Guanya JxCAT però Cs li trepitja els talons i ERC queda com a tercera força

0
1670

Destaquen les victòries de Ciutadans a municipis com Figueres, Roses, la Jonquera, Vilafant, Vilamalla i Castelló


 

L’Alt Empordà ha donat suport majoritari a la llista de Carles Puigdemont, Junts per Catalunya (JxCAT). La candidatura ha quedat com a primera força a la comarca amb el 30,66% dels vots. En segon lloc, s’erigeix com a segona força Ciutadans (Cs), amb el 24,69% dels sufragis emesos. En tercera posició hi ha ERC, que ha sumat el 22,25% dels vots.

EL SUPORT MÉS BAIX. Com a la resta de comarques gironines, JxCAT ha estat la llista vencedora de les eleccions al Parlament. Val a dir, però, que l’Alt Empordà ha estat la zona de la demarcació amb el suport més baix a llista que encapçalava Gemma Geis. Al Pla de l’Estany els vots per a JxCAT han estat el 51,4%; a la Garrotxa, el 48,6%; al Ripollès, el 45,6%; al Gironès, el 38,4%; a la Cerdanya, el 35,7%; al Baix Empordà, el 34,6%, i a la Selva, el 31,7%. Aquesta última comarca supera de poc l’Alt Empordà (30,66%) en el percentatge de vots.

Una altra interpretació dels resultats és que l’hegemonia independentista ha retrocedit si es compara amb les eleccions de fa dos anys. També ha influït que les formacions sobiranistes s’han presentat en llistes separades.

FIGUERES TARONJA. La capital alt-empordanesa s’ha convertit en un feu de Ciutadans per primera vegada. En segon lloc, hi ha Junts per Catalunya i segueixen, per aquest ordre, ERC, PSC, PP, CUP, i CatECP [vegeu els resultats de tots els municipis de la comarca a les pàgines 4,5,6 i 7]. També ha guanyat Ciutadans a municipis com Roses, Castelló d’Empúries, Vilafant, Vilamalla i la Jonquera.

En qüestió de participació, en aquestes eleccions també s’ha seguit la dinàmica del conjunt de Catalunya amb un augment dels votants. S’ha passat del 75% del 2015 al 78,66% el 2017.

PARTIT POPULAR. Una de les novetats d’aquestes eleccions que ha afectat directament la comarca i, en especial la política figuerenca, ha estat la designació com a cap de llista per Girona de la portaveu del PP, M. Àngels Olmedo. La desfeta dels populars arreu i més encara a les comarques gironines evitarà que Olmedo es converteixi en diputada al Parlament. D’aquesta manera el PP a Girona perd la representació que tenia i que ostentava l’actual delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. A la comarca, el PP ha passat del 8,7% al 3,7% dels vots.

 

El bloc sobiranista perd l’hegemonia

A diferència del que va passar el 2015, quan Junts pel Sí (llista conjunta de JxCat i ERC) es va imposar a tots els col·legis de l’Alt Empordà, ara Cs ha restat alguns feus als sobiranistes. JxCAT ha sigut el partit més votat a 53 municipis. I en destaquen especialment els casos d’Albanyà, Cistella i Masarac, on s’ha imposat per majoria absoluta. ERC ha guanyat a cinc pobles (tot i que en cap ha arribat al 40%), i els dos partits sobiranistes han empatat a Lladó. A part d’aquests dos grups, la CUP, tot i haver baixat, és l’únic partit que ha obtingut sufragis als 68 municipis.

Per la seva banda, Cs s’ha convertit en la primera força a nou pobles. En destaquen Vilamalla (els taronges hi han obtingut el 40,3% dels vots) i Santa Llogaia d’Àlguema (36,8%); i també Albanyà, on, tal com ja va passar el 2015, no ha obtingut ni un sol vot.

Pel que fa a la participació, a la majoria de meses s’ha superat el 80%. Els pobles que n’han obtingut més són Vilaür (95%) i Viladamat (92,7%); i el que menys, Sant Climent Sescebes (70,8%).

 

Tres alt-empordanesos a la cambra

La formació del pròxim Parlament tornarà a tenir 17 diputats per Girona. D’aquests, tres són alt-empordanesos o estan estretament vinculats amb la comarca especialment en el terreny polític. Són Héctor Amelló (Cs), Rafael Bruguera (PSC) i Natàlia Sánchez (CUP). Repeteixen a l’hemicicle Lluís Guinó i Jordi Munell per JxCAT; Dolors Bassa, Roger Torrent, Anna Caula i Sergi Sabrià per ERC; Juan M. Castel i Alfonso Sánchez, de Cs, i Rafael Bruguera pel PSC.


Héctor Amelló entra directament a la cambra catalana per la formació taronja. Amelló anava de número 3 i Cs ha aconseguit sumar 4 diputats a les comarques gironines, els mateixos que ERC. També anava de número 3, però pel PSC, el figuerenc Pere Casellas, que ha quedat fora de l’hemicicle. Tampoc no s’asseurà al Parlament la figuerenca, M. Àngels Olmedo, perquè el PPC no ha aconseguit cap diputat per Girona. La CUP manté un representant amb canvi de cap de llista, ara amb la figuerenca, Natàlia Sánchez. Pel que fa a altres alt-empordanesos, no han estat elegits diputats ni Ferran Roquer (JxCAT) ni tampoc Agnès Fàbregas (ERC). Tots dos anaven de número 8 a les seves llistes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li