Fotoperiodisme del segle XIX

0
551

És com la joia de la corona. Possiblement sigui el llibre més valuós que es custodia a la biblioteca Fages de Climent de Figueres. Allò segur és que les imatges que inclou han estat les més reproduïdes a casa nostra amb els pas dels anys o, millor dit, dels segles. Ens referim a la col·lecció coneguda com a Àlbum Rubaudonadeu. En realitat es tracta de cinc àlbums de fotografies _555 en total_, en bon estat de conservació, que van ser fetes entre els anys 1888 i 1889 per Josep Maria Cañellas que va recórrer tot l’Alt Empordà per fer-les.
El nom de Josep Rubaudonadeu (Figueres, 1848 – Madrid, 1916) li ve donat perquè va ser aquest empresari, polític i mecenes qui el va encarregar al fotògraf català establert a París. Amb el títol “Josep Maria Cañellas, el primer fotoreporter a l’Empordà?”, l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE) va iniciar el passat 28 de gener el cicle anual monogràfic de conferències que aquest cop es dedica a la fotografia com a suport documental per a historiadors i estudiosos en general.
Com va explicar la presidenta de l’entitat, Anna Maria Puig, “una imatge no només permet endinsar-se en l’autor i l’entorn en el qual va treballar sinó que esdevé, també, un document històric de primer ordre, mitjançant el qual es poden fer múltiples lectures del moment captat per l’objectiu. Aquesta proposta ha sorgit de la col·laboració amb la recuperada secció d’Art de l’IEE i, en especial, de dos dels seus membres, el fotògraf Francesc Guillamet i la historiadora de l’Art Mariona Seguranyes”. En total, s’oferiran nou conferències, de periodicitat mensual, que finalitzaran el mes de desembre amb una taula rodona, moderada pel mateix Francesc Guillamet, en la qual es debatran els resultats del cicle i l’estat de la fotografia a l’Empordà. Les sessions tindran lloc a La Catequística cada darrer dijous de mes, a 2/4 de 8 del vespre. La sessió inaugural va fer el ple de públic.

EL PRIMER FOTOREPORTER. L’enginyer industrial figuerenc Joan Cos és una de les persones que més ha estudiat en profunditat l’àlbum i el seu autor i va ser l’encarregat de descobrir la figura de Josep Maria Cañellas (Reus, 1856 – París 1902), el qual va assenyalar com el primer fotoreporter que va captar el testimoni gràfic de la comarca. Va considerar la seva obra com “un valor patrimonial i documental de gran magnitud. També té valor com a element etnogràfic, ja que és un retrat de la comarca a les darreries del segle XIX i perquè, a més, capta la instantaneïtat de la nostra societat. No apareixen únicament paisatges i carrers i places dels nostres pobles, sinó que en tots ells hi figuren persones com veritables protagonistes d’aquella societat”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li