Héctor Amelló: ‘La nostra victòria és la mostra d’una societat cansada d’aquest enfrontament’

1
2617

Cansat de la vida a Barcelona, decideix començar una nova etapa com a polític a la comarca. Actualment és el portaveu del grup Ciutadans a l’Ajuntament de Figueres i el passat 21-D va convertir-se en un dels alt-empordanesos que formaran part de la nova cambra catalana. 


 

A les eleccions del 21-D, Cs guanya en vots i escons però no es planteja fer govern. Aquesta situació política crea certa impotència dins el partit?
Personalment em produeix satisfacció haver guanyat les eleccions. Nosaltres sabíem que hi havia moltes possibilitats de guanyar-les i així es va plantejar durant la precampanya. Crec que és un rotund èxit haver guanyat l’independentisme. La nostra victòria és la mostra d’una societat cansada, cansada d’aquest enfrontament i que realment ha vist qui aposta per projectes sincers i honestos. I això és el que té Cs: una gran líder, que és Inés Arrimadas, un gran equip per aconseguir traslladar aquest projecte i grans propostes per a Catalunya. És per això pel que ha apostat la ciutadania catalana en aquest moment.

Ens pot avançar quin serà el plantejament de Cs dins la cambra catalana?
Falten molts passos perquè es constitueixi el govern, veurem quins són els moviments dels diferents grups parlamentaris. A nosaltres ens agradaria liderar la cambra però el problema és que les forces constitucionalistes no sumem la majoria. Avançar com serà el plantejament encara és prematur i cal anar pas a pas.

El bloc independentista té clar que l’objectiu final és implantar la república. Quin serà el paper de Cs si realment és així?
La nostra posició respecte al plantejament del bloc independentista sempre ha estat d’oposició rotunda, i a més, el considerem un gran error. Això és el que ens ha portat a una greu crisi, tant institucional com econòmica. També ha aconseguit crear una fractura social i, si tornen a plantejar el mateix, el què tindrem és un aprofundiment d’aquesta situació i em sembla d’una gran irresponsabilitat, ja que és justament el contrari de la solució per a Catalunya. Les solucions passen per la legalitat, per crear un pla de xoc perquè les empreses retornin, per tornar a invertir i tenir millors mesures socials. També cal tornar a invertir en sanitat i tenir una escola per a tots els catalans, entre altres mesures… El camí de la confrontació no és el que necessitem i això és el que proposa el bloc independentista.

Creu que l’escola catalana actual no està ben gestionada?
Dins l’escola catalana hi ha grans professionals i així s’ha demostrat sempre, però també pensem que dins l’escola catalana hi ha gent que no fa bé la seva feina i ho utilitza per introduir la seva ideologia. Creiem que aquestes pràctiques no tenen cabuda dins l’educació publica i per això ens agradaria posar alguns límits a aquests tipus de pràctiques.

El PP us demana que intenteu fer una majoria alternativa a l’independentisme. Ho veieu viable?
El projecte de Ciutadans sempre ha anat creixent i nosaltres esperem que pugui anar a més. La realitat és que després d’aquestes eleccions, la suma del constitucionalisme no és majoria. Però això no vol dir que d’aquí a uns anys no pugui ser-ho. Continuarem treballant perquè el nostre programa es conegui, perquè tenim un gran programa per a Catalunya. Lamentablement ara mateix no tenim aquesta suma, ens agradaria liderar aquest procés constitucionalista, per descomptat, i en realitat ho fem però no tenim prou majoria per constituir aquest govern.

L’opció d’un referèndum pactat no entrarà mai en el projecte de Cs?
No ho portem al nostre programa ni ho defensem en aquest moment. Per fer-ho hi ha d’haver uns grups que ho proposin, que no serem nosaltres, i a partir d’aquí que ho treballin. Cs proposa justament un projecte per a tots els catalans i tots els espanyols dins d’Espanya. En aquest moment, el nostre horitzó no és proposar cap referèndum per a Catalunya. Al contrari: el que volem és més unió, més llocs de treball i més concòrdia.

Qui creu que serà el president o la presidenta de Catalunya?
M’agradaria que fos l’Inés perquè és una gran líder, veurem si ho aconseguim o no, però com dic, estem lluny de poder aconseguir aquesta majoria. Qui serà? Ara mateix no està a les nostres mans, tot i això nosaltres treballarem perquè sigui l’Inés, ja que crec que és la millor persona per liderar aquest procés de canvi que necessita Catalunya.

A títol personal, què és el que vol aportar Héctor Amelló al Parlament?
A mi hi ha una cosa que em preocupa especialment, i és la fractura social. Cal començar a teixir i posar Catalunya en primer pla. Uns polítics responsables treballen per crear concòrdia i no fractura.

Un altre aspecte que em preocupa moltíssim és la pobresa oculta. Totes aquelles persones que estan al límit de renda i que no acaben entrant a Serveis Socials però tampoc arriben a final de mes. Hem de ser molt sensibles amb aquesta exclusió social que és invisible i crec que el Parlament de Catalunya ha de posar moltes eines per ajudar a aquest tipus de persones.

Un cop es formi el govern català, què creu que passarà amb el 155?
Depèn del que faci el govern entrant. Si nosaltres acabem governant Catalunya, el 155 no tindria raó de ser, ja que ens mantindríem dins la legalitat, treballaríem per a tots els catalans i treballaríem un projecte per a aquesta Espanya plural i diversa. Si el bloc independentista forma majoria per fer exactament el mateix i es torna a saltar la legalitat, doncs passarà el mateix. Hi haurà més crisi, més fuga d’empreses, més fractura social i possiblement acabarem amb un altre 155. Per això les tesis independentistes són irresponsables.

