Finalitzen les excavacions als nivells més antics d’Empúries

0
1408

Els treballs han permès trobar elements del segle I aC com les peses d’un teler, un calder de bronze o una graella de ferro


Les peses d’un teler, un calder de bronze o una graella de ferro del segle I aC són alguns dels elements domèstics trobats in situ a la ciutat romana d’Empúries gràcies a les excavacions arqueològiques realitzades per una trentena d’alumnes procedents de diverses universitats catalanes i d’arreu de l’estat, així com de França, que es van acabar divendres passat. Com en anys anteriors, les excavacions, que formen part del 71è Curs Internacional d’Arqueologia d’Empúries, s’han dut a terme a l’espai de l’anomenada Insula 30 de la ciutat romana, un bloc urbà ocupat durant l’època imperial per l’edifici de les termes públiques i un complex de locals o tabernae.

Els treballs arqueològics del curs han permès continuar la recerca de les ocupacions més antigues que es documenten en aquest sector de la ciutat, amb resultats molt satisfactoris segons han valorat l’equip d’arqueòlegs del museu. En aquest sentit, s’ha continuat l’excavació dels espais del celler i el magatzem corresponents a una domus romana que es va destruir sobtadament, segurament a causa d’un incendi, al segle I aC.

En altres sectors de l’ínsula s’ha continuat l’excavació de les restes d’una altra fase d’ocupació encara més antiga, anterior a la creació de la ciutat romana i que es pot relacionar amb el campament militar que la precedia. D’aquesta època s’han excavat alguns espais d’habitació i diverses sitges, i s’han trobat restes d’un enterrament i evidències de rituals realitzats abans de la inutilització d’aquestes estructures.

La part teòrica del curs ha consistit en diverses conferències sota el títol Nous mètodes i tècniques en el registre i l’exploració arqueològica, i els alumnes han pogut participar també en una activitat pràctica de prospecció geofísica a la ciutat romana, impartides pels responsables de l’empresa SOT, dedicada a la prospecció arqueològica.

El Curs Internacional d’Arqueologia d’Empúries és el més antic que té lloc actualment a l’Estat espanyol en aquesta matèria.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li