Figueres recorda la Guerra Civil

0
727

Presenta les exposicions dels fotoperiodistes Agustí Centelles i Rafael Vilarrubias, centrades en aquest període històric


 

El Museu de l’Empordà inaugurarà divendres l’exposició «Agustí Centelles. Retrats de guerra», comissariada pel crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle, que recull 44 fotografies de les dues primeres etapes de la trajectòria del que ja és considerat el primer fotoperiodista català