
Monitors, instructors i guies aprendran com protegir els hĂ bitats marins i garantir el bon comportament dels clients
Supervisar i minimitzar l’impacte de les immersions a la Costa Brava per conservar-hi els hĂ bitats marins i d’interès pesquer. Aquest Ă©s l’objectiu dels cursos formatius que han convocat l’AssociaciĂł de Centres TurĂstics SubaquĂ tics i el Grup d’AcciĂł Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava. Estan adreçats a monitors, guies, instructors de busseig i directors de centres de submarinisme, i es començaran a impartir aquest mes de setembre. En total, preveuen formar uns 240 ecoguies subaquĂ tics d’una seixantena de centres.
La proposta formativa, finançada pel Fons Europeu MarĂtim i de la Pesca (FEMP), constarĂ de dotze cursos, que es faran a onze municipis de la Costa Brava, cinc dels quals de l’Alt EmpordĂ . S’impartiran a Llançà , el Port de la Selva, CadaquĂ©s, Roses i l’Escala, i tambĂ© a l’Estartit, PalamĂłs, Sant Feliu de GuĂxols, Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes.
Durant les sessions, els alumnes rebran formaciĂł sobre com organitzar les immersions vigilades, com identificar zones vulnerables, com aplicar normes de comportament i bones prĂ ctiques, o com resoldre possibles conflictes. La formaciĂł durarĂ 12Â hores i, un cop acabada, el centre i el monitor rebran un identificatiu assegurant que han participat en el programa.
ESPAIS MOLT FRÀGILS. L’objectiu dels cursos és contribuir a conservar els tres hà bitats marins d’interès pesquer que hi ha a la Costa Brava: el grapissar -també conegut com a maërl-, el coral·ligen i les praderies de fanerògames marines. Tots tres són uns espais molt frà gils que necessiten un punt addicional de protecció. I d’aquà sorgeix la importà ncia de conscienciar i supervisar els bussejadors per mitjà de les immersions ecoguiades.
De fet, el guia no nomĂ©s ensenyarĂ i interpretarĂ el que veu, sinĂł que tambĂ© vetllarĂ pel bon comportament dels capbussadors que l’acompanyin. En aquest sentit, es preveu crear un distintiu per a les immersions guiades seguint aquests criteris de respecte al medi natural. I un cop feta la formaciĂł, es podrĂ oferir una experiència amb valor afegit, ja que aleshores els clients podran sol·licitar fer aquest tipus d’immersions amb compromĂs mediambiental.
140.000 IMMERSIONS ANUALS. El busseig s’ha convertit en una activitat popular, amb un total de 28 milions de bussejadors arreu del mĂłn. En el cas de la Costa Brava, anualment s’hi fan unes 140.000 immersions, una part important de les quals sĂłn en espais protegits com el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural del MontgrĂ, les Illes Medes i el Baix Ter, i l’Espai Natura 2000 tant del Baix EmpordĂ com del MassĂs de Cadiretes. Però tot i el creixement d’aquesta activitat i la vulnerabilitat del fons marĂ, fins ara a la Costa Brava no existia cap formaciĂł destinada a monitors i guies de busseig amb aquests criteris de responsabilitat ambiental i bones prĂ ctiques.
Leave a Reply