Figueres vol aprofitar la crisi per potenciar la indústria i reduir la dependència del turisme

0
696

L’Ajuntament calcula que l’impacte econòmic de la situació actual podria anar dels 64 als 104 milions d’euros


Els efectes de la crisi sanitària estan perjudicant l’economia de tots els municipis, però especialment la dels que depenen del sector turístic, com ara Figueres. És per això que el govern local ha aprovat un pla de xoc amb 30 mesures que s’implementaran en un termini màxim de 15 dies. Amb l’objectiu final de reactivar l’economia de la ciutat, el pla busca recuperar com més aviat millor els nivells d’activitat i ocupació previs a la declaració de l’estat d’alarma, impulsar l’activitat empresarial sostenible generadora d’ocupació, garantir l’eficiència i l’eficàcia en cas de noves contingències, i preservar els nivells d’ocupació de Figueres.

Les accions s’agrupen en cinc grans àmbits, i algunes ja s’han començat a implementar. La setmana passada, per exemple, van començar a passar una enquesta al teixit empresarial per recollir les inquietuds dels negocis figuerencs. Es tracta d’un qüestionari dirigit a tots els sectors econòmics (comerç, restauració, empreses, autònoms…) que vol fer una radiografia per planificar millor les mesures necessàries.

Altres accions ja preveuen ajudar directament els establiments a finançar el sobrecost que els suposarà col·locar mesures de seguretat addicionals. També es preveu oferir una targeta moneder per a persones vulnerables. I el regidor de Promoció Econòmica, Jesús Quiroga, ha avançat que el seu objectiu és que les associacions de comerç local participin en aquesta acció donant descomptes als usuaris de les targetes.

TRES FASES. Aquest compendi de mesures forma part de la primera fase del pla. Es preveu que la segona fase arranqui a partir de l’estiu, quan els establiments puguin obrir. L’última de les fases, però, és un canvi de model econòmic i compta amb un termini més llarg del 2021 fins al 2023.

FOMENTAR EL SECTOR LOGÍSTIC. Durant la presentació del pla, Quiroga va plantejar la necessitat de reduir la «dependència» que té la ciutat del sector de serveis. Segons el regidor, la crisi del 2008 ha de servir per poder millorar la gestió del que esclatarà ara arran de la pandèmia. Per això Quiroga apunta que el municipi vol derivar el seu model econòmic cap al sector logístic i industrial.

Per fer-ho, l’equip de govern preveu crear «sinergies» entre la comarca de la Garrotxa i el Logis Empordà. Després de diverses reunions entre els ajuntaments de Figueres i Olot, Quiroga creu que hi ha una «oportunitat» per generar llocs de treball de qualitat. Perquè la Garrotxa és una comarca en què la indústria agroalimentària té un pes important, i pensen que l’Alt Empordà necessita «mà d’obra qualificada en el món logístic» per ajudar les indústries garrotxines a distribuir la mercaderia.

Aquest foment del sector anirà acompanyat d’una ampliació de cicles formatius sobre aquest àmbit, que ja s’està acordant amb el Departament d’Educació. I al llarg de la tercera fase s’haurien de fer un conjunt d’inversions al territori que afavoreixin aquestes sinergies amb la Garrotxa.

IMPACTE DEL 10% DEL PIB. Paral·lelament, el regidor detalla que la crisi sanitària pot tenir un impacte econòmic important a la ciutat. En el millor dels casos, Jesús Quiroga creu que generarà pèrdues de 64 milions d’euros. Però en el pitjor dels escenaris, aquesta xifra podria acostar-se als 104. Això representa una forquilla d’entre el 7 i el 10% del PIB que té Figueres. Més del 91% d’aquest impacte recauria sobre el sector de serveis i, dins d’aquest, el 83,5% el patirien les activitats relacionades amb el comerç, el transport i l’hostaleria, i els serveis culturals.

D’altra banda, l’alcaldessa, Agnès Lladó, afegeix que la lluita contra el coronavirus ja ha costat més de 600.000 euros a l’Ajuntament. Diners que s’han destinat a pagar material de protecció o a l’habilitació d’un pavelló per a persones sense llar, entre d’altres.

  • Pots veure les mesures previstes, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li