Figueres vol crear un mapa acústic perquè algunes terrasses puguin tancar més tard

0
1161

La idea és aplicar horaris diferents en funció de la zona de la ciutat, tenint en compte també factors com la mobilitat i els veïns


L’Ajuntament de Figueres vol crear un mapa acústic de la ciutat per definir els horaris de les terrasses de bars i restaurants en funció de la zona on estiguin ubicats. Ho va anunciar el regidor d’Acció Cívica i Barris, Pere Casellas, durant el ple ordinari d’aquest mes de juliol, que es va fer la setmana passada. Va ser una sessió amb 24 punts a l’ordre del dia que encara va ser telemàtica (l’alcaldessa va avançar que al setembre podrien tornar a les sessions presencials) i que va registrar alguns problemes de connexió.

A l’apartat de precs i preguntes, el portaveu de Junts per Figueres, Jordi Masquef, va anunciar que molts restauradors voldrien ampliar l’horari de les terrasses, que ara poden obrir fins a les 11 de la nit les vigílies de laborables, i fins a les 12 les vigílies de festius. «Entenem que, sempre que es compleixin les mesures dictades per les autoritats competents, sobretot pel que fa a la distància de seguretat i utilització de gel, es podrien flexibilitzar aquests horaris», va dir Masquef, i va proposar una ampliació d’una hora o una hora i mitja «perquè així els bars i restaurants de la ciutat puguin fer més caixa, i puguin compensar les pèrdues que han tingut durant tots aquests mesos».

Casellas, però, va assegurar que és un assumpte «complicat». Perquè malgrat que ara ja se’ls permeti allargar fins a dos quarts d’una per poder recollir, a l’hora de prendre qualsevol decisió s’han de tenir en compte diversos factors. «S’ha de ponderar el dret al descans dels veïns amb la voluntat o les ganes que puguem tenir tots de divertir-nos i de sopar més tard. Però de cap de les maneres seria compatible posar que les terrasses puguin tancar una hora i mitja més tard; o sigui, a dos quarts de dues del matí. Ens causaria un problema de convivència gravíssim a la ciutat», va apuntar el també vicealcalde.

Tot i així, va admetre que «possiblement s’ha de valorar si és igual una terrassa a la plaça de les Patates, a la ronda Firal, o per exemple a la Rambla sud, on hi ha un bloc de pisos amb molta densitat i moltes terrasses a baix». I va avançar que això s’hauria de resoldre amb la creació del mapa acústic.
Per ara encara no hi ha terminis fixats («hi hauríem de treballar a partir de quan puguem», va dir Casellas), però la idea de l’equip de govern seria que l’any que ve ja pugui funcionar. El mapa permetria dividir la ciutat en diferents zones on es podrien aplicar diferents horaris. Uns horaris que tindran en compte factors molt variats (com «la mobilitat, els veïns, o pensar que d’alguna manera estarem alterant el mercat»), i que es regularan per mitjà d’una ordenança municipal.

DISCÒRDIA PER LA QUALIFICACIÓ DE ‘MUNICIPI TURÍSTIC’. El ple també va aprovar un dictamen per sol·licitar a la Direcció General de Comerç de la Generalitat que prorrogui 4 anys la qualificació de Figueres com a municipi turístic a efectes d’horaris comercials. Una qualificació que, recordem, es va començar a aplicar l’1 de juliol del 2012 a la zona més cèntrica de la ciutat perquè els establiments poguessin obrir els diumenges i festius, però que fa uns mesos el govern actual va declinar fer extensiva a tot el municipi, tal com s’havia sol·licitat en l’anterior mandat (regit per Junts).

El dictamen era una proposta per «reactivar la salut social i econòmica de la ciutat» i «potenciar el centre comercial a l’aire lliure més gran de Catalunya». Es va aprovar amb el vistiplau de tots els grups municipals, però per l’oposició continua sent insuficient. Tant Cs com Junts per Figueres van demanar a l’equip de govern que la qualificació s’ampliï a totes les zones de la ciutat.

El portaveu taronja, Héctor Amelló, va recordar que ells sempre han estat a favor de declarar tot Figueres com a municipi turístic perquè «és donar llibertat als empresaris i als autònoms», i la situació actual discrimina els que no estan al centre. I va recordar que fa un any «els grups que s’autodenominen d’esquerres van sortir amb l’argument que això era precaritzar els treballadors».

Per la seva banda, Jordi Masquef va afegir que les principals associacions de comerciants, inclosa Comerç Figueres Associació, també han demanat aquesta ampliació. «Nosaltres també volem els beneficis que té el comerç obert en dates festives», va dir el portaveu de Junts, i «sobretot veient que la gent en festius va a comprar a municipis adjacents».

Però Agnès Lladó els va al·legar que «s’ha de tenir criteri», i «tenir molt clar que una ciutat no és uniforme». I el regidor d’Empresa i Ocupació, Jesús Quiroga, va emparar el seu «no» en l’experiència detectada en algunes ciutats del sud de França. «Hem de veure l’efecte que ha tingut l’obertura d’espais comercials als afores de les ciutats. Els centres estan absolutament i completament degradats. Si aquest és el model que volen vostès per la ciutat de Figueres, no el compartim», va dir.

«PACIÈNCIA» PER LA PRESÓ VELLA. A l’apartat de precs i preguntes, la regidora de Cs Elisabet Guillen també va demanar com està l’obertura del pati de l’antiga presó del carrer Sant Pau. I Lladó li va anunciar que just abans que es decretés el confinament es van reunir amb l’Àrea de Patrimoni de la Generalitat, que és la titular del recinte. «No només per obrir i enjardinar aquesta primera corona que seria la tanca, sinó també per poder treure el mur que dona darrere de la presó i a la plaça d’Ordis, precisament perquè l’espai sigui molt més obert i per poder recuperar tot el jardí que hi ha més enllà d’aquesta primera tanca», va explicar.

«És evident que la Covid ha trastocat tots aquests plans. Però estem convençuts que aquesta cessió, que era una cessió d’usos avançada per part de Patrimoni, es portarà terme al més aviat possible», va continuar relatant Lladó. Que tot i això va admetre que «ara evidentment el més prioritari per l’Àrea d’Economia, que és on rau Patrimoni, és poder dotar de recursos aquesta reactivació econòmica.»

UNA DEDICACIÓ MENYS. Paral·lelament, la sessió de la setmana passada també va aprovar una modificació en el règim de dedicacions exclusives dels membres de l’equip de govern. El regidor d’Esports, César Berrenechea, deixarà de tenir dedicació exclusiva a l’Ajuntament perquè el passat 21 de juny es va jubilar. Així, a partir d’ara seran tres les edils que treballaran només al consistori: Ester Marcos, Sònia Trilla i Agnès Lladó. A més, el cap de Comunicació també passarà a tenir una dedicació parcial, amb la corresponent retallada de sou. I per acabar, l’ordre del dia també incloïa la fixació de les festes locals per al 2021, que tornaran a ser el 3 de maig (Santa Creu) i el 29 de juny (Sant Pere).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li