Hora del Poble: Santa Llogaia d’Àlguema

0
1026

Actualment la poblaciĂł de Santa Llogaia d’Àlguema no passa dels 400 habitants i aixĂČ fa que sigui un poble tranquil, amb un nucli petit i agrupat en carrers estrets


Santa Llogaia d’Àlguema Ă©s un poble petit que limita amb Figueres i El Far d’EmpordĂ  pel nord, a l’est amb Vilamalla, al sud amb BorrassĂ  i a l’oest amb Vilafant. El seu terme municipal tĂ© poc mĂ©s de 2 km2 i una de les seves peculiaritats Ă©s la vessant fluvial. El terme estĂ  banyat per la riera d’Àlguema, que conflueix per la dreta al Manol, i tambĂ© el Rissec, un dels seus afluents que porta les aigĂŒes a la Muga.

GrĂ cies a aquesta proximitat fluvial, el poble n’ha tret rendiment a travĂ©s d’itineraris naturals, camins i rutes per fer en bicicleta i tambĂ© caminant i descobrint el seu entorn. En aquest sentit, cal destacar la font del Manol: es tracta d’una font natural i situada a la llera del Manol, amb taules i bancs per menjar.

EL REC D’ÀLGUEMA. Dona nom al poble, tot i que l’any 1105 s’anomenava Sanctae Leocadiae i no Ă©s fins al segle XII que s’afegeix el nom de la riera d’Àlguema. Els primers documents on es troba citada aquesta riera daten de 1282 i Ă©s una signatura de concĂČrdia entre el comte Ponç Hug IV d’EmpĂșries i l’abat Ramon del monestir de Sant Pere de Rodes. En el document acordaven que les dues parts podrien construir molins i moldre en qualsevol dels aqĂŒeductes i sĂ©quies del comtat i esmenten concretament el rec d’Àlguema. Al cap dels anys, segons un document signat per un notari de CastellĂł d’EmpĂșries, el gran aiguat que va haver-hi a la comarca durant l’octubre del 1421 va derruir el poble de Sant Llogaia d’Àlguema.

EL POBLE AVUI. Actualment la poblaciĂł de Santa Llogaia d’Àlguema no passa dels 400 habitants i aixĂČ fa que sigui un poble tranquil, amb un nucli petit i agrupat en carrers estrets. Tot i que ha anat perdent la seva fesomia tradicional, encara conserva algunes cases del segle XVI ben notables. I de les muralles de Santa Llogaia, se’n conserven part dels arcs d’un portal, a pocs metres a la dreta de l’esglĂ©sia.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Santa Llogaia d’Àlguema, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li