Gemma Geis: ‘Junts per Catalunya vol un govern nítidament independentista’

0
1191

Va ser la candidata que més vots va aconseguir a les primàries de JxCat a Girona i n’és la cap de llista per a les eleccions de diumenge. En aquesta entrevista planteja els reptes de la formació per la comarca, entre d’altres


Quin és el plantejament de Junts per Catalunya pel 14-F?
Ja sabem que tenim una situació extremadament complicada amb la pandèmia, però veiem que molta gent està demanant, amb responsabilitat, el vot per correu, i segur que molta gent anirà a votar. Són també unes eleccions complicades, com van ser les del 21-D (2017), perquè tenim presos, exiliats i hi ha repressió, però com que Junts per Catalunya sabem com combatre la incertesa i com encarar aquests reptes electorals de via telemàtica i amb mecanismes nous de comunicació, també estic esperançada amb el 14-F.

Amb les picabaralles entre PdeCAT i PNC, creu que això passarà factura a l’hora del recompte?
En el meu cas, presento el meu projecte i soc molt respectuosa amb la resta. Que tothom presenti els millors projectes i la ciutadania votarà. Ens demanen proposes en positiu i és el que estic intentant fer.

A la comarca ha rebut bastant suport. Quins són els projectes que presenta JxCat, per a l’Alt Empordà?
Com a Junts per Catalunya hem presentat un decàleg per a les comarques gironines, escoltant també les diferents comarques i, en el cas de l’Alt Empordà, són tres demandes: executar les inversions que falten per acabar el centre intermodal del Far-Vilamalla. Apostar per l’alta formació, perquè crec que és important per a l’Alt Empordà, ja que ajudarà a transformar l’economia i crear llocs de treball de valor afegit, i això ens permetrà fer la transformació del turisme i fer polítiques de desestacionalització, de valor afegit, de patrimoni cultural i gastronòmic.

És una comarca de serveis i turística que ha quedat tocada per la crisi. Quin plantejament ofereix la seva formació per resoldre la situació?
És evident que la crisi planteja nous reptes en l’àmbit global perquè la proximitat és un valor que es té en compte i és important, ara bé: crec que la transformació del sector turístic ha de començar per escoltar les demandes i les propostes del sector i hi ha d’haver pactes, en aquest sentit, per ajudar a transformar el turisme. I sobretot, també compartiríem el fet de valorar menys el nombre de turistes que arriben i més la despesa que deixen al nostre territori. I tot això crec que són elements que ens han d’ajudar a fer que el turisme acabi aquesta reconversió a través també de la digitalització, la proximitat, i nous elements que poden tenir valor turístic, com la sostenibilitat o l’oci cultural.

I les solucions immediates pels sectors més afectats, quines haurien de ser?
La Generalitat ha invertit i ara ha atorgat ajudes per valor de més de 800.000 MEUR pels sectors afectats, però soc molt conscient que són insuficients. Hi ha molts problemes de liquiditat en aquest sector i, per tant, home… el govern espanyol podria encarar i aprovar algunes ajudes directes amb moratòries dels impostos, amb les quotes de la seguretat social, etc. Crec que la Generalitat està fent tot el que pot, però és evident que la societat exigeix a la Generalitat com si fos un estat, i no té els mecanismes. Però això no vol dir que hàgim de posar de manifest que el suport per part del govern espanyol, per a aquests sectors, no ha estat com calia. Hem de posar-hi tot el que estigui al nostre abast per ajudar el sector públic i esperem que amb la vacunació i l’arribada de la primavera, es remunti.

La centralitat no ha funcionat a comarques com la nostra, amb molts micropobles. Com s’hauria de fer?
Reconeixent aquesta diversitat que bé dius de municipis grans i petis i reconèixer l’impacte de les restriccions en àmbits concrets. És diferent una problemàtica a Barcelona que a un poble petit, per tant, cal fer una mica més de bisturí a l’hora de decidir les restriccions. I efectivament, el que ens demana la societat és que el territori és divers i des del govern s’ha de tenir aquest respecte a la diversitat del territori, conèixer-lo i saber quin és l’impacte de totes les mesures.

Tornant al 14-F, amb qui pactarà i amb qui no JxC?
Junts per Catalunya vol un govern nítidament independentista i, per tant, com que vol aquest govern independentista, està clar que amb els partits que siguin independentistes, Junts per Catalunya podrà pactar-hi. En funció del resultat electoral, els pactes seran uns o altres, ara el que interessa és que el 14 de febrer l’independentisme vagi a votar perquè quan votem, guanyem. I que la participació electoral, malgrat tot, pugui ser la màxima i, llavors, que la ciutadania decideixi el que vulgui. Espero que els partits que governen a Madrid i els Tribunals respectin els resultats electorals, ja que fins ara no ho han fet mai.

Permeti’m que tiri de tòpics, però en un hipotètic govern independentista, ara hi ha un full de ruta clar i unes estructures suficients, per tirar endavant un territori?
Home, crec que tenim estructures de país com salut, educació, universitats, entitats, patronals… Tenim un país molt viu i amb ganes de comprometre’s, que ja ho ha fet, amb aquesta reactivació econòmica i social que viu el país. Òbviament que li falta cobrir necessitats! La mateixa pandèmia ha accelerat aquests reptes amb fons europeus i fons Next Generation EU, però crec que el país té unes estructures sòlides. Necessita més finançament? Segurament, però hem de fer valdre el que tenim. D’altra banda, si no tinguéssim el dèficit fiscal, podríem destinar molt més recursos a la sanitat pública, l’educació, la política industrial del país, a ajudar a les empreses i els autònoms afectats… I importantíssim: crear habitatge pel jovent, que és un dels sectors afectats per la pandèmia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li