
Els espais portaran el nom de Maria Perxés; Montserrat Minobis, Pilar Heras; Mei Rahola i Àngels Santos
Van ser dones vinculades a la ciutat que van destacar per la seva trajectòria professional, social i cĂvica. Ara, els seus noms serviran per batejar diversos espais. D’aquesta manera, se’ls retrĂ un homenatge pòstum i tambĂ© es farĂ un pas per feminitzar el nomenclĂ tor de Figueres. Una assignatura pendent que el govern vol abordar. La idea Ă©s «fer un reconeixement a les dones que fins ara han estat invisibilitzades i avançar perquè la diferència numèrica entre carrers i places dedicats a dones es vagi igualant amb el nombre de carrers que hi ha dedicats a homes».
Les dones sĂłn cinc que donaran nom a quatre places i uns jardins. La plaça de Maria PerxĂ©s SantomĂ (1927-2015), bibliotecĂ ria, serĂ la situada a la confluència de l’avinguda OlĂmpia, carrer de Glòria Compte i pujada del Castell. Un altre punt Ă©s la plaça de Montserrat Minobis Puntonet (1942-2019), periodista i escriptora, a l’espai situat a la confluència entre el carrer d’Elx i l’avinguda PerpinyĂ . A la zona del Parc de les AigĂĽes, hi haurĂ els Jardins Pilar Heras Trias (1954-2019), pedagoga i educadora. MĂ©s en concret, aquests jardins s’ubicaran a la confluència dels carrers de les Salines i de MontgĂł, al costat de la plaça de la Mare de DĂ©u del Mont.
Finalment, hi haurĂ la placeta de Maria del Remei (Mei) Rahola de FalgĂ s (1897-1959), fotògrafa. Aquesta placeta serĂ a l’espai situat entre els edificis dels carrers Banyuls, del PenĂ, de la Massana i de l’Albera. I l’altra placeta serĂ la que portarĂ el nom d’Àngels Santos Torroella (1911-2013), pintora i artista grĂ fica. S’ubica a l’espai situat entre els edificis dels carrers de CuixĂ , del PenĂ, del Puig Rom i de l’Albera.
La regidoria de Cultura ha estat l’encarregada de buscar les ubicacions per posar-hi els noms. En relació amb aquestes actuacions, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, que també és regidora de Feminisme i Drets Civils, va explicar que l’objectiu «és posar en valor els referents femenins de la ciutat, que fins ara no han estat reconeguts». Lladó afegia: «Volem fer un reconeixement al valor que ha portat la dona en aquesta societat, i a la ciutat, que són moltes, i que destaquen en diferents camps».
Leave a Reply