversificar els cicles formatius, augmentar la possibilitat que els joves tornin i per tant, recuperar la inversió que es fa amb aquests joves… és bàsic.

Fa la sensació que a la comarca ho tenim tot, però per la seva experiència, per què creu que hi ha aquestes dades tan elevades d’atur?
Ho tenim tot però no sabem on anem, no hi ha planificació ni inversió. No hi ha captació de capitals per invertir en logística o en serveis que donin treballs estables. Hem generat una presó amb 700 llocs de treball i la gent no viu a Figueres. Ho deia fa deu anys, anem a una comarca que s’assembla molt més a Extremadura o a Andalusia, en perfils, que a altres territoris. Això es pot revertir.

Això es pot entendre per la manca de projectes, pel qual s’acusa el consistori, tant govern com oposició?
S’ha treballat en qualitat aparent, és a dir, pan y circo, com es deia aquests dies amb l’Acústica o la Mostra del Vi, que són esdeveniments molt importants per a la ciutat, eh? I els necessitem. Però es fan algunes polítiques aparents i que no aporten res.

Darrerament sembla que la política és sortir a la foto i poder-la penjar a les xarxes socials…
Totalment, i qui pensa que el Facebook, Twitter o Instagram són la realitat, s’equivoca profundament.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li