Jaume Simón: «D’accidents n’hi ha, però d’incidents que no transcendeixen també n’hi ha moltíssims»

0
1354

Des que va començar a comandar el cos ara fa un any, el sotsinspector en cap de la policia local de Llançà ha intentat canviar procediments de treball per aconseguir una policia més proactiva amb el poble


 

Quin era l’objectiu de la jornada?
Tractar la seguretat i el turisme en un poble com el nostre, que viu del turisme, i fer-ho des d’un vessant transfronterer. La nostra policia més propera, seguint el litoral, i amb una població similar, és Banyuls. No era una jornada pensada per comparar els sistemes de funcionament, sinó d’aproximació. Perquè els delinqüents no tenen fronteres. I d’altra banda, tenia la missió de vincular turisme i seguretat, perquè ens necessitem. L’Àrea de Turisme vol que el turista se senti segur, que la qualitat sigui exquisida i que la sensació sigui de control. I això s’ha de posar sobre la taula i facilitar-ho des de l’Ajuntament.

Les xifres deuen constatar un augment de delictes, a l’estiu…
És clar. Pot fluctuar, però hi ha un repunt de tots els serveis assistencials, no només dels delictes. D’incidents n’hi ha molts, però no tots són de seguretat ciutadana. Al mar, per exemple, hi ha molts casos d’un que cau per un penya-segat, l’altre que es fa mal a l’aigua, l’altre que es mig-ofega… Per això també van venir l’escola nàutica, el club de natació… Gent que està molt vinculada amb les activitats marítimes i que va constatar que d’accidents n’hi ha, però d’incidents que no transcendeixen també n’hi ha moltíssims.

També han de controlar altres afectacions com ara el trànsit.
Sí. Es van posar sobre la taula tots els factors de risc, com el tema de la famosa cruïlla del semàfor, on hi hauria d’haver una rotonda. És un gran problema d’infraestructura que de moment no està resolt i que cada estiu ens representa un risc afegit, perquè en cas d’emergència tenim les carreteres col·lapsades. I com això, van sortir altres temes, com per exemple els robatoris en apartaments, que són un dels delictes que més tenim.

La jornada és una bona iniciativa també per fomentar més la col·laboració.
És clar! Nosaltres ja sabem que els temes policials els hem de tractar a través dels protocols. Però si tu tens un amic a Banyuls que és el cap de la Policia Local d’allà, a vegades amb una trucada telefònica soluciones una tonteria que de l’altra manera potser tardaries molt a resoldre, o ni tan sols la solucionaries. Per exemple: el delinqüent que viu a la nostra zona i va a fer els pals allà. A mi a vegades m’arriben fotos d’ells i jo els puc reconèixer. Són informacions de proximitat i de relacions personals que són molt interessants. Perquè ja sabem que no és el canal oficial, però els canals extraoficials també donen per a molt, en la seguretat. Però la finalitat de la jornada no era aquesta, sinó posar sobre la taula els diferents funcionaments de banda i banda de la frontera, que davant de problemes similars es resolen de maneres diferents.

Molt diferents?
Sí, perquè les lleis són diferents i els sistemes competencials entre administracions també. Però en substància, quan estem en un nivell 4 d’alerta gihadista, evidentment ens hem de posar molt d’acord i ens hem d’aproximar molt per tenir un contacte fluïd. Si no ens coneixem, difícilment pot existir aquesta fluïdesa. Però si tu de tant en tant saps qui és el comissari d’aquí, l’inspector d’allà, el guàrdia civil… és molt més fàcil. I el que cal és organitzar jornades d’aquest tipus per crear una comunicació no oficial i, a més, afavorir que la gent del poble hi participi.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li