Ivó Jordà: «‘Trencadís’ és una actuació diferent: no vas a veure un concert, vas a viure una experiència»

0
864

El proper diumenge a les 7 del vespre el Teatre Jardí acollirà l’espectacle ‘Trencadís’, una producció de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC) on trenta artistes interpretaran un espectacle musicat per Dani López. Un dels integrants és el figuerenc Ivó Jordà, un especialista de la gralla que torna de nou a trepitjar la capital de l’Alt Empordà. Encara queden entrades a www.figueresaescena.cat


Sou 30 músics que veniu de gèneres molt diferents. Com s’organitza això?
Doncs com podem (riu). Els músics són de molt nivell i cadascú treballa a casa seva. Assagem el mateix dia de l’actuació i fem un assaig al matí.

Què ens trobarem aquest diumenge al Teatre Jardí amb Trencadís?
És la nostra primera producció. Un concert creat per un compositor jove com en Dani López. Li vam encarregar que fes una composició amb total llibertat, i ha agafat poemes de poetes i poetesses catalans actuals i ha musicat les lletres. També s’ha inspirat en gravacions antigues, recuperades de musicòlegs, i alguns temes parteixen d’aquí. Això sí, tot és creació seva.

Una primera aposta molt valenta.
Trencadís és una actuació diferent. No vas a veure un concert, vas a viure una experiència. Hi ha una tema que és un ball pla, un que té una mica més de rumba, un altre que pot semblar la banda sonora d’una pel·lícula, un moment molt especial amb només guitarra i veu. És molt variat. Hi ha molt moments diferents. És un espectacle on passen moltes coses, que transporta a molts llocs i sentiments diferents.

Sona com una d’aquelles actuacions que no et pots perdre.
Hi ha molta feina al darrere. L’escenografia que portem és molt impressionant. En Martí Torres ha fet una feina espectacular. No només és la posada en escena de com estem situats, sinó que hi ha una pantalla a darrere on es projecten imatges, amb els mateixos poemes. A Trencadís hi passen moltes coses, és un concert molt complet.

D’on surt la idea de l’OMAC?
Hi ha una escola de música tradicional a Tarragona anomenada el Tecler. Cada any per setmana Santa fan unes colònies que s’acaben amb un concert. Nosaltres vam agafar aquesta idea i l’hem portat a la part professional.

Porteu una bona llista d’artistes.
Tot i que som músics joves, tothom té molt bagatge. L’Alba Careta, per exemple, dins de la música del jazz és molt reconeguda; amb la música tradicional tenim en Manu Sabaté, en Pere Olivé, l’Anna Ferrer com a cantant…

Actueu a Figueres, però m’imagino que la idea és anar girant?
Exacte. Vam estrenar l’octubre de l’any passat a Manresa, i vam fer quatre concerts. Diumenge actuem a Figueres, i aquest any tenim entre 10 i 12 actuacions programades. Serem a Reus, al Palau de la Música de Barcelona, Tarragona, Granollers…

Què suposa per a tu tocar a casa?
Tot i que als 19-20 anys vaig marxar de Figueres, sempre dic que soc Figuerenc. Sempre que faig un concert aquí és especial. Qualsevol projecte l’intento portar a Figueres. Sempre fa il·lusió.

Com bé deies, també tens els teus propis projectes personals, com Criatures. Com ho compagines?
Els músics d’avui en dia, si no tenim un projecte molt top que funciona, hem de tenir diversos projectes de diferent envergadura, de diferent estil, per anar tirant. Com a professional ho has d’anar combinant.

Quin espai té la musica tradicional al panorama actual?
Cada cop està millor. Hi ha més públic que la segueix. Més espais que s’hi interessen i la programen.

A què creus que és degut?
En part és per la millora de la qualitat de les propostes. Abans potser era una mica de segona, amb pocs músics, sense formació acadèmica, és feia el que es podia. Gairebé va acabar de desaparèixer. Hi ha hagut una feina de recuperació molt bona. Gràcies a això podem dir que la musica tradicional està vivint un dels seus millor moments.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li