I el Conservatori Municipal de MĂşsica?

0
1330

A la plataforma veïnal Canviem Figueres ens interessa molt el món musical empordanès i el figuerenc en particular. El projecte d’un conservatori municipal de música donaria sortida a un buit que arrosseguem des de fa molts anys, ja que els beneficis d’un centre d’aquestes característiques serien tant socials com culturals i econòmics per a la nostra ciutat. És d’una evidència total. Malauradament, sobre aquest tema no opinen el mateix els regidors dels diversos grups polítics del nostre Ajuntament, ja que n’han passat olímpicament i han demostrat, al llarg d’aquest mandat, una falta de rigor i un desconeixement certament alarmant. Fem a continuació una trista cronologia del perquè no s’ha sabut portar a terme aquest objectiu, d’una banda tan fàcil d’assolir econòmicament pel consistori, i per l’altra, necessari i imprescindible per als nostres estudiants de música.

Tot comença el 29 de març del 2014 en una roda de premsa amb l’alcaldessa Marta Felip, el regidor de cultura Godoy i el delegat d’Ensenyament de la Generalitat, senyor Bayot. A l’acte anuncien que al setembre «Figueres obrirà el primer conservatori de grau professional de la ciutat i la iniciativa es desenvoluparà a les tardes a l’Institut Alexandre Deulofeu. La gestió se cedirà a la Fundació Clerch i Nicolau». La nota de premsa continua amb les inscripcions dels alumnes per fer les proves d’accés –abans del 4 d’abril–i que les esmentades proves es farien a Girona el 27 de maig. El curiós del cas és que el govern de CiU, quan informa d’aquestes dades a la roda de premsa del 29 de març, encara no havia passat el tema pel Ple i no s’aprova inicialment fins al 18 juliol. Tres mesos després l’equip de govern de CiU veu que no poden complir res del que varen dir: subvencionar les quotes i el preu final de la matriculació, la ubicació del centre i la seva gestió, el conveni amb la Conselleria d’Ensenyament i, finalment, el professorat implicat.

L’embolic és de tal magnitud que el regidor d’Ensenyament es veu obligat a informar, el 16 setembre del 2014 al setmanari Hora Nova, que «el Conservatori de Música no és un projecte abandonat, sinó que va endavant, segueix els tràmits legals necessaris» i ell mateix assumeix la responsabilitat «d’haver fet una mala previsió temporal». Un any després, el Diari de Girona el 4 d’octubre publica el següent: «L’Ajuntament de Figueres admet que el nou conservatori s’endarrerirà i no podrà obrir fins al 2016». A més, la ubicació del centre canvia radicalment i passa d’estar al costat de l’hospital, a l’altra banda de la ciutat, al centre Narcís Monturiol. Anem d’extrem a extrem.

A més, s’ha de tenir en compte que tots els tràmits de l’Ajuntament, encara que costi de creure, es van fer per urgència i de manera externa. Sí, per urgència i amb un cost addicional de 15.000 euros! Es van contractar les empreses Dret de la Terra i Cricap Espais per tal que es fessin càrrec del plec de clàusules, així com de l’estudi de la viabilitat econòmica a l’agost del 2014. Segons el regidor que el va encarregar, va fer-ho obligat per la «urgència» de l’expedient, quan en realitat era ja una prioritat en el programa de govern de CiU del 2011. De l’externalització d’aquest servei, cap dels regidors de l’oposició es va queixar formalment i tampoc no es va prendre cap iniciativa per tirar endavant un ensenyament tan beneficiós i necessari per a la ciutat. Estranya, doncs, que els partits polítics no tinguin cap credibilitat ciutadana?

Estem al març del 2019, ara ja farà cinc anys que els setmanaris locals i diaris provincials informaven de l’obertura del conservatori. Estem a les portes de les eleccions municipals del proper maig i torno a preguntar a tots els polítics del consistori figuerenc: se sap alguna cosa del Conservatori Municipal de Música?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li