Invertiran 1 milió d’euros per millorar el pantà i hi restringiran l’accés de vehicles

0
1757

Calculen que el sistema fluvial de la Muga necessitarà una aportació complementària de 0,25m3/s d’aigua


 

Entre aquest 2017 i el 2021 l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té previst invertir 1.020.000 euros per fer diverses millores a l’embassament de Darnius Boadella. A més, també hi tancaran alguns accessos per restringir-hi l’entrada de vehicles motoritzats, i hi instal·laran cartells informatius (això últim, tant a Darnius Boadella com a Portbou) per informar els visitants dels usos del pantà i de què hi poden trobar.

Aquestes són només tres de les mesures incloses en el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2016-2021, que a principis d’any va rebre el vistiplau del Govern de la Generalitat. Es tracta d’una eina que defineix l’estat de les masses d’aigua (tant superficials com subterrànies) que hi ha a les conques fluvials de Catalunya i programa una sèrie d’accions concretes per garantir-ne la qualitat, l’eficiència i els bons usos.

Segons les dades del document, a l’Alt Empordà hi ha rius i estanys que estan en molt bon estat, però d’altres també estan en estat deficient i dolent (destaca especialment el cas dels últims trams de la Muga i del Fluvià, i de la riera de Figueres). L’embassament de Boadella té un estat “dolent (amb incertesa)”, i tant els aiguamolls com les aigües costaneres estan en molt bon estat (exceptuant un petit tram del litoral rosinc i castelloní). Pel que fa a les aigües subterrànies, el seu estat és majoritàriament dolent.

Partint d’aquesta diagnosi, i a un registre de zones protegides que requereixen una atenció singular (entre les quals hi ha el pantà i bona part dels rius de la plana altempordanesa, així com tot el litoral), el pla fixa uns objectius de millora ambiental, millora de prevenció i protecció davant d’inundacions, i millora de la disponibilitat de recursos. En aquest sentit, al Fluvià no hi ha problemes significatius, però al sistema de la Muga calculen que es necessitarà una amportació complementària de 0,25 m3/s d’aigua, que es podria resoldre amb recursos interns.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li