‘Ho sap tothom, i Ă©s profecia’

0
1534

S’edita un volum amb les poesies amb quù J. V. Foix felicitava el Nadal als seus amics; moltes estan escrites al Port de la Selva


 

El 1960, el poeta i escriptor Josep Vicenç Foix (1893-1987) va decidir publicar una dotzena de poesies que havia escrit, un any rere l’altre, per aquestes festes i que enviava als seus amics il·lustrades per diversos artistes. «Podeu ben creure que sĂłn els lectors d’aquests poemes qui, indulgents, han encoratjat l’autor a aplegar-los en un volum», escrivia en un text introductori encapçalat per la paraula «Compliments». Aquell llibret, de tirada molt reduĂŻda, duia per tĂ­tol Onze Nadals i un Cap d’Any i se’n van fer algunes edicions posteriors mĂ©s populars.

Foix, perĂČ, va continuar escrivint nous poemes per aquestes festes fins al 1976. Ara s’acaba de publicar Ho sap tothom, i Ă©s profecia -el vers d’inici d’un dels seus poemes mĂ©s coneguts-, que Ă©s una capsa que recull totes les felicitacions que el poeta va enviar entre el 1948 i el 1976, moment en el qual va decidir escriure aquests versos anuals.

En el volum hi ha 28 poemes -11 de Nadal, 13 de Cap d’Any i quatre natalicis-, tots dibuixats per artistes com ara Salvador DalĂ­, Mompou, Ponç, Guinovart, Obiols, Cuixart, TĂ pies, Jordi, Sunyer, GalĂ­, Fenosa, MirĂł, MercadĂ© i Amat. La iniciativa editorial estĂ  acompanyada per un disc en quĂš s’escolta el mateix poeta com els recitava. La iniciativa de recollir aquests documents, que contenen un valor histĂČric i Ă­ntim excepcional, ha estat impulsada per la FundaciĂł J. V. Foix, en col·laboraciĂł amb la CĂ tedra MĂ rius Torres i PagĂšs Editors.

La majoria d’aquests poemes estan datats al Port de la Selva, municipi en el qual Foix va estar estretament vinculat des de ben jove i fins a la seva mort. En aquest sentit, la majoria dels textos mostren una predilecciĂł per les escenografies marĂ­times. Un dels mĂ©s emblemĂ tics i que precisament dona nom a la publicaciĂł, Ho sap tothom i Ă©s profecia, datat l’any 1953, aplega un conjunt de topĂČnims de la zona, del mateix Port de la Selva fins a Colera, Pau i Palau-saverdera i de Banyuls a Portvendres, pel que fa a la costa del RossellĂł. Va il·lustrat amb una creu en homenatge a la Vall de la Santa Creu, un peti nucli situat a redĂłs de la muntanya de Sant Pere de Roda.

Aquest llibre, publicat a finals del 2017, Ă©s una aportaciĂł mĂ©s al trentĂš aniversari de la mort del poeta que es va celebrar al llarg de l’any passat. Al Port de la Selva es va oferir l’exposiciĂł «Reinterpretant J. V. Foix», que va promoure la fundaciĂł que porta el nom de l’escriptor i en les quals es trasllada allĂČ que s’ha vingut a anomenar l’univers Foix al moment actual de les noves tecnologies. Des del municipi es continua recordant que «molts dels racons del Port de la Selva, els colors, les cases, la gent i fins i tot els moments viscuts en les llargues estades del poeta, primer a la fonda Comerç i desprĂ©s al seu cau de Port de Reig, formen part de l’univers literari de Foix».

RUTA FOIX. Ara fa cinc anys que l’Ajuntament del Port de la Selva va dedicar al poeta i escriptor una ruta literària que discorre per diversos indrets. Foix feia moltes estades al poble des que el va conùixer per primera vegada l’any 1924, fins a l’estiu abans de la seva mort. Des del 1947, que va convertir-lo en el lloc fix d’estiueig, venia cap a finals de juny i s’hi estava fins a primer de setembre. Hi ha gent al poble que encara recorda les seves passejades en barca i com l’havia captivat el paisatge del cap de Creus i el mar de la Costa Brava nord, reflectit en diverses cites que apareixen en moltes de les seves obres.

La ruta estĂ  degudament senyalitzada amb diversos panells informatius, per tal que els visitants puguin seguir aquest itinerari carregat de records i d’emocions vinculades a l’escriptor. L’itinerari comença, precisament, a l’avinguda J. V. Foix i continua pel carrer de l’Illa, el moll d’en Balleu i el cantĂł TorellĂł. Segueix pel carrer de Sant Baldiri, concretament pel davant de l’esglĂ©sia, i continua per la plaça Pol Nadal i Mallol, els carrers del Mar i de la UniĂł -i en aquest cas, davant la casa d’en Foix- i es clou al Pas. A l’avinguda Foix hi ha un monĂČlit que recorda l’escriptor. Quan ell va arribar al poble el vial no era com es coneix actualment. La platja i les roques arribaven prĂ cticament on hi ha les terrasses dels bars.

Els canvis urbanĂ­stics experimentats al Port de la Selva van ser objecte d’algunes crĂ­tiques ferotges per part de l’escriptor, en qualificar els seus promotors com a «bandolers de l’edificació» i «paquiderms de l’especulaciĂł rĂșstica». El desaparegut escriptor NarcĂ­s-Jordi AragĂł, amic personal del poeta, recordava que «estimava el paĂ­s de sempre» i que «Foix va saber explicar amb la mateixa passiĂł continguda la plenitud d’un mĂłn i la seva destrucciĂł. Arran del Pirineu i del Mediterrani, el Port de la Selva serĂ  sempre la seva segona pĂ tria».

En aquest sentit, una de les coses de quĂš sempre es lamentava Foix Ă©s que es perdĂ©s la parla prĂČpia del Port de la Selva. Ell la considerava un catalĂ  de transiciĂł cap a l’occitĂ  i sempre deia que s’havia de mantenir com fos, i no deixar-se endur pel catalĂ  mĂ©s estĂ ndard. Aquesta peculiaritat Ă©s deguda a l’estreta relaciĂł que durant segles va mantenir la gent del poble amb els pescadors de localitats del sud de França, com Portvendres i Cotlliure, entre altres.

Una anĂšcdota relacionada amb el tema de la parla del Port de la Selva Ă©s el fet que el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans va incorporar la variant colises com una modalitat de cloĂŻsses. La paraula la va sentir a dir J. V. Foix als pescadors i fins i tot a la mainada, i va procurar que fos inclosa en el Diccionari de la Llengua Catalana.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li