Francesc Brossa Anglada

0
970

Aquesta setmana hem acomiadat un altre castelloní rellevant, en Francesc (Francisco per tots els qui el coneixíem de tota la vida) Brossa Anglada, qui fou alcalde en el període de transició (1976-79) i el primer alcalde democràtic pel PSC (1979-1983, 1983-84) i, posteriorment, regidor pel Grup Independent de Castelló d’Empúries (1987-1991).
A l’acte de comiat a l’església parroquial de Castelló d’Empúries, la seva neboda Assumpció Brossa, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament castelloní, i el seu nebot-nét, Jaume Massot, han llegit unes sentides paraules en les quals recordaven els principals trets de la seva personalitat subratllant la integritat i la honestedat i, ambdós, feien al·lusió a les seves vivències d’infants prop del “tiet” en períodes de vacances o de festes senyalades en el Cortal Avinyó. Aquestes paraules m’han traslladat, també, a la meva infantesa i ha estat immediat el record de la senyalada celebració de sant Antoni en el mes de gener per festejar la Festa dels Cortals, a casa del tio Manuel, germà de la meva àvia paterna Maria, i la tia Maria.
En Francisco hauria complert els vuitanta anys el proper 9 d’agost, i era fill de Manuel Brossa Portell i de Maria Anglada Paronella, essent el petit del matrimoni. Mentre el seu germà Josep (1929-1999), per tots en Pepito, es va casar amb Enriqueta Gratacós i va tenir tres fills, la Nuri i l’Assumpció (bessones), i en Manel, ell va romandre solter. La seva vida va estar estretament vinculada a una de les zones de Castelló més significatives des del punt de vista agrícola i ramader, la dels “Cortals”. El finat va viure al “Cortal Avinyó” i, juntament amb el seu germà, es dedicà a les tasques agrícoles i ramaderes. Amb ell s’esvaeix la nissaga Brossa vinculada a la terra i la masoveria.
Amb poc més de quaranta anys s’inclina seguir una de les grans passions i s’introdueix a la política, i l’1 de febrer de 1976 pren el relleu de Joan Casadevall, qui havia estat en el càrrec gairebé 10 anys. Són moments delicats, però hi haurà un tema que serà el més delicat de tots: la lluita dels Aiguamolls versus la construcció de Port Llevant.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li