Intensifiquen els controls a les granges pel brot de grip aviària dels Aiguamolls

0
683

Veterinaris i agents rurals comprovaran que unes 160 explotacions de la comarca compleixin les mesures de bioseguretat


El Departament d’Acció Climàtica ha intensificat els controls a les explotacions d’aus arran del brot de grip aviària que s’ha detectat als Aiguamolls de l’Empordà. Els Agents Rurals hi van trobar el 17 de gener una cigonya morta i ara s’estan inspeccionant totes les granges ubicades en un radi de 10 km (132 d’autoconsum i una trentena de comercials). L’objectiu: evitar que el brot s’estengui.

El dels Aiguamolls és el segon focus d’influença aviària detectat a Catalunya aquest 2022. El primer va ser al Segrià, on van trobar morts quatre cignes i una cigonya. La situació als Aiguamolls, però, no és nova. És una zona amb una gran presència d’aus silvestres i migratòries, fet que la converteix en un punt crític en l’extensió d’aquesta malaltia. Per això, fa temps que els Agents Rurals havien intensificat la vigilància passiva d’aus salvatges. Va ser precisament en aquests controls quan es va localitzar la cigonya morta, i des d’aleshores s’estan fent les inspeccions a les explotacions agràries.

Veterinaris que treballen pel Departament d’Acció Climàtica les analitzen una per una per comprovar si es compleixen les mesures de bioseguretat, i també l’estat dels animals. A més, es mira que no tinguin abeuradors que provinguin de dipòsits d’aigua on poden accedir aus silvestres, i que no es barregin espècies com ànecs i oques amb altres aus de corral.

Aquestes són algunes de les mesures que ha fixat el Departament, que estaran vigents fins a l’abril, i també inclouen que els animals estiguin confinats per evitar qualsevol tipus de contacte amb aus salvatges.

Dijous va ser el torn de la granja de gallines d’en Jaume Mateu, ubicada a Pau. N’hi ha més de 2.000 i produeixen ous ecològics. Fins que es va detectar el brot, les gallines sortien a l’exterior de bon matí i es retiraven a la nit. Això és, precisament, el que les diferencia de la resta. Però amb les mesures imposades els animals s’han de quedar tancats tot el dia. I això, segons en Jaume, els provoca situacions d’estrès i genera enfrontaments. «Algunes es piquen entre elles i s’acaben matant o es moren», explica, tot detallant que des que va començar el confinament, ha detectat un descens d’un 10% en la producció.

En el seu cas, la inspecció no va detectar cap indici d’afectació entre l’aviram. «Si hagués sigut així, s’haurien pres mostres i s’haurien enviat a analitzar per confirmar o descartar la malaltia», detalla el cap del servei de coordinació del Departament, Quim Xifra.

CONSUM SEGUR. Des del Departament, a més, s’insisteix que es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous i productes derivats, ja que no hi ha indicis que suggereixin que el virus de la influença aviària pugui ser transmès als humans. Així mateix ho constata la investigadora de l’IRTA-CReSA, Kateri Bertran. Segons diu, s’han detectat alguns casos lleus i asimptomàtics entre treballadors de granges afectades pel virus, però això «requereix un contacte molt estret». «El consum de productes d’aus, en principi, no suposa cap risc per a les persones», remarca Bertran.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li