Implantaran contenidors que s’obriran amb targeta o el porta a porta en funció del poble

0
1238

El Consell Comarcal presenta el Pla Estratègic de Gestió de Residus de l’Alt Empordà


Durant el mes d’octubre, els tècnics de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà van presentar l’avantprojecte del Pla estratègic de recollida de residus a tots els alcaldes i alcaldesses de la comarca. El document és una eina per ajudar els municipis a fer la transició ecològica i, alhora, encaminar les accions comarcals de recollida de residus de manera ordenada, eficient i coherent. I per aconseguir-ho parteix d’un punt clau, que és l’elecció del model de recollida més adequat a cada municipi en funció de les seves característiques i necessitats.

Des del Consell Comarcal expliquen que «a causa de la diversitat de la tipologia de municipis, no és viable implantar un sol model a tota la comarca», motiu pel qual s’instaurarà un multimodel. És a dir, que s’implantaran contenidors al carrer que s’obriran amb targeta, el porta a porta o un model mixt, en funció del municipi i de les sinergies que caldria establir per potenciar l’eficiència i adaptar-se al territori. En qualsevol cas, però, els tres models tenen un denominador comú, que és la identificació de l’usuari per eliminar l’anonimat a l’hora de dipositar els residus als contenidors.

Durant les reunions que l’Administració comarcal va organitzar amb els ajuntaments es van crear cinc grups de treball que van servir per establir un debat, i perquè els alcaldes manifestessin les mancances i virtuts de la gestió de residus als seus respectius municipis. En aquest sentit, les principals dificultats que s’han detectat són l’elevat cost del servei i l’incivisme.

Per combatre-les, el pla proposa que es treballi de manera regular en els cinc grups que es van crear de municipis propers i amb característiques semblants. «Tot i que cada poble o ciutat representa una àrea de gestió independent, el fet de tenir espais conjunts de treball ha de propiciar la cooperació entre ajuntaments pel que fa a la gestió de residus», argumenten.

Acabades les reunions, ara els ajuntaments han començat un debat intern sobre quin ha de ser el model més adient per al seu poble. A banda, el Consell Comarcal està treballant per determinar quins serveis i quins recursos ha de posar a l’abast dels municipis per poder implantar aquest multimodel. I tot i que el pla ja estigui redactat, quan acabi aquesta fase es podrà portar a provació del plenari.

5.500.100 LITRES. Algunes de les dades rellevants que es van exposar durant les reunions són que el 2018 l’Alt Empordà va recollir selectivament el 40% dels residus que va generar, lluny encara del 60% que exigeix la Generalitat per al 2020. La gestió de residus a la comarca va representar l’emissió de 13.000 tones de CO2, que és l’equivalent a conduir 2.768 vehicles durant un any o a cremar 5.500.100 litres de gasolina.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li