Jean Castel: ‘Necessitem un govern d’altesa de mires, no √©s el moment de la Catalunya dels invents’

0
509

√Čs diputat al Parlament de Catalunya i el cap de llista de la formaci√≥ de Ciutadans per Girona. A l’entrevista desgrana diferents mesures i ajudes que proposa la formaci√≥ taronja per encarar la situaci√≥ de crisi


Com encara el 14-F el grup parlamentari de Ciutadans?
Aquest 14-F es presenta com les altres eleccions, treballem amb la mateixa il¬∑lusi√≥. L’any 2017 ja vam demostrar que pod√≠em guanyar les eleccions del Parlament de Catalunya i el que volem fer √©s reeditar i guanyar per m√©s √†mplia majoria, per tal que aix√≤ ens permeti governar Catalunya, governar el seu futur i governar els seus grans reptes. I m√©s enll√† dels reptes de sempre, el gran repte que tindr√† el govern de Catalunya ser√†, en primer lloc, recuperar la conviv√®ncia i la democr√†cia a les nostres institucions i als carrers. Per√≤ tamb√© hi haur√† el gran repte de la reconstrucci√≥ i la reactivaci√≥ econ√≤mica. Far√† prop d’un any de la primera onada de pand√®mia que tancava persianes, que no hi havia ajudes i que desfeia la previsi√≥ de les activitats a molts sectors. Per tant, necessitarem m√©s que mai un govern d’altesa de mires, no √©s el moment de la Catalunya dels invents ni dels trencaments, sin√≥ el moment de la Catalunya del talent i el tarann√† de qualsevol govern.

Qu√® porta Cs al programa per revertir la situaci√≥ de crisi, a l’Alt Empord√†?
Tenim una prov√≠ncia molt rica i que hem de mantenir perqu√® la pand√®mia l’ha afectat, sobretot al sector tur√≠stic. I avui, m√©s que mai, hem de pensar amb la reindustralitzaci√≥, com ara la que hi ha a altres comarques, l’exemple clar √©s a Olot: √©s el pic m√©s alt en ind√ļstria que genera llocs de treball de qualitat. I aix√≤ √©s el que hem de pensar, ja que els nostres joves surten de la universitat m√©s preparats que mai i no podem deixar-los marxar, cal retenir el seu talent i enriquir-lo amb oportunitats i opcions. Als Pressupostos generals ja vam demanar una partida concreta per la reindustrialitzaci√≥, perqu√® √©s la via de la creaci√≥ d’opcions i oportunitats de llocs de feina. Aix√≤ tamb√© s’ha d’acompanyar amb la mobilitat, no nom√©s de les persones, sin√≥ del transport i les mercaderies. Cal tenir unes infraestructures preparades i desencallar problem√†tiques com la C-32 a Blanes-Lloret, o la variant d’Olot, que hi ha dues opinions i no es posen d’acord. No volem que es torni a repetir la mala gesti√≥ del Josep Trueta, que fa deu anys que hi ha picabaralles, i el gran repte √©s veure un Trueta que posi la primera pedra. D’altra banda, hem d’estar molt amatents a les pol√≠tiques p√ļbliques, com quan parlem d’habitatge, ja que necessitem m√©s inversi√≥ i estar al costat de moltes fam√≠lies per garantir-los un habitatge, i no nom√©s un habitatge, sin√≥ una feina que els retorni la il¬∑lusi√≥, el futur i la recuperaci√≥ econ√≤mica i laboral. I tot aix√≤, sense deixar de banda l’√†mbit de la seguretat. Ciutadans porta una de les grans propostes, i com a portaveu d’Interior, he treballat la proposta per tenir un cos de Mossos d’Esquadra adaptat al volum de poblaci√≥ per garantir la seguretat dels ciutadans, ens comprometem a incrementar-lo amb 25.000 agents m√©s.

