Galeres a la vista!

0
1741

Quan el sol cau, un guia del monestir de Sant Pere de Rodes, vestit de pirata, comença a narrar fets històrics, de vegades tenyits de llegenda, i curiositats de l’època 


 

Sant Pere de Rodes, testimoni de segles i segles d’història presidint la Mar d’Amunt. Es pot dir que les pedres d’aquest monestir les han viscut de tots colors, fins i tot, han estat escenari dels episodis més salvatges protagonitzats pels pirates i corsaris més sanguinaris. Una bona manera d’explicar aquesta part d’història -que comprèn uns 1.500 anys de la vida del monestir- són les visites guiades que es fan cada dimarts i divendres al vespre fins al 8 de setembre. Van adreçades a tots els públics, grans i petits. I són una bona proposta per visitar aquesta joia arquitectònica en família.

Quan el sol cau, un guia del monestir vestit de pirata comença a narrar fets històrics, de vegades tenyits de llegenda, i curiositats de l’època en què els lladres del mar anaven a la recerca de tresors i tenien atemorides les famílies dels pobles del Cap de Creus.

Durant el recorregut s’explica com es refugiaven els vilatans a la torre més alta del monestir per protegir-se dels assaltants. També es parla de protagonistes, com el nen de 12 anys raptat pels pirates a Calàbria i que volia ser monjo. Una altra història és la d’en Peret de Roses que va aconseguir estovar una mica el pirata Cortapedra. Un malèfic corsari que va segrestar tots els pares de família del poble de Roses. Van passar més de tres estius i primaveres i en Peret, amagat a la bodega i menjant rates, resava i resava per l’alliberament dels homes rosincs que havien deixat nens i dones desconsolats a la vila marinera. El pirata estava sorprès per la resistència dels seus esclaus i per l’efecte que les oracions cristianes d’en Peret feien sobre la salut dels capturats. La història acabava amb l’alliberament dels caps de família.

En els relats tampoc no pot faltar el misteri i la maldat del pirata Barbarrossa. L’home que no va deixar res a Cadaqués i on encara es pot veure la silueta fantasma del seu vaixell.

Com aquestes, moltes altres curiositats sobre el Monestir. Això, sense comptar moltes més coses enterrades en aquest recinte misteriós i que encara no se saben. Només hi ha excavat el 70% de Sant Pere de Rodes i el seu voltant. Potser algun dia es trobarà la cova on dos monjos de Roma van deixar les relíquies de Sant Pere.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li