Impulsen la instal·lació d’un parc eòlic flotant al Golf de Roses per al 2026

0
1359

En una primera fase es cobriria el 45% de la demanda elèctrica de la demarcació amb un model sostenible


El debat sobre les energies renovables a la comarca té un nou element amb la presentació, la setmana passada, d’un projecte de parc eòlic marí a la costa empordanesa. No se sap encara el nombre de molins flotants que s’hi podrien instal·lar, però la ubicació seria en alta mar, entre 10 i 22 quilòmetres del golf de Roses. Els promotors defensen que a nivell visual el parc evitarà l’ocupació d’espais terrestres i que, per tant, «serà molt menys invasiu que altres alternatives».

Darrere el projecte, anomenat Parc Tramuntana, hi ha les empreses BlueFloat Energy i SENER. El 25 de gener van presentar la proposta al territori amb reunions amb ajuntaments implicats, el Consell Comarcal, la Diputació, representants de la Generalitat, així com entitats ecologistes i empresarials, presència del sector pesquer i del Parc Natural del Cap de Creus.

Els promotors asseguren que «Parc Tramuntana està alineat amb els objectius de sostenibilitat energètica de la Generalitat de Catalunya, plasmats a la Llei de Canvi Climàtic de 2017, que té per objectiu que les tecnologies de generació d’electricitat renovable cobreixin el 50% de la demanda elèctrica de Catalunya l’any 2030, i el 100% l’any 2050». En una primera fase (500 MW) Parc Tramuntana podria cobrir el 45% de la demanda elèctrica actual de la província de Girona, i pràcticament el 90% amb el parc en ple funcionament (capacitat total de 1.000 MW). L’objectiu és que el parc entri en funcionament cap al 2026 (fase 1), evitant l’emissió de fins a 21 milions de tones de CO2 en la vida útil del parc.

DISSENY EN ZONES DE VEDA. El projecte s’estaria projectant en un espai on no hi ha activitat pesquera i el responsables asseguren que el parc contribuirà a la regeneració dels ecosistemes marins i la biodiversitat. En relació amb la pesca, la proposta preveu donar suport a l’electrificació de les flotes, fet que reduiria l’ús de combustibles fòssils i els efectes del transport. Altres arguments que es posen sobre la taula en la defensa del projecte són la creació de llocs de treball i la presència de recerca i investigació.

Parc Tramuntana vol aconseguir la implicació del territori tant en el projecte com en l’aportació de capital. Ara caldrà veure com s’acull aquesta proposta. El Consell Comarcal ja va anunciar que treballa en una moció per protegir el territori davant l’allau de projectes de renovables.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li