Foc extingit i potser ‘intencionat’

0
1115

L’incendi va calcinar un total de 9 hectàrees del Cap de Creus i ara s’està treballant per determinar-ne l’origen


 

Tal com diu la cançó de Miquel Abras, «se’ns crema, l’Empordà se’ns crema» una altra vegada. El diumenge a la tarda, a més d’un li va venir l’ai al cor en veure que el foc tornava a amenaçar la comarca. Era, a més a més, un dia d’aquells de calor d’agost i amb un toc de tramuntana que no ajudava als serveis d’emergència.

A les quatre i quaranta-quatre de la tarda els Bombers de la Generalitat van rebre l’alerta d’un incendi de vegetació forestal a la zona del Coll del Pení, a la serra de Rodes, enmig del Parc Natural del Cap de Creus, al terme municipal de Roses. Es tractava d’un incendi amb quatre focus simultanis que el dilluns al matí els Bombers van donar-lo per controlat i, al vespre, per extingit. El foc, en total va calcinar unes 9 hectàrees, totes elles dins l’espai protegit. Hi van treballar prop d’una cinquantena de dotacions entre terrestres i aèries, cinc d’elles hi van passar tota la nit. El veïnat de dues urbanitzacions va quedar confinat i també es van tallar els accessos de les zones més properes, és a dir, la carretera del Port de la Selva i la de Cadaqués (GI-614). Tot va acabar al vespre. El mateix dilluns, els Agents Rurals van pentinar, des de primera hora del matí, els quatre focus amb un gos ensinistrat per detectar hidrocarburs i per intentar determinar l’origen i l’autoria de les flames, ja que es manté com a principal hipòtesi que el foc va ser provocat. Tot i això, no es descarta que es pogués tractar d’una negligència, per la concurrència de la zona.

FOC PROVOCAT. Els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals han obert diligències d’investigació per esclarir les causes de l’incendi. Pel que declara el cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, la principal hipòtesi amb què treballen és que el foc ha estat provocat, ja que hi havia quatre focus que no van començar de forma simultània, sinó progressiva, i que a la zona del Parc Natural del Cap de Creus no hi ha activitats que hagin pogut causar el foc. El cap operatiu dels Bombers, Francesc Boya, explicava que les tasques d’extinció van ser pels quatre focus, fet que va obligar a dividir els efectius i prioritzar els focus.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li