Fricafor invertirà 800.000 euros per reduir les molèsties als veïns

0
1194

L’Ajuntament li ha atorgat una modificació de la llicència ambiental perquè es pugui centrar en l’especejament


 

L’Ajuntament de Vilafant ha aprovat la modificació de la llicència ambiental de l’empresa càrnica Fricafor perquè pugui centrar la seva activitat en escorxador de vaquí, sala d’especejament de vaquí i porcí, i magatzem frigorífic annex. Aquest canvi comportarà una inversió de més de 800.000 euros per part de l’empresa, que en les properes setmanes començarà unes obres de reforma.

Els treballs se centraran a l’espai on antigament hi havia hagut l’escorxador porcí: s’hi construiran noves instal·lacions que se centraran només en els vedells, i també un altre moll de descàrrega. Aquesta infraestructura permetrà traslladar l’activitat dels camions al perímetre de Fricafor que limita amb una altra activitat empresarial, i no amb els veïns. I així se solucionarà un dels problemes històrics del municipi.

I és que el canvi d’activitat de Fricafor es deu en bona part a un esforç per millorar la convivència amb la zona residencial que toca amb l’empresa. De fet, en els últims anys la companyia _a instàncies de l’Ajuntament_ ja ha fet diverses actuacions en aquest sentit: ha posat en marxa la depuradora per eliminar les males olors; s’ha connectat a la xarxa de gas i ha eliminat la caldera per no emetre fums; ha connectat els desaigües de l’aparcament a la xarxa de pluvials perquè amb la pluja no es formin basses a l’entrada; ha eliminat ventiladors i ha construït una pantalla acústica per reduir els sorolls; i ha construït un vial a la part nord-est del recinte perquè els camions no hagin de passar per davant de les cases. A més, el 2014 ja van deixar d’escorxar porcs, de manera que també es van eliminar el socarrimador porcí i les quadres on es posaven els animals vius.

Totes aquestes actuacions es complementaran ara amb les obres, que està previst que comencin properament i s’executaran en tres fases. En les dues primeres es farà l’obra civil, i en la tercera _que tindrà una altra partida pressupostària_ compraran la maquinària necessària. A més, abans d’obtenir la llicència d’obres l’empresa allargarà la pantalla acústica que limita amb les cases de la ronda Pirineus i del carrer Mare de Déu del Mont.

Actualment a Fricafor s’hi sacrifiquen unes 10 tones de vedell diàries, però segons han manifestat els responsables de l’empresa, la idea és anar reduint aquesta quantitat i, a mitjà termini, fer desaparèixer també l’escorxador de vedells i centrar tota la seva activitat en la planta d’especejament vaquí i porcí. A més, quan acabin les obres no descarten ampliar la plantilla, que actualment és d’uns 100 treballadors.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li