Hegemonia d’ERC en 61 municipis

0
5618

Sant Climent Sescebes és el poble on Vox ha obtingut el percentatge de vots més elevat de Catalunya


 

Analitzant detalladament els resultats electorals, destaca el fet que en el 90% dels municipis alt-empordanesos (61) ERC ha estat la força més votada. Això vol dir que els republicans han guanyat terreny respecte del 2016, quan es van imposar a 42 municipis; i ho fa sobretot en detriment de Junts per Catalunya, que ha perdut l’hegemonia que CDC tenia a Albanyà, Cabanelles, Cistella, Navata, Pontós, Borrassà, Vilaür, Ventalló, Siurana, Peralada, Cabanes, Garriguella, Mollet de Peralada, Rabós d’Empordà, Capmany i Darnius.

El PP també ha perdut el domini a la Jonquera, que ara ha votat ERC, i a Roses, que juntament amb Santa Llogaia ha prioritzat el socialisme. I els populars tampoc han sigut la força més votada a Vilamalla, que és l’únic municipi de la comarca que s’ha tenyit de taronja (Cs). Paral·lelament, també cal destacar el cas de Sant Climent Sescebes, que tot i ser republicana, és la vila on Vox ha obtingut el percentatge de vots més elevat de tot Catalunya (14,58% del total).

Parlant del repartiment de vots en els municipis més petits, criden l’atenció casos com els de Vilamaniscle i Vilaür, on ni el PP ni Vox han obtingut un sol vot; Biure, on PSC i Cs han empatat a vots, o l’Escala, on Cs ha empatat amb ECP.

Pel que fa a partits, cal dir que el nou Front Republicà ha estat la tercera força més votada a Cabanelles (hi ha obtingut el 9,30% dels vots, només per darrere d’ERC i JxCat) i a Boadella i les Escaules (9,55%), i ha obtingut més vots que ECP en localitats com Darnius. I també destaca el cas del PACMA (Partit Animalista Contra el Maltractament Animal), que ha obtingut suports en pràcticament tots els pobles i, de fet, en molts casos hi ha obtingut més vots que altres partits que a priori es perfilaven com a més forts, com per exemple Vox.

ELS SENADORS, EN LA MATEIXA LÍNIA. Pel que fa als senadors, la tendència de vot s’ha assimilat força a la del Congrés dels Diputats. Els candidats més votats a la demarcació de Girona han estat, per ordre, el santperenc d’ERC Jordi Martí (amb el 35,4% del sufragi), la també republicana Elisenda Pérez (30,4%), el candidat de Junts per Catalunya Josep Maria Jami Matamala (28,4%) i el republicà Josep Quintana (26,4%).
En cinquè lloc, però ja fora de les places amb representació (la Cambra Alta només reserva quatre places per als polítics gironins), hi ha quedat l’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera (JxCat), que ha obtingut el 22,6% dels vots.

MOBILITZACIÓ DE RÈCORD. Una dada que destaca de la jornada de diumenge és que la participació ha estat històrica arreu del país. Amb un 75,75% de mitjana general, a la demarcació de Girona hi ha votat el 76,09% del cens.

En el cas de l’Alt Empordà, als municipis més grans la mitjana ha estat una mica més baixa (els figuerencs han estat els menys participatius, tot i que ha votat el 67,24% del cens de la capital), però a un gruix molt important de pobles petits ha superat el 80%. Els rècords els han marcat Vilaür i Sant Mori, amb un 90,48% i un 89,43%, respectivament.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li