#futurentintalila

1
2440

La tardor del 2018, amb motiu d’una visita a la presó de Mas d’Enric on és reclosa, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i Lluís ens va explicar una seva vivència. A la presó, no ha deixat en cap moment de lluitar per la igualtat de les dones i predicar –i practicar– els principis del feminisme. Ha reivindicat els mateixos drets per a les dones recluses que els que tenen els homes dins la presó (també aquest un espai pensat per als homes): des de poder accedir les mateixes hores que ells a practicar esport fins a poder disposar de cremes hidratants o un assecador de cabells, o poder accedir als llocs de treball dels tallers de la presó. Des d’allà escriu les cartes a l’exterior amb un bolígraf de tinta lila, el color del feminisme. Un dia, acabat el bolígraf, el va llençar a la paperera. I al cap d’una estona, el va veure en mans d’una companya reclusa que intentava, en va, escriure-hi. Quan la Carme li va preguntar què feia amb aquell bolígraf ja sense tinta, la presa li va respondre que volia, com ella, escriure en tinta lila i feminista.

Per Nadal, va demanar que portessin a la presó una caixa de bolígrafs liles que escriuen en tinta lila, per poder-ne regalar un a cadascuna de les seves companyes de reclusió i encoratjar-les així a un nou futur, i ens va convidar a escriure, totes plegades, el nostre futur en tinta lila. Lila del feminisme, lila de la llibertat, lila de la República feminista.

Aviat veureu o tindreu a les mans bolígrafs liles amb els quals les dones republicanes volem fer un tribut a la nostra estimada Carme Forcadell i Lluís, i a la Dolors Bassa i Coll, les nostres preses. I també a totes les dones exiliades i represaliades. I a totes les dones que han treballat i lluitat tant, des de l’anonimat, per aconseguir que avui siguem tant lluny com som. No només no les volem en l’oblit, sinó que les reivindiquem com a part activa i imprescindible del nostre present i del nostre futur.

Per això us convido a participar d’aquest gest de reivindicació i de lluita. A fer de cadascuna de les vostres paraules escrites en tinta lila, dels vostres gestos, de les vostres decisions, compromisos per al futur feminista –de pura igualtat– que anhelem. Com la Carme, com la Dolors, que dins la presó continuen la seva lluita per la igualtat de les dones i mantenen ferms els seus principis, pels que un preu tan alt estan pagant. No ens podem deixar guanyar pel descoratjament, cal que mirem lluny, recordar totes les que ens han precedit i recordar el nostre compromís amb els que vindran. Superem les adversitats i els moments de desànim pensant en un futur escrit amb tinta lila.

Tinc la certesa que serà l’aliança de les dones la que farà avançar la nostra societat cap al futur republicà que anhelem, la que ens ajudarà a superar les distàncies, els recels, les malfiances. Que la persistència, la tenacitat, i l’extrema dignitat, la de les dones que a la presó reivindiquen els drets de les companyes i els propis, les que els dediquen temps per parlar, per ensenyar. Les que els procuren aquest modest regal de Nadal carregat de tendresa, de pedagogia, de futur.

Jo també tinc un bolígraf per escriure en futur amb tinta lila. Que he compartit amb la Rosa, amb la Dolors, amb l’Eva. Que compartiré amb la Míriam, amb la Marta, amb la Salma… que vull compartir amb totes les persones que creguin que podem escriure juntes un futur diferent i millor. Lliure i lila.

1
Leave a Reply

avatar
1
0
0
 
1
Glòria
   
El més nou Més antic Més votat
Notificar-li
Glòria
Convidat
Glòria

Com aconseguir el boligraf
Jo porto molts anys escrivint en lila pero amb tinta negra o blava. Vaig ser victima de violencia de genere i he llyitat i llyito per les injusticies judicials amb la doble victimitzacio i amb el fet de donar com a arma pels agressors els fills i l,economia