Figueres restringeix la mendicitat i prohibeix dormir en espais pĂșblics

0
991

La nova normativa tambĂ© regula el llançament de petards i la prĂ ctica d’acrobĂ cies a la via pĂșblica


El ple de Figueres ha aprovat recentment modificar l’ordenança de civisme i convivùncia. A la pràctica, els canvis busquen adaptar la normativa —que datava del 2004— a la realitat actual, i s’hi inclouen nous comportaments que no recollia i que ara poden ser objecte de sanció.

Entre els mĂ©s cridaners, hi ha els que ja va avançar HORA NOVA: la limitaciĂł de la venda i consum d’alcohol als bars i restaurants entre les onze de la nit i les vuit del matĂ­ (prohibint-ne la venda en botigues que obren de nit). A mĂ©s, preveu sancionar aquells que toquin o posin mĂșsica al carrer i els que facin acrobĂ cies o jocs d’habilitat amb monopatĂ­, patĂ­ o similars fora dels espais habilitats per fer-ho (i els agents de l’autoritat podran intervenir de manera cautelar monopatins, patins o altres mitjans utilitzats per fer-les). PerĂČ el document tambĂ© inclou nous articles relacionats amb la mendicitat.

En aquest sentit, prohibeix conductes que sota la seva aparença o sota «formes organitzades» suposin actituds coercitives o d’assetjament, o bĂ© impedeixin els ciutadans transitar lliurement. Prohibeix la mendicitat exercida amb acompanyament de menors o persones amb discapacitat, i fixa que els agents de l’autoritat podran intervenir de manera cautelar els mitjans utilitzats, aixĂ­ com «els fruits obtinguts», en cas que sigui necessari. A mĂ©s, introdueix la prohibiciĂł expressa de dormir en espais pĂșblics, i recorda que quan es tracti de persones en situaciĂł d’exclusiĂł, els agents adoptaran les mesures necessĂ ries.

FOC I PIROTÈCNIA. La modificaciĂł de l’ordenança mantĂ© la majoria d’articles i capĂ­tols previstos perĂČ n’incorpora tambĂ© de nous en altres Ă mbits. Per exemple, en el relacionat amb focs i activitats pirotĂšcniques. El document inclou nous articles que especifiquen els llocs on es prohibeix llençar i col·locar petards i artificis pirotĂšcnics. Entre ells, sobre monuments o mobiliari urbĂ . TambĂ© prohibeix fer-los esclatar entre les nou del vespre i les vuit del matĂ­ entre setmana (amb l’excepciĂł d’activitats populars i festives amb autoritzaciĂł municipal).

APARELLS D’AIRE CONDICIONAT. L’ordenança tambĂ© contempla altres aspectes relacionats amb l’entorn urbĂ  i espais comuns. En aquest sentit, inclou que els titulars sĂłn els responsables de mantenir els immobles «lliures d’insectes, rosegadors i en bon estat de neteja, salubritat i seguretat.»

Prohibeix abocar aigua dels aparells de climatitzaciĂł en zones comunes, i regula on s’han d’ubicar aquests aparells: a la coberta dels edificis o, en tot cas, «han de quedar integrats per darrera del pla de façana.» TambĂ© diu que han de quedar coberts amb persianes o reixes. I en el cas dels edificis ja construĂŻts, estableix que caldrĂ  evitar que l’aire expulsat afecti altres obertures alienes i que, si aixĂČ no Ă©s possible, «no es podrĂ  instal·lar l’aparell.»

LES OBRES A L’ESTIU. El document tambĂ© inclou un nou capĂ­tol sobre la realitzaciĂł d’obres «molestes» durant l’estiu, i fixa que del 23 de juny a l’11 de setembre (ambdĂłs inclosos) a l’àmbit inclĂČs al centre de la ciutat no s’hi podran fer treballs que puguin causar congestiĂł amb l’actuaciĂł o accĂ©s de maquinĂ ria, o que comportin ocupaciĂł de la via pĂșblica, entre d’altres.

BUSCANT L’EFECTIVITAT. El vicealcalde i regidor de Seguretat, Pere Casellas, diu que l’actualitzaciĂł de l’ordenança es deu a la necessitat d’adequar-la en cas de recursos i fer-la mĂ©s efectiva. Fins ara, remarca, no es cobrava prĂ cticament «ni una» multa, i «tant era si estava coixa.» Amb la recent creaciĂł de l’oficina administrativa de denĂșncies, perĂČ, van decidir que calia posar-hi ordre.

Tot plegat, diu Casellas, es va començar a gestar la tardor passada amb la voluntat d’incorporar-hi les mesures relacionades amb bars i restaurants, perĂČ tenint en compte els trĂ mits que calia fer per tirar endavant la modificaciĂł, van decidir fer-hi canvis mĂ©s amplis. Alguns, diu, fruit de les observacions fetes per la GuĂ rdia Urbana, i d’altres aportats per part dels grups de l’oposiciĂł.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li