Isabel Vera: ‘La majoria de clientela és francesa i això ens ha fet caure la facturació més d’un 70%’

0
604

La propietària de la perruqueria i estètica ‘Sensación’ de la Jonquera valora que la Covid «està acabant amb un model de comerç instaurat a l’Empordà des de fa molts anys, i ara cal reinventar-nos i fer una profunda reflexió»


 

Isabel Vera va néixer fa 50 anys a Sant Climent Sescebes, però des dels 12 anys viu a la Jonquera, on es va traslladar amb la seva família. Fa 25 anys que treballa en el sector de la perruqueria, i ja en fa uns 15 que és propietària i responsable de la perruqueria i centre d’estètica Sensación.

Com els ha afectat la pandèmia?
Els professionals del sector hem viscut un any especialment difícil. Primer amb el tancament total dels nostres negocis durant dos mesos al març, i ara, a la segona onada, amb el tancament total de les estètiques. Ha estat un cop molt dur que ha fet que molts companys redueixin personal o hagin de baixar persianes definitivament.

Quines actuacions han hagut de fer per mantenir l’activitat en marxa?
Una de les primeres va ser negociar les despeses fixes com ara el lloguer. Reduir el màxim els costos s’ha fet imprescindible per sobreviure. Hem demanat subvencions i ajudes, però la reducció d’aforament als locals ha implicat la reducció de jornada laboral dels empleats, amb la conseqüent pèrdua de poder adquisitiu.

Com ha reaccionat la clientela?
És francesa en un percentatge molt alt, i les restriccions de mobilitat han fet que la xifra de negoci de molts companys de la comarca, no només de perruqueries i estètiques, sinó també restauradors, hotelers i botiguers, entre d’altres, hagi caigut en més d’un 70%.

Com veu el futur del seu negoci?
El present i el futur comercial de tota la demarcació és incert. Sense ser pessimista, aquesta pandèmia està acabant amb un model de comerç instaurat a l’Empordà des de fa molts anys, i ara cal reinventar-nos i fer una profunda reflexió amb administracions, associacions de comerciants, gremis d’hoteleria i petits comerços, per definir una estratègia d’actuació conjunta.

Està d’acord amb les mesures del Govern de l’Estat i la Generalitat?
Les ajudes han arribat tard, quan ho han fet, i si hi ha un gran retret a fer és la manca de coordinació entre el Govern de l’Estat i la Generalitat a l’hora de donar les consignes necessàries, tant al comerç com a la població.

Què hauria pogut ser diferent?
Hem perdut una ocasió valuosa per crear taules de diàleg entre administracions i experts professionals del sector sanitari, econòmic i empresarial que marquessin directrius clares, i que tinguessin un únic discurs coherent per fer front a la situació actual.

Vostè participa en la campanya l’Empordà als aparadors. Què l’ha motivat a fer-ho?
Qualsevol iniciativa per promocionar el comerç de la comarca té tot el nostre suport.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li