Figueres restringeix la mendicitat i prohibeix dormir en espais públics

0
655

La nova normativa també regula el llançament de petards i la pràctica d’acrobàcies a la via pública


El ple de Figueres ha aprovat recentment modificar l’ordenança de civisme i convivència. A la pràctica, els canvis busquen adaptar la normativa —que datava del 2004— a la realitat actual, i s’hi inclouen nous comportaments que no recollia i que ara poden ser objecte de sanció.

Entre els més cridaners, hi ha els que ja va avançar HORA NOVA: la limitació de la venda i consum d’alcohol als bars i restaurants entre les onze de la nit i les vuit del matí (prohibint-ne la venda en botigues que obren de nit). A més, preveu sancionar aquells que toquin o posin música al carrer i els que facin acrobàcies o jocs d’habilitat amb monopatí, patí o similars fora dels espais habilitats per fer-ho (i els agents de l’autoritat podran intervenir de manera cautelar monopatins, patins o altres mitjans utilitzats per fer-les). Però el document també inclou nous articles relacionats amb la mendicitat.

En aquest sentit, prohibeix conductes que sota la seva aparença o sota «formes organitzades» suposin actituds coercitives o d’assetjament, o bé impedeixin els ciutadans transitar lliurement. Prohibeix la mendicitat exercida amb acompanyament de menors o persones amb discapacitat, i fixa que els agents de l’autoritat podran intervenir de manera cautelar els mitjans utilitzats, així com «els fruits obtinguts», en cas que sigui necessari. A més, introdueix la prohibició expressa de dormir en espais públics, i recorda que quan es tracti de persones en situació d’exclusió, els agents adoptaran les mesures necessàries.

FOC I PIROTÈCNIA. La modificació de l’ordenança manté la majoria d’articles i capítols previstos però n’incorpora també de nous en altres àmbits. Per exemple, en el relacionat amb focs i activitats pirotècniques. El document inclou nous articles que especifiquen els llocs on es prohibeix llençar i col·locar petards i artificis pirotècnics. Entre ells, sobre monuments o mobiliari urbà. També prohibeix fer-los esclatar entre les nou del vespre i les vuit del matí entre setmana (amb l’excepció d’activitats populars i festives amb autorització municipal).

APARELLS D’AIRE CONDICIONAT. L’ordenança també contempla altres aspectes relacionats amb l’entorn urbà i espais comuns. En aquest sentit, inclou que els titulars són els responsables de mantenir els immobles «lliures d’insectes, rosegadors i en bon estat de neteja, salubritat i seguretat.»

Prohibeix abocar aigua dels aparells de climatització en zones comunes, i regula on s’han d’ubicar aquests aparells: a la coberta dels edificis o, en tot cas, «han de quedar integrats per darrera del pla de façana.» També diu que han de quedar coberts amb persianes o reixes. I en el cas dels edificis ja construïts, estableix que caldrà evitar que l’aire expulsat afecti altres obertures alienes i que, si això no és possible, «no es podrà instal·lar l’aparell.»

LES OBRES A L’ESTIU. El document també inclou un nou capítol sobre la realització d’obres «molestes» durant l’estiu, i fixa que del 23 de juny a l’11 de setembre (ambdós inclosos) a l’àmbit inclòs al centre de la ciutat no s’hi podran fer treballs que puguin causar congestió amb l’actuació o accés de maquinària, o que comportin ocupació de la via pública, entre d’altres.

BUSCANT L’EFECTIVITAT. El vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, diu que l’actualització de l’ordenança es deu a la necessitat d’adequar-la en cas de recursos i fer-la més efectiva. Fins ara, remarca, no es cobrava pràcticament «ni una» multa, i «tant era si estava coixa.» Amb la recent creació de l’oficina administrativa de denúncies, però, van decidir que calia posar-hi ordre.

Tot plegat, diu Casellas, es va començar a gestar la tardor passada amb la voluntat d’incorporar-hi les mesures relacionades amb bars i restaurants, però tenint en compte els tràmits que calia fer per tirar endavant la modificació, van decidir fer-hi canvis més amplis. Alguns, diu, fruit de les observacions fetes per la Guàrdia Urbana, i d’altres aportats per part dels grups de l’oposició.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li