Pel que fa al bloc local, Cs ha tingut una gran pujada a la comarca alt-empordanesa, guanyant fins a gairebé 10 punts.
És summament positiu pensar que augmentem gairebé deu punts d’unes eleccions a altres, passant d’un 15% de vots a un 24%. Això és fruit que Cs té un projecte per a tots els catalans, els regidors d’aquesta comarca han fet una gran feina per a donar a conèixer les nostres propostes, igual que els diputats gironins. A la comarca no puc estar més que content per haver guanyat a municipis com ara Figueres, Roses, Castelló d’Empúries, la Jonquera, Sant Miquel de Fluvià o Vilamalla, entre altres.

El seu partit ha guanyat a pobles on mai abans no havia sigut primera força.
És molt important i cal fer-ne una lectura molt positiva. Penso que aquests resultats són perquè la ciutadania ens veu com un projecte capaç de governar Catalunya i que de mica en mica es podrà traduir a aconseguir liderar projectes d’àmbit municipal.

Parla de l’àmbit local, creu que aquesta pujada de Cs serà igual a les eleccions municipals del 2019?
Treballarem perquè així sigui. En aquest moment Cs ha rebut un suport molt important a Figueres, estem prop del 30% del vot total i crec que sí que es veurà reflectit a les pròximes eleccions. Treballarem perquè hi ha una demanda de polítiques sensates per part dels ciutadans. Aquí Figueres, per exemple, tenim molt contacte amb les associacions de veïns i del teixit associatiu, en general. La gent veu que som honestos, molt propers i que estem aquí per solucionar els problemes. El ciutadà això ho veu reflectit i crec que ens veuen com una bona alternativa dels governs municipals.

Si Héctor Amelló està al Parlament, qui hi haurà a la seva cadira de regidor a l’Ajuntament de Figueres? O ho compaginarà?
Aquest és un tema que encara hem de parlar amb l’executiva del partit els pròxims dies. M’agradaria valorar tots els pros i contres, ja que qualsevol cosa que faig intento dedicar-m’hi amb tota la meva capacitat i totes les meves forces, per això intentaré valorar els pròxims dies què suposa compaginar-ho i també què suposa dedicar-me només al Parlament. Faré el que sigui millor per al partit i per als votants. A Figueres tenim el nostre número 3, Felipe Redal, que seria la persona que entraria al consistori com a segon, i Toni Pérez seria el portaveu.

Un dels últims moviments de Cs al consistori ha estat votar en contra dels pressupostos 2018 de Marta Felip.
Tant en el pressupost del 2016 com el del 2017 vam presentar una sèrie de propostes al govern de les quals no se n’han complert ni la meitat. El nostre no als pressupostos és per l’incompliment de les nostres mesures.

Una de les mesures era la neutralitat institucional i la neutralitat de l’espai públic, cosa que l’alcaldessa s’ha negat a complir. Considero que l’espai públic ha estat utilitzat per defensar una ideologia que no representa tots els ciutadans d’aquesta ciutat i amb una alcaldessa que no respecta la neutralitat de l’espai públic difícilment podem asseure’ns a debatre un pressupost.

A banda de les 39 propostes més que vam presentar, de les quals no ha complert amb la majoria. Si ella no és capaç de complir uns acords que signa, què em pot prometre per al 2018?

Quines mesures no ha complert el govern actual?
Doncs per exemple la pista esportiva de barri al Parc de les Aigües, la millora de la instal·lació esportiva de la plaça 8 de març, l’estudi per implantar un parc tecnològic a la ciutat, la creació d’una oficina d’emprenedors, la creació d’un estudi per a les funcions administratives entre Figueres i Vilafant, l’adaptació de semàfors per a persones invidents, o el sistema alternatiu de comunicació per a persones amb autisme perquè puguin identificar els edificis públics amb senyals visuals, entre moltes altres. La majoria de mesures no s’han realitzat ni es faran, ens diuen que hi estan treballant però confiar-hi, ara és difícil. Hi ha hagut una pèrdua de confiança amb l’equip de govern.

Finalment els pressupostos han quedat aprovats amb el suport d’ERC, PP i regidors no adscrits.
Desconec les mesures acordades amb els altres grups. Em sorprèn l’actitud del PP per donar suport a un govern evidentment independentista format per ERC a l’ombra i per PDeCAT. A més, quan l’alcaldessa es manté obstinada a no respectar la neutralitat de l’espai públic, per això em sorprèn aquesta actitud del PP.

Com analitza la gestió de l’equip de govern actual?
Tenim moltes mancances i no crec que les polítiques estiguin orientades com haurien d’estar orientades. Cal posar molt més empeny a intentar diversificar l’economia figuerenca.

Una cosa que em sorprèn del pressupost actual és que vam demanar una radiografia de la pobresa a la ciutat i un pla d’acció perquè sabem que la situació és molt delicada. Ens han dit que l’estudi està fet però no ens el lliuraran fins d’aquí a uns dies. I resulta que estem aprovant un pressupost, amb mesures socials, però sense saber els indicadors d’aquest estudi. Pensem que aquest estudi hauria de ser la base de com cal distribuir la política social. No tenim un pla de ciutat a 15 o 20 anys vista i això em preocupa. Dona la sensació que estem en una política caòtica i amb poca estabilitat, no hi ha projectes clars. Què vol ser Figueres d’aquí a 15 o 20 anys? Aquesta pregunta no ha estat resolta en aquest mandat.

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
Denise Roca
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
Denise Roca
Convidat
Denise Roca

Hola soc una nova afiliada al partit, soc de la jonquera, i m’hagradaria molt que a la jonquera i hagues una sede de C’S