Fires i Festes polititzades? No, gràcies!

0
1460

Com per art de màgia, però a cop de talonari, la política ha impregnat i tenyit monocromàticament gairebé tots els actes de les Fires i Festes de Figueres. L’elit nacionalista figuerenca insisteix en la seva equivocada acció política de girar l’esquena a una part dels ciutadans: aquells que no participem de la seva mitologia cultural i política; monumental error.

Que des de la institució municipal i els organitzadors dels actes sufragats amb diners públics s’imposi una determinada ideologia política i uns símbols partidistes que han de ser assumits obligatòriament per la pluralitat d’assistents requereix, com a mínim, una reflexió profunda.

Les Fires i Festes de la Santa Creu no poden ser monopolitzades per cap ideologia política; tret que la intenció dels partits separatistes sigui dividir, fragmentar i excloure aquells ciutadans que no se senten representats pels símbols partidistes que s’hi exhibeixen i imposen unilateralment i sense cap tipus de consens en els actes. En definitiva, han fet tot el contrari a l’esperit d’una festa a la qual s’haurien de sentir cridats tots els veïns.

S’ha perdut una gran oportunitat per rebaixar la tensió i començar a cosir la fractura social que fa tant temps els partits separatistes van produir a Catalunya. Les Fires i Festes eren un bon moment perquè tothom pogués gaudir, divertir-se, ser punt de trobada i construir un territori obert a la diversitat. Les Fires i Festes són un moment en què trenquem amb la rutina diària, un moment d’intensificació de la vida, d’alegria, del gaudi, de felicitat, de diversió i una alegria que ens manté units com a societat.

Perquè això succeeixi cal que els ciutadans, tots, puguem sentir-nos part d’un tot unitari sense ser exclosos, pel motiu que sigui, d’una comunitat. Solament amb una mirada amb què tots siguem capaços d’aparcar, encara que sigui per un instant fugaç, les ideologies que ens diferencien, serem capaços de construir una societat que comparteix un espai comú i accessible a tothom.

La festa suspèn el funcionament social habitual, el temps que ho regula i l’espai s’obre a la participació. El que es visualitza a l’espai de la festa és la igualtat, els referents compartits, l’apertura del cor, de les emocions i el difuminat de les diferències individuals travessades pel sentiment de proximitat i reconeixement recíproc, és el moment d’unió dels uns i els altres.

Els partits nacionalistes i el seu clientelisme subvencionat han fet de les Fires i Festes de la Santa Creu un projecte d’imposició de símbols i discursos partidistes obligant tots els ciutadans a acceptar el seu fals relat o ser exclosos i ignorats. No hi ha justificació possible per intentar convertir les Fires i Festes en un espectacle des d’on imposar l’hegemonia i projecte polític separatista. No hi ha malabarisme polític que permeti justificar algun partit constitucionalista, més preocupat de sortir a la foto que de defensar i els ciutadans silenciats i ser-hi solidari; la participació en actes al servei de la ideologia dels partits separatistes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li