Formaran ecoguies subaquàtics per reduir l’impacte del submarinisme a la Costa Brava

0
1504

Monitors, instructors i guies aprendran com protegir els hĂ bitats marins i garantir el bon comportament dels clients


 

Supervisar i minimitzar l’impacte de les immersions a la Costa Brava per conservar-hi els hàbitats marins i d’interès pesquer. Aquest és l’objectiu dels cursos formatius que han convocat l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics i el Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava. Estan adreçats a monitors, guies, instructors de busseig i directors de centres de submarinisme, i es començaran a impartir aquest mes de setembre. En total, preveuen formar uns 240 ecoguies subaquàtics d’una seixantena de centres.

La proposta formativa, finançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), constarà de dotze cursos, que es faran a onze municipis de la Costa Brava, cinc dels quals de l’Alt Empordà. S’impartiran a Llançà, el Port de la Selva, Cadaqués, Roses i l’Escala, i també a l’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes.

Durant les sessions, els alumnes rebran formació sobre com organitzar les immersions vigilades, com identificar zones vulnerables, com aplicar normes de comportament i bones pràctiques, o com resoldre possibles conflictes. La formació durarà 12 hores i, un cop acabada, el centre i el monitor rebran un identificatiu assegurant que han participat en el programa.

ESPAIS MOLT FRÀGILS. L’objectiu dels cursos és contribuir a conservar els tres hàbitats marins d’interès pesquer que hi ha a la Costa Brava: el grapissar -també conegut com a maërl-, el coral·ligen i les praderies de fanerògames marines. Tots tres són uns espais molt fràgils que necessiten un punt addicional de protecció. I d’aquí sorgeix la importància de conscienciar i supervisar els bussejadors per mitjà de les immersions ecoguiades.

De fet, el guia no només ensenyarà i interpretarà el que veu, sinó que també vetllarà pel bon comportament dels capbussadors que l’acompanyin. En aquest sentit, es preveu crear un distintiu per a les immersions guiades seguint aquests criteris de respecte al medi natural. I un cop feta la formació, es podrà oferir una experiència amb valor afegit, ja que aleshores els clients podran sol·licitar fer aquest tipus d’immersions amb compromís mediambiental.

140.000 IMMERSIONS ANUALS. El busseig s’ha convertit en una activitat popular, amb un total de 28 milions de bussejadors arreu del món. En el cas de la Costa Brava, anualment s’hi fan unes 140.000 immersions, una part important de les quals són en espais protegits com el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i l’Espai Natura 2000 tant del Baix Empordà com del Massís de Cadiretes. Però tot i el creixement d’aquesta activitat i la vulnerabilitat del fons marí, fins ara a la Costa Brava no existia cap formació destinada a monitors i guies de busseig amb aquests criteris de responsabilitat ambiental i bones pràctiques.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li