Genís Matabosch: “Peralada o Cap Roig són autèntics teatres a l’aire lliure, volíem proposar igualment un circ sense sostre”

0
862

Després de l’èxit obtingut la darrera setmana als Jardins del Molí de Besalú, les Nits de Circ s’instal·len a la Ciutadella de Roses. L’espai acollirà des d’avui dimarts 17 d’agost fins al diumenge una funció a les 21.30 h de la nit . La producció de la Circus Arts Foundation ha instal·lat una espectacular infraestructura amb una grada circular amb capacitat per a acollir 1.330 espectadors


Un circ sense carpa. D’on neix aquesta idea?
Fa set anys que teníem aquest projecte al calaix, però amb el naixement del Gran Circ de Nadal, el trasllat del festival i la creació del museu sempre anava quedant de costat. Neix d’oferir una cita circense de qualitat dins del dens calendari estiuenc d’esdeveniments musicals i d’arts escèniques a Catalunya. Si festivals consolidats de prestigi com Peralada o Cap Roig són autèntics teatres a l’aire lliure, volíem proposar igualment un circ sense sostre, descapotat.

A banda d’un cel estrellat, quines sorpreses ens hi trobarem a La Ciutadella?
S’ha dissenyat un espectacle sense entreacte d’una hora i mitja de durada que, amb l’acompanyament en directe dels músics de la Paris Circus Orchestra, proposa fins a 8 atraccions internacionals: trapezistes amb el temerari triple salt mortal, les dues millors malabaristes femenines del món, campions de freestyle (bicicleta acrobàtica), còmics damunt el llit elàstic, genis de l’humor sense paraules, vols amb cintes aèries a 8 metres del terra i acròbates de força inversemblant.

El cartell el formen vint-i-tres artistes de vuit nacionalitats, tal i com estan les coses, més que un èxit, sembla un miracle. Com es gestiona això?
No ha estat una logística fàcil, però l’experiència que ens han donat anteriors produccions internacionals en plena pandèmia ha fet que tinguem un bagatge en desplaçament d’artistes en plenes restriccions i en oferir espais segurs.

Perquè han escollit Roses?
Volíem fer un mar i muntanya: per l’excepcionalitat de l’espai de la Ciutadella, les ganes dels espectadors alt-empordanesos a tenir una cita de circ internacional de qualitat a casa, i per les facilitats i sensibilitat de l’Ajuntament de Roses i de les empreses privades que han recolzat l’esdeveniment.

Ara que ja ha arrencat la primera experiència als Jardins del Molí de Besalú, me’n podria fer alguna valoració? Quina resposta n’han obtingut del públic?
Ha estat excepcional: quatre funcions amb tot complet, ni una sola entrada lliure, 3.720 espectadors. El públic s’ha posat a aplaudir espontàniament dempeus a la cloenda cada dia, sense excepció.

Durant la presentació, vostè va comentar que «encara hi ha la creença que el circ només és per a criatures, quan fa molt de temps que això no és així». Ara que ja han arrencat les Nits de Circ, veu un canvi de tendència amb el públic que ha tingut?
A casa, veiem un canvi de tendència des de fa deu anys, que és quan vàrem arrencar amb la Circus Arts Foundation i el Festival Elefant d’Or.

Tenen alguna alternativa per si la climatologia els juga una mala passada?
Nosaltres hem contractat una assegurança per a cobrir les pèrdues en cas de temps advers, però esperem que els déus del circ continuïn amb nosaltres. A Besalú el darrer dia va ploure moltíssim, però va parar mitja hora abans de començar i tot l’equip ens vàrem posar a eixugar les 1.330 butaques (es permet un 70% actualment) a ritme frenètic. Només es va retardar 30 minuts l’inici de la funció.

Veient l’èxit de públic, continua tancada l’opció de prorrogar l’espectacle?
És del tot impossible. Els artistes ja tenen signades altres contractacions i els seus visats de treball són pels dies anunciats.

Tindrem més Nits de Circ en els propers anys? I algun altre projecte?
Encara és aviat per a parlar del futur. Cal concloure les funcions a Roses, fer balanç dels diferents aspectes i seure amb els diferents agents implicats. Nosaltres ara estem treballant en el llançament de les properes edicions del Gran Circ de Nadal i del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, ambdós projectes a Girona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li