Inauguren la primera fase del CTR, que reduirà un 50% el rebuig de l’abocador

0
1120

Les instal·lacions actuals inclouen una planta per tractar la fracció resta i una altra per compostar la matèria orgànica


“Un Centre de Tractament de Residus (CTR) adaptat a les peculiaritats d’una comarca que a l’estiu rep un augment importantíssim de població, però que la resta de l’any en té un altre de més baix i molt estable”. Així és com el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, va definir el nou CTR de l’Alt Empordà durant la inauguració oficial de la primera fase. L’acte es va fer dissabte, just dos anys després que es col·loqués la primera pedra, i el va presidir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

El nou CTR estarà format per sis espais que permetran millorar la gestió i el tractament de residus de tota la comarca. I preveient que la recollida selectiva anirà augmentant i la fracció resta anirà disminuint, s’hi ha donat un disseny flexible perquè pugui acollir escenaris futurs sense haver de fer més inversions. En aquesta primera fase, s’ha construït la nau més gran del complex: una superfície coberta de 18.000 m2 que inclou les plantes de tractament de fracció resta i de matèria orgànica (o compostatge).

A la primera s’hi utilitzarà un procés mecànic-biològic per separar la matèria orgànica i els materials valoritzables procedents de la fracció resta. Té una capacitat per tractar 60.000 tones anuals, tot i que es pot ampliar fins a les 85.000. Els materials valoritzables es portaran a un gestor de residus perquè els recicli, mentre que l’orgànica es transformarà en un material que s’utilitzarà per reblir el mateix dipòsit. A la planta de compostatge, s’hi portaran les restes orgàniques per transformar-les en compost de qualitat que s’utilitzarà com a adob en jardineria i agricultura. De moment s’hi podran tractar fins a 10.000 tones anuals.

Ara les dues plantes entraran en un període de proves, i els tècnics calculen que a finals d’any ja estaran en marxa. Aleshores, entraran en vigor les noves ordenances de recollida d’escombraries que ja han aprovat tots els ajuntaments de la comarca.

Finançades per l’Agència de Residus de Catalunya, aquestes noves instal·lacions del Consell Comarcal han costat 23.944.530,28 euros. Només amb aquesta primera fase, ja es reduiran entre un 40 i un 50% les tones de rebuig que entren al dipòsit controlat. I el fet de poder-hi compostar la fracció orgànica evitarà els costos de traslladar-la a altres comarques.

SEGONA FASE. Inaugurada aquesta primera fase, en les properes setmanes es licitaran els projectes de la segona, que ja estan aprovats definitivament. D’una banda, es construirà un nou vas a l’abocador comarcal que permetrà ampliar 1.045.317 m3 la seva capacitat. Amb una inversió de 3,68 milions d’euros, se n’allargarà la vida útil més de 17 anys. D’altra banda, es construiran la planta de desballestament de residus voluminosos, la deixalleria comarcal, i el centre administratiu i d’informació i educació ambiental. Aquestes instal·lacions estan valorades en 4,1 milions d’euros i està previst que estiguin operatives el 2019. I el CTR es complementarà amb les plantes de tractament de lixiviats, de biogàs i de premsatge.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li