Gonzalo Rodríguez: ‘Ara tindré una part de l’Empordà a la meva paleta de pintor’

0
2043

El pintor de Bélmez, Còrdova, és el guanyador de la Beca Internacional de Primavera de l’Escala. Fins a mitjan juliol durà a terme el seu projecte a la Casa del Gavià del poble costaner


Has sigut finalista en més d’una ocasió de la Beca Internacional de Primavera de l’Escala i finalment aquest 2017 t’has pogut instal·lar-te a la Casa dels Forestals de Sant Martí d’Empúries. Com vas encaixar-ho?
Va ser molt emocionant, feia anys que intentava aconseguir aquesta beca. Volia presentar un bon projecte per guanyar-la i quan em van dir que jo era l’escollit em va emocionar molt. I sobretot en saber que tanta gent havia presentat els seus projectes. És difícil guanyar un concurs on es presenten fins a setanta projecte de divuit països diferents.

El teu projecte té dues vessants, un dels quals és relacionar la pintura al natural amb referències de textos de grans escriptors a l’Empordà, com Vayreda o Pla. Com un cordovès es fixa amb la literatura empordanesa?
Al sud també ens arriba la vostra literatura, són autors internacionals i que admiro. A mi m’agrada molt la literatura, de fet també he escrit al llarg de la meva carrera i des de fa molts anys que m’interessa la cultura catalana. Pretenc fer un total de vint obres de mida mitjana, però veient com estic treballant crec que potser podré ampliar el resultat. Relacionaré els textos amb el meu estil de pintura al natural.

L’altre vessant del teu projecte és posar color a la Casa del Gavià. Un dels punts més artístics del poble de l’Escala.
Sí, l’altre part del projecte és l’interior de la Casa Gavià, jo li havia posat el títol La llum que broda la nau sense saber que aquest edifici tenia forma de vaixell, quan vaig arribar va ser una coincidència que em va sorprendre molt. Vull plasmar-hi la història marítima que té el poble de l’Escala. Del resultat que en tregui de la pintura al natural faré obres de mida més gran, serà una síntesi del que seran els paisatges naturals de format mitjà. Suposo que no serà tan figuratiu com la primera vessant però la idea és portar els paisatges a dins la Casa del Gavià.

Pintor

Pintaràs paisatges de l’Escala o hi trobarem algun altre poble?
Vull visitar tots els municipis que hi ha per aquesta zona i a partir d’aquí aniré decidint què relaciono amb els textos. Tinc clar que el punt de partida serà l’Escala. I també tinc clar que la Creu o el Portítxol seran els punts que més m’aportaran.

Què creus que et donarà l’Alt Empordà, artísticament parlant?
Sempre m’han dit que la llum que teniu a la Costa Brava és molt especial. Estic veient que l’Empordà té una llum molt clara i que es reconeix facilment. Els pintors ens fixem amb els contrastos i la llum i això és queda per sempre més a l’obra o a la teva manera de pintar. Encara que després tornis a casa o vagis a un altre lloc, sempre t’empordes alguna cosa. Jo ara ja tindré una part de l’Empordà a la meva paleta de pintor. Pretenc rescatar una mica aquestes sensacions llumíniques i de contrastos que em dóna aquest poble.

Fins a mitjan juliol viuràs amb unes vistes privilegiades, a la Casa dels Forestals d’Empúries. Ets l’enveja de molts. Quina sensació dóna despertar-se cada dia allà?
No m’imagino treballar sempre aquí perquè ha de ser brutal. De bon matí, quan surt el sol i vas veient com gira al voltant de la casa, el so del mar… és impressionant. Estic molt motivat, noto que em desperto amb una altra energia i això és molt bo.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li