Gemma Geis: ‘Junts per Catalunya vol un govern n√≠tidament independentista’

0
567

Va ser la candidata que m√©s vots va aconseguir a les prim√†ries de JxCat a Girona i n’√©s la cap de llista per a les eleccions de diumenge. En aquesta entrevista planteja els reptes de la formaci√≥ per la comarca, entre d’altres


Quin és el plantejament de Junts per Catalunya pel 14-F?
Ja sabem que tenim una situació extremadament complicada amb la pandèmia, però veiem que molta gent està demanant, amb responsabilitat, el vot per correu, i segur que molta gent anirà a votar. Són també unes eleccions complicades, com van ser les del 21-D (2017), perquè tenim presos, exiliats i hi ha repressió, però com que Junts per Catalunya sabem com combatre la incertesa i com encarar aquests reptes electorals de via telemàtica i amb mecanismes nous de comunicació, també estic esperançada amb el 14-F.

Amb les picabaralles entre PdeCAT i PNC, creu que aix√≤ passar√† factura a l’hora del recompte?
En el meu cas, presento el meu projecte i soc molt respectuosa amb la resta. Que tothom presenti els millors projectes i la ciutadania votarà. Ens demanen proposes en positiu i és el que estic intentant fer.

A la comarca ha rebut bastant suport. Quins s√≥n els projectes que presenta JxCat, per a l’Alt Empord√†?
Com a Junts per Catalunya hem presentat un dec√†leg per a les comarques gironines, escoltant tamb√© les diferents comarques i, en el cas de l’Alt Empord√†, s√≥n tres demandes: executar les inversions que falten per acabar el centre intermodal del Far-Vilamalla. Apostar per l’alta formaci√≥, perqu√® crec que √©s important per a l’Alt Empord√†, ja que ajudar√† a transformar l’economia i crear llocs de treball de valor afegit, i aix√≤ ens permetr√† fer la transformaci√≥ del turisme i fer pol√≠tiques de desestacionalitzaci√≥, de valor afegit, de patrimoni cultural i gastron√≤mic.

√Čs una comarca de serveis i tur√≠stica que ha quedat tocada per la crisi. Quin plantejament ofereix la seva formaci√≥ per resoldre la situaci√≥?
√Čs evident que la crisi planteja nous reptes en l’√†mbit global perqu√® la proximitat √©s un valor que es t√© en compte i √©s important, ara b√©: crec que la transformaci√≥ del sector tur√≠stic ha de comen√ßar per escoltar les demandes i les propostes del sector i hi ha d’haver pactes, en aquest sentit, per ajudar a transformar el turisme. I sobretot, tamb√© compartir√≠em el fet de valorar menys el nombre de turistes que arriben i m√©s la despesa que deixen al nostre territori. I tot aix√≤ crec que s√≥n elements que ens han d’ajudar a fer que el turisme acabi aquesta reconversi√≥ a trav√©s tamb√© de la digitalitzaci√≥, la proximitat, i nous elements que poden tenir valor tur√≠stic, com la sostenibilitat o l’oci cultural.

I les solucions immediates pels sectors més afectats, quines haurien de ser?
La Generalitat ha invertit i ara ha atorgat ajudes per valor de m√©s de 800.000 MEUR pels sectors afectats, per√≤ soc molt conscient que s√≥n insuficients. Hi ha molts problemes de liquiditat en aquest sector i, per tant, home… el govern espanyol podria encarar i aprovar algunes ajudes directes amb morat√≤ries dels impostos, amb les quotes de la seguretat social, etc. Crec que la Generalitat est√† fent tot el que pot, per√≤ √©s evident que la societat exigeix a la Generalitat com si fos un estat, i no t√© els mecanismes. Per√≤ aix√≤ no vol dir que h√†gim de posar de manifest que el suport per part del govern espanyol, per a aquests sectors, no ha estat com calia. Hem de posar-hi tot el que estigui al nostre abast per ajudar el sector p√ļblic i esperem que amb la vacunaci√≥ i l’arribada de la primavera, es remunti.

La centralitat no ha funcionat a comarques com la nostra, amb molts micropobles. Com s’hauria de fer?
Reconeixent aquesta diversitat que b√© dius de municipis grans i petis i recon√®ixer l’impacte de les restriccions en √†mbits concrets. √Čs diferent una problem√†tica a Barcelona que a un poble petit, per tant, cal fer una mica m√©s de bistur√≠ a l’hora de decidir les restriccions. I efectivament, el que ens demana la societat √©s que el territori √©s divers i des del govern s’ha de tenir aquest respecte a la diversitat del territori, con√®ixer-lo i saber quin √©s l’impacte de totes les mesures.

Tornant al 14-F, amb qui pactarà i amb qui no JxC?
Junts per Catalunya vol un govern n√≠tidament independentista i, per tant, com que vol aquest govern independentista, est√† clar que amb els partits que siguin independentistes, Junts per Catalunya podr√† pactar-hi. En funci√≥ del resultat electoral, els pactes seran uns o altres, ara el que interessa √©s que el 14 de febrer l’independentisme vagi a votar perqu√® quan votem, guanyem. I que la participaci√≥ electoral, malgrat tot, pugui ser la m√†xima i, llavors, que la ciutadania decideixi el que vulgui. Espero que els partits que governen a Madrid i els Tribunals respectin els resultats electorals, ja que fins ara no ho han fet mai.

Permeti’m que tiri de t√≤pics, per√≤ en un hipot√®tic govern independentista, ara hi ha un full de ruta clar i unes estructures suficients, per tirar endavant un territori?
Home, crec que tenim estructures de pa√≠s com salut, educaci√≥, universitats, entitats, patronals… Tenim un pa√≠s molt viu i amb ganes de comprometre’s, que ja ho ha fet, amb aquesta reactivaci√≥ econ√≤mica i social que viu el pa√≠s. √íbviament que li falta cobrir necessitats! La mateixa pand√®mia ha accelerat aquests reptes amb fons europeus i fons Next Generation EU, per√≤ crec que el pa√≠s t√© unes estructures s√≤lides. Necessita m√©s finan√ßament? Segurament, per√≤ hem de fer valdre el que tenim. D’altra banda, si no tingu√©ssim el d√®ficit fiscal, podr√≠em destinar molt m√©s recursos a la sanitat p√ļblica, l’educaci√≥, la pol√≠tica industrial del pa√≠s, a ajudar a les empreses i els aut√≤noms afectats… I important√≠ssim: crear habitatge pel jovent, que √©s un dels sectors afectats per la pand√®mia.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li