Investiguen un dret de pas a la Vajol

0
1132

Queixes de veïns i excursionistes perquè se’ls ha impedit passar per un dels camins de la finca de Can Quera, que té nou propietari des de fa un any. L’home, de nacionalitat belga, vol tancar la propietat i això afecta la Ruta de l’Exili i l’accés a altres zones d’interès natural


Conflicte de dret civil en una finca de la Vajol però amb vinculacions, també, amb el terme municipal d’Agullana. Un grup d’excursionistes i persones que freqüenten la zona s’han queixat per problemes de pas a l’anomenada finca de Can Quera. Un dels seus camins forma part de la Ruta de l’Exili, i porta a les mines de la Vajol i a altres indrets amb interès ambiental. El nou propietari, de nacionalitat belga, ha demanat permisos per tancar l’accés.

L’alcalde de la Vajol, Joaquim Morillo, confirma que a l’Ajuntament «va entrar una instància de l’antic propietari demanant si el camí objecte de litigi era de titularitat pública o privada». Segons Morillo, «sembla que temps enrere la finca va quedar afectada per l’antiga carretera de Manrella» (actualment hi ha una carretera asfaltada que porta a Manrella). L’alcalde assegura que «realment en aquest camí hi ha una ruta de l’Exili però l’antic propietari no s’oposava que s’hi passés». L’Ajuntament ha demanat ara ajut per esbrinar si realment hi ha un dret de pas adquirit o no. «De moment», diu Morillo, «l’actual propietari va demanar posar un portal però l’Ajuntament va demanar un informe al Departament de Territori i Sostenibilitat, que ha desestimat el tancament». La Generalitat demana a l’amo de la finca un informe d’impacte ambiental i que faciliti un corredor ecològic i, també, la Ruta de l’Exili. Finalment, l’alcalde és clar amb el conflicte: «Ens agradi o no, el que farem serà acatar el que digui la llei».

ALTRES POLÈMIQUES. La qüestió amb els camins de Can Quera ha fet recordar conflictes anteriors. Un veí d’Agullana explica: «Fa uns anys hi va haver molta polèmica perquè els anteriors propietaris de Can Quera també van tallar alguns camins. En aquell cas, prohibien el pas a la carretera que porta a les Salines des de la Vajol, passant pel coll de Lli, on hi ha el Memorial de l’Exili».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li