Inauguren la primera fase del CTR, que reduirà un 50% el rebuig de l’abocador

0
890

Les instal·lacions actuals inclouen una planta per tractar la fracció resta i una altra per compostar la matÚria orgànica


“Un Centre de Tractament de Residus (CTR) adaptat a les peculiaritats d’una comarca que a l’estiu rep un augment importantĂ­ssim de poblaciĂł, perĂČ que la resta de l’any en tĂ© un altre de mĂ©s baix i molt estable”. AixĂ­ Ă©s com el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, va definir el nou CTR de l’Alt EmpordĂ  durant la inauguraciĂł oficial de la primera fase. L’acte es va fer dissabte, just dos anys desprĂ©s que es col·loquĂ©s la primera pedra, i el va presidir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

El nou CTR estarĂ  format per sis espais que permetran millorar la gestiĂł i el tractament de residus de tota la comarca. I preveient que la recollida selectiva anirĂ  augmentant i la fracciĂł resta anirĂ  disminuint, s’hi ha donat un disseny flexible perquĂš pugui acollir escenaris futurs sense haver de fer mĂ©s inversions. En aquesta primera fase, s’ha construĂŻt la nau mĂ©s gran del complex: una superfĂ­cie coberta de 18.000 m2 que inclou les plantes de tractament de fracciĂł resta i de matĂšria orgĂ nica (o compostatge).

A la primera s’hi utilitzarĂ  un procĂ©s mecĂ nic-biolĂČgic per separar la matĂšria orgĂ nica i els materials valoritzables procedents de la fracciĂł resta. TĂ© una capacitat per tractar 60.000 tones anuals, tot i que es pot ampliar fins a les 85.000. Els materials valoritzables es portaran a un gestor de residus perquĂš els recicli, mentre que l’orgĂ nica es transformarĂ  en un material que s’utilitzarĂ  per reblir el mateix dipĂČsit. A la planta de compostatge, s’hi portaran les restes orgĂ niques per transformar-les en compost de qualitat que s’utilitzarĂ  com a adob en jardineria i agricultura. De moment s’hi podran tractar fins a 10.000 tones anuals.

Ara les dues plantes entraran en un període de proves, i els tùcnics calculen que a finals d’any ja estaran en marxa. Aleshores, entraran en vigor les noves ordenances de recollida d’escombraries que ja han aprovat tots els ajuntaments de la comarca.

Finançades per l’AgĂšncia de Residus de Catalunya, aquestes noves instal·lacions del Consell Comarcal han costat 23.944.530,28 euros. NomĂ©s amb aquesta primera fase, ja es reduiran entre un 40 i un 50% les tones de rebuig que entren al dipĂČsit controlat. I el fet de poder-hi compostar la fracciĂł orgĂ nica evitarĂ  els costos de traslladar-la a altres comarques.

SEGONA FASE. Inaugurada aquesta primera fase, en les properes setmanes es licitaran els projectes de la segona, que ja estan aprovats definitivament. D’una banda, es construirĂ  un nou vas a l’abocador comarcal que permetrĂ  ampliar 1.045.317 m3 la seva capacitat. Amb una inversiĂł de 3,68 milions d’euros, se n’allargarĂ  la vida Ăștil mĂ©s de 17 anys. D’altra banda, es construiran la planta de desballestament de residus voluminosos, la deixalleria comarcal, i el centre administratiu i d’informaciĂł i educaciĂł ambiental. Aquestes instal·lacions estan valorades en 4,1 milions d’euros i estĂ  previst que estiguin operatives el 2019. I el CTR es complementarĂ  amb les plantes de tractament de lixiviats, de biogĂ s i de premsatge.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li