Gross diu que la situació actual recorda el 2008

0
1878

Bill Gross és un gurú reconegut i un dels gestors de fons més importants del món. Són especialment rellevants els seus vaticinis sobre la renda fixa i la situació global dels mercats. Avui comentaré un article seu que ha penjat a la web de la gestora on treballa i que no pot passar per alt.

La gran preocupació de Gross sempre ha estat la preservació del capital, per això sempre parla de Will Rogers que, en la dècada de 1930, va formular sobre la possibilitat de perdre diners en inversions: “No em preocupa tant el retorn pels meus diners, com el retorn dels meus diners”. No els perdeu és la primera lliçó i la més important.

Gross està molt preocupat sobre el palanquejament financer, la base del creixement econòmic a crèdit des que el sistema rebés el beneplàcit dels bancs centrals. El 2017, l’economia mundial ha creat més crèdit en proporció del PIB que al començament del desastre de 2008. Als EUA, el crèdit equival pràcticament al 350% del PIB anual i a la Xina la ràtio s’ha més que doblat en l’última dècada fins prop del 300%.

Tot i la fase alcista dels mercats després de la victòria de Trump i recomanacions actuals que fomenten el risc enfront de la conservació del capital, Gross diu: “Estic amb Will Rogers: No es deixi captivar pel miracle de Trump. De fet, l’economia mundial és a la corda fluixa en un sistema financer cada vegada més tensionat pel palanquejament”.

La creació de crèdit té límits i Gross tem un altre fet desencadenant o “cigne negre”, com va passar el 2008 amb la fallida de Lehman Brothers, inici simbòlic de la crisi financera global actual.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li