Integrant necessitats, i resultats

0
1501

El Centre Sociosanitari Bernat Jaume ha integrat la unitat de psicogeriatria en una unitat de llarga estada convencional


 

Amb l’objectiu final de millorar la qualitat de vida de tots els usuaris, el Centre Sociosanitari Bernat Jaume ha integrat la unitat de psicogeriatria en una unitat de llarga estada convencional; i els resultats han estat molt positius. En només un any, el nombre de caigudes s’ha reduït un 66%, el consum de benzodiazepines (ansiolítics) un 46%, el 40% dels pacients han millorat la seva capacitat funcional durant l’ingrés, i el 55% l’han mantingut.

Uns resultats relacionats entre si, per exemple perquè si els pacients disposen de més espai estan menys confosos i, alhora, milloren el seu to muscular, de manera que s’eviten les caigudes. O perquè el fet que disposin de més espai també els redueix l’agitació i, conseqüentment, disminueix la prescripció de psicofàrmacs, que alhora està demostrat científicament que afavoreixen les caigudes.

A la pràctica, el projecte ha eliminat les barreres de la Unitat de Psicogeriatria i ha permès que els pacients que hi ha ingressats comparteixin espai amb els de la Unitat de Llarga Estada. L’àrea de moviment resultant han estat tots els espais comuns de la tercera planta del sociosanitari, amb una capacitat per a 40 usuaris. I físicament també s’hi han fet una sèrie d’accions, com protegir els carros de cures i de medicació, o instal·lar mesures de seguretat a la porta principal i a l’entrada de la planta.

Paral·lelament, en aquest espai s’hi ha potenciat una comunicació positiva, orientada a no alterar el pacient en moments de confusió, per reconduir els episodis d’alteració psicològica i de la conducta, amb explicacions tranquil·litzadores, simplificació del llenguatge i comunicació no verbal, entre altres. També s’han creat espais polivalents i s’hi han programat activitats diverses i flexibles, adaptades a les necessitats de cada usuari, que treballen totes les dimensions de les persones.

La cap de servei del centre, Esther Celda, que és qui ha liderat el projecte, explica que «moltes vegades les alteracions de conducta de les persones que pateixen demència són una forma de comunicació o l’expressió d’un malestar, i amb aquest projecte hem creat un entorn més favorable, on es poden relacionar amb els altres usuaris». Una relació que ha beneficiat a tots els pacients.

El projecte ha rebut el premi a la millor comunicació oral de l’Àrea de Ciències Socials i del Comportament del 60è Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, que es va fer del 13 al 15 de juny a Las Palmas de Gran Canaria.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li