“Intenta ser sempre tu mateix”

0
1679

Els nens i nenes de cinquè entrevisten l’escultor figuerenc David Ansón


L’escultor figuerenc David Ansón i Garriga té una trajectòria artística ben reconeguda. La seva obra sempre ha destacat per la seva originalitat i singularitat. Des de ben jove s’ha sentit atret per les arts plàstiques i va decidir formar-seen aquest sector. Des d’aleshores ha treballat incessantment en diferents col·leccions, totes molt reeixides.

“Intenta ser sempre tu mateix” és el consell que ens va donar l’artista quan vam visitar-lo en el seu taller. David Ansón ens va rebre amb to distès i proper, així que vàrem aprofitar per fer-li un munt de preguntes que ens tenien intrigades.

Tu de petit ja tenies clar que de gran volies ser artista? Ja t’agradaven els treballs manuals?
No. No ho tenia gens clar. Ara bé, sí que m’agradava molt fer manualitats.

Has hagut d’estudiar per ser escultor? A on?
Sí, per tot s’ha d’estudiar. Primerament vaig estudiar per a tècnic superior d’arts plàstiques i disseny en projectes i direcció d’obres de decoració i després vaig seguir amb un altre títol de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny en arts aplicades de l’escultura especialitat en pedra. A l’escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics d’Olot.

Quines són les habilitats que ha de tenir un escultor? Ja es tenen des de petit o es poden desenvolupar?
La realització d’una obra suposa un 75% d’idea i enginy i un 25% de treball manual (artista-artesà). Evidentment pots néixer amb habilitats i predisposició, però sens dubte es van desenvolupant a mesura que creixes i et vas formant com a artista. És com tot, com més es practica, més se’n sap.

D’on treus les idees per fer les teves escultures? En què o qui t’inspires?
Depèn del moment, dels sentiments que tinc, del que em passa, del meu entorn en general, de les persones que m’envolten… qualsevol moment o persona pot ser font d’inspiració.

Hi ha hagut alguna persona o artista que t’hagi influenciat especialment?
Intento que no, tot i que sempre es tenen referents. Però el que procuro per sobre de tot és ser jo mateix, independent de cap influència o ordre. En general, no m’agrada que em donin directrius de com ha de ser una obra.

Com definiries el teu estil?
Dins de l’art contemporani, modern i independent.

Només treballes amb marbre i ferro o també utilitzes altres materials?
Utilitzo diversos materials depenent de l’escultura i del que pretenc transmetre. També faig servir fusta, corda, bronze, plata, pa d’or…

Tens diferents etapes en el teu recorregut professional?
Més que diferents etapes són temporades de temes diversos.

Com et sents quan estàs fent una escultura?
Depèn de l’estat d’ànim i com em senti en aquell moment, però acostumo a sentir-me bé perquè m’agrada la meva feina i és una sort poder treballar del que t’agrada.

Alguna vegada t’has quedat amb la ment en blanc en fer una escultura? Què has fet llavors?
Sí, moltes. Aleshores paro, endreço l’escultura i me’n vaig a fer una volta o prendre un cafè.

Quina va ser la teva primera exposició ? Quins records en tens?
A la fira del formatge de Lladó. Estava molt nerviós, no sabia com reaccionaria la gent i estava a l’expectativa.

Poses noms a les escultures? Quin tipus de noms?
Cada conjunt d’escultures té un nom i cada una d’elles també. Normalment són noms abstractes que tenen relació amb el sentit que vull donar a l’obra. El nom sempre el poso una vegada acabada l’obra, com vosaltres quan poseu títol a una redacció.

Ens podries explicar el significat d’alguna de les teves escultures?
Puc explicar el significat de cada una, però comentarem la que es titula Joventut i vellesa. I es diu així, perquè en aquesta obra s’hi contemplen aquestes dues etapes de la vida, per una banda s’hi pot veure una textura fina i delicada, la part interior, que representa la joventut. Aquesta es contrasta amb la part exterior, més rugosa, que representaria la pell envellida. Tot plegat unit per un fil, el camí de la vida.

Normalment la gent gran diu que tot i ser vells per fora, se senten joves per dins.

Actualment en què estàs treballant? Prepares alguna nova exposició?
Estic preparant una nova col·lecció amb pedra artificial (art figuratiu).

Per acabar, creus que una persona discapacitada pot ser escultor/a?
Sí, evidentment, sens dubte! Penso que una persona discapacitada pot treballar en qualsevol cosa i ha de tenir les mateixes oportunitats que les altres.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz