Gil Roman reivindica el llegat de Maurice Béjart en la inauguració de Peralada

0
1391

La companyia que dirigeix hi estrena dijous un espectacle de dansa amb forma de diari íntim dedicat al seu fundador


El Béjart Ballet Lausanne torna aquest dijous i divendres al Festival Castell de Peralada per quarta vegada i ho fa amb la responsabilitat d’aixecar el teló de la 31a edició, coincidint amb el 30è aniversari de la creació de la companyia i el 10è aniversari de la mort del seu fundador, el coreògraf Maurice Béjart. En aquesta ocasió, Gil Roman, director de la companyia i successor de Béjart, estrena a Catalunya t ’M et variations…, que parteix de les cartes que el coreògraf va enviar al seu successor durant anys i que aquest ha traduït en moviment a través del cos, motor de la creació. Sota la forma d’un diari íntim, el coreògraf proposa una sèrie de variacions sobre el tema de l’amor i la necessitat íntima de la dansa. “t ’M et variations… és l’herència de Maurice tal com el veig, i com continua vivint gràcies a aquest organisme que és la seva companyia”, explica Roman.

Després de t ’M et variations…, en la segona part del programa, és la companyia qui ret homenatge al mestre amb un ballet construït a través d’extractes d’algunes de les seves coreografies més íntimes i personals, algunes poc conegudes pel gran públic. Béjart fête Maurice es compon de deu fragments de balls creats entre els anys 1977 i el 1993. En definitiva, un recital per recordar i homenatjar un artista que ha marcat un abans i un després en el món de la dansa.

En la roda de premsa de presentació de l’obra, Roman ha explicat que “es tracta d’un espectacle molt senzill, amb un vestuari i una il·luminació gairebé anecdòtics, però amb una idea de fons radical”. “Volia que fos un diari, sense les influències externes de l’escriptura, que és la base de tot”, hi ha afegit. “Aquesta simplificació ha comportat un treball profund”, ha conclòs.

Per la seva banda, el director del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà, ha contextualitzat l’estrena en el marc de l’aposta del certamen per la dansa en aquesta 31a edició: “La dansa aixecarà el teló del festival i el tancarà, i això és tota una declaració d’intencions”.

Festival a la vila

La plaça de la Vila de Peralada acollirà diumenge, a partir de les 7 de la tarda, el Festival a la Vila, organitzat per l’Ajuntament del municipi i el Festival Castell de Peralada, que ha programat dues propostes familiars i lúdiques per a tots els públics. Concretament, en col·laboració amb Figueres, Capital de la Sardana 2017, donarà el tret de sortida a la programació Tututs!, un espectacle d’esperit festiu al voltant del món de la cobla a càrrec de la Cobla Bisbal Jove amb David Planes com a mestre de cerimònies. Li seguirà la dansa urbana de Brodas Bros (a la foto) i l’espectacle  Hipstory.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li