Ja n’hi ha prou

0
1163

Durant set dies i en gairebé els 68 pobles de la comarca s’han fet lectures de manifestos, vermuts musicals, tallers, concerts, balls, visites a museus, marxes o lliurament de premis, entre molts altres actes


El Dia Internacional de la Dona va coincidir en diumenge. Un dia tradicionalment associat a missa i futbol, dues activitats que històricament han menystingut la figura de la dona. Com tantes altres. És cert que a poc a poc sembla que la dona va assolint més protagonisme, però tot i això encara estem molt lluny de la teòrica igualtat que es reclama un any rere l’altre.

LA SETMANA DE LA DONA. L’any 2018 van coincidir dos fenòmens que van revifar el moviment feminista, un increment de casos de violència masclista i el fenomen del #metoo. Des de llavors és més encertat parlar de la Setmana de la Dona.

Durant set dies i en gairebé els 68 pobles de la comarca s’han fet lectures de manifestos, vermuts musicals, tallers, concerts, balls, visites a museus, marxes, lliurament de premis, etc. Actes pensats per reivindicar el que les dones, igual que els homes, es mereixen per naturalesa: respecte.

‘UN VIOLADOR EN EL TEU CAMÍ’. Creada pel col·lectiu feminista xilè Les Tesis de Valparaíso, aquesta performance de protesta posa èmfasi a denunciar i assenyalar les actituds que van en contra de les violacions als drets de les dones. Interpretada per primera vegada el 25 de novembre del 2019, s’ha traduït i adaptat a diverses llengües. Aquest ball s’ha convertit en un fenomen viral i ja s’ha representat en la majoria de països d’arreu del món. I diumenge es va ballar a Sant Pere de Pescador, Figueres i Cadaqués.

DISTÀNCIA. La igualtat de dones i homes ha estat reconeguda legalment des de fa temps en el nostre marc jurídic, però no s’ha fet efectiva. Segons dades de la Generalitat, la diferència entre el salari mitjà dels homes i el de les dones encara és d’un 23%. Nou de cada deu sol·licituds d’excedència laboral sol·licitades per tenir cura de familiars les demanen les dones. També en les tasques de la llar la mitjana d’hores setmanals que dediquen les dones a tasques domèstiques són gairebé el doble de les que hi dediquen els homes. Si parlem d’esport, només una de cada quatre persones federades o professionals de l’esport és una dona. Igualtat sobre el paper, diferència en el dia a dia.

  • Pots consultar alguns dels actes que s’han fet a la comarca, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li