Com planteja la seva formació la reactivació del sector turístic?
El model tur√≠stic ja estava encarat i se li exigia cada vegada m√©s. Les activitats s’han adaptat a la situaci√≥ i, avui m√©s que mai, hem de continuar acaronant i cuidant el sector tur√≠stic i treballar per la desestacionalitzaci√≥ d’aquest. Tenim una gran Costa Brava que a l’estiu √©s un reclam, per√≤ tamb√© tenim una gran oferta d’interior i muntanya, on podem treballar en diferents √®poques de l’any. I en aquest sentit hem d’estar preparats des de la instituci√≥ per tal d’estar al costat de qui genera economia i llocs de treball. La prioritat per a qualsevol sector √©s garantir l’√†mbit econ√≤mic i que la ciutadania tingui feina.

I què proposa la seva formació per actuar amb sectors com el de la restauració, davant la situació de crisi actual?
Portem tres propostes que √©s un valor oxigen real, com ara ajudes directes al 75% del benefici perdut o 4.000 euros fixes, per suportar una despesa fixa com √©s el lloguer. O un aut√≤nom que no t√© ingressos, a zero ingressos, quota zero. Des de l’administraci√≥, amb un moment cr√≠tic, no √©s un moment de davallada econ√≤mica, √©s un moment de tancament a conseq√ľ√®ncia de la mala gesti√≥ i d’improvisaci√≥, tant del govern d’Espanya com del de Catalunya.

En aquest sentit, la gesti√≥ s’ha fet des del centralisme. Com planteja Cs la gesti√≥ de comarques amb pobles petits?
S’hauria de replantejar, i no nom√©s a l’Alt Empord√†, sin√≥ a totes les comarques, cal pensar que a la prov√≠ncia de Girona tenim 222 pobles considerats micropobles o pobles petits, i les restriccions s’han fet sense perspectiva. Ning√ļ va pensar que molts pobles no tenen tots els serveis i no se’ls pot tancar les portes de la seva economia. S’hauria d’haver fet una planificaci√≥ de tota mena d’activitats i basant-se en cada una d’aquestes activitats i dels clients que rep, entre d’altres, per garantir salut i la persiana oberta. Tenim un gran potencial que s’ha de gestionar millor, √©s per aix√≤ que Cs encara les eleccions amb il¬∑lusi√≥ per guanyar-les perqu√® sabem com i de quina manera portar-ho a terme. Moltes vegades sentim el mantra que utilitza el nacionalisme i els processistes de ¬ęEspanya ens roba¬Ľ, quan els veritables lladres els hem tingut a casa amb el 3%, el Cas Palau… i podr√≠em estar hores parlant-ne.

Quins pactes podria fer Cs?
A Ciutadans hem demostrat que podem pactar amb tothom, sempre hem tingut la m√† estesa i aix√≠ governem. Hem demostrat que els governs de Cs han sigut els que han comen√ßat a aixecar les catifes i han evidenciat una altra manera de fer pol√≠tica. I m’agradaria acabar dient una cosa que sempre em sorpr√®n: no pot ser que els que han governat es tornin a presentar amb un programa electoral amb els mateixos problemes que no han sabut resoldre. Indirectament estan dient que han sigut inh√†bils per resoldre la situaci√≥.

Voldria destacar que quan Cs parava un cop a la democr√†cia a un parlament com √©s el de Catalunya, ten√≠em el Partit Socialista que ens sorprenia demanant indults per qui havia causat el cop. Hem d’aplicar el sentit com√ļ, tornar el seny i treballar cada dia pel futur econ√≤mic, pel futur laboral i pel que demanen moltes persones de Catalunya, que √©s retornar-los la il¬∑lusi√≥ i passar aquesta pand√®mia amb garanties. Pensem que recuperar economia, recuperar esfor√ß i recuperar treball dependr√† del futur govern, i √©s per aix√≤ que Ciutadans vol governar la Catalunya de tots i del futur. I no demano el vot, sin√≥ la confian√ßa de la gent. Aquest 14-F haurem de votar de la millor manera possible, amb garanties de salut i seguretat, i sabent que estem davant d’unes eleccions que es podrien haver apla√ßat. Hem d’anar-hi, per√≤, perqu√® el moviment del ministre-candidat, fet pel PSC, ens hi ha portatt. L’inter√®s pol√≠tic mai ha de passar per l’inter√®s com√ļ, creiem que √©s una irresponsabilitat, per√≤ com qualsevol formaci√≥ ho encarem i esperem guanyar les eleccions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li