Galeria de professors il·lustres

0
1235

L’Institut Ramon Muntaner estrena un espai expositiu permanent, a l’escala principal del centre, amb les imatges de 10 docents


 

Els murals als passadissos dels centres educatius són tota una tradició i formen part d’un complement educatiu i formatiu. Des de la setmana passada, l’institut Ramon Muntaner, ha obert l’espai expositiu permanent “Galeria de professors il·lustres”, que segons explica un dels responsables del centre, Joan Manuel Soldevilla, “es tracta d’una iniciativa que vol recordar la tasca docent feta per un seguit de professors que van deixar petjada en la història del centre i de la ciutat”.

El professor recorda que “el patrimoni més valuós d’un institut són els seus alumnes i els seus professors. En el cas del Muntaner, amb prop de 180 anys d’història, està vertebrat, entre altres coses, pel record de la tasca docent duta a terme per un seguit de professors exemplars que, sovint en temps difícils, van desenvolupar la seva tasca amb rigor, compromís i passió”.

El nou espai “està inspirat en la “Galeria d’Empordanesos assenyalats” que la biblioteca de la ciutat, en anys de la Mancomunitat, va voler emprendre, aquesta galeria, situada a l’escala principal d’accés a la primera planta del centre, vol vindicar unes dones i uns homes que van ajudar a forjar la identitat intel·lectual i humana de diverses generacions”.

ELS PERSONATGES. En una primera fase, la Galeria recorda les personalitats de Julián González de Soto, Josep Maria Bofill, Juan Núñez, Magda Folch, Joan Guillamet, Albert Compte, Josep Maria Álvarez, Carmina Pleyán, Josep Cuadras i Dolors Condom. Segons Soldevilla “això només és una primera fase. Tindrà continuïtat. Ara n’hem seleccionat deu i ja en tenim uns quants més en perspectiva. Esperem que de cares al proper curs es puguin penjar a l’escala i així donar continuïtat a aquests murals”.

El responsable de la iniciativa recorda que “hem fet una selecció de persones relacionades amb el món de l’art, la història, la ciència, barrejant la seva importància com a docents i la seva significació a nivell de ciutat. Hem fet una selecció de diverses èpoques, tot i que hem volgut donar un cert relleu a personatges que encara formen part de la història vivia de la ciutat i que moltes gent recorda per haver-ne estat alumne o haver-lo conegut”.

La galeria comença amb Julián González de Soto (Ejea de los Caballeros, 1803-Barcelona, 1864), membre de l’orde religiós Sant Vicenç de Paül, va ser un investigador i pedagog innovador de caràcter infatigable i esperit il·lustrat. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres, l’any 1839, i amb el nom de Colegio de Humanidades, va fundar l’Institut Ramon Muntaner.

Els altres personatges -la galeria inclou una foto i una breu ressenya biogràfica- són els següents:

Joan Maria Bofill (Figueres, 1845-1914). Doctor de Ciències Físiques, va destacar en el camp polític, social, periodístic, cultural i educatiu. President del Casino Menestral i de la Societat Coral Erato, fou un catedràtic molt actiu que entenia l’ensenyament com una eina de transformació social.

Juan Núñez (Estepona, 1877-Barcelona 1963). Pintor, dibuixant i gravador de tècnica extraordinària, va exercir de professor de l’institut des del 1905 fins al 1932. Va ser director de l’Escola Municipal de Dibuix de Figueres i va ser el mestre que va condicionar i enfortir la vocació pictòrica del jove Salvador Dalí, quan era alumne del centre. Deixebles seus foren també els notables pintors Ramon Reig, Marià Baig i Antoni Pitxot.

Magda Folch (Reus, 1903-Tarragona, 1981). Pintora i professora de lletres a l’institut durant els anys trenta, representa el model de dona compromesa i lluitadora dels anys de la República.

Joan Guillamet (Figueres, 1922-Barcelona 2014). Catedràtic de Llengua i Literatura a l’institut al llarg de més de vint anys, va ser també escriptor i periodista.

Albert Compte (Castelló d’Empúries, 1919-Figueres, 2014). Catedràtic de Geografia i Història, i investigador infatigable, va ser autor de nombrosos estudis i llibres de text d’àmplia difusió. És recordat com un professor rigorós i innovador.

Josep Maria Àlvarez (Palamós, 1907-Figueres, 1991). Catedràtic de Ciències Naturals. Va ser també secretari del centre va assolir un gran prestigi entre els seus alumnes gràcies a la seva concepció de l’estudi naturalista.

Carmina Pleyán (Lleida, 1917-Barcelona 2011). A finals dels anys quaranta, aquesta catedràtica de Llengua i Literatura va arribar a l’institut amb una metodologia docent transversal, amb la qual va saber traspassar la passió per la literatura i la cultura.

Josep Cuadras (Sant Pere de Ribas, 1911-Figueres, 1990). Matemàtic amb una sòlida formació, va ser professor a l’institut des del 1940 fins a l’any 1981. Milers van ser els alumnes que van passar per les seves classes i van admirar la seva personalitat singular.

Dolors Condom (Palamós, 1926-Girona, 2016). Catedràtica de llatí, va desenvolupar una intensa tasca com a professora i com a llatinistas.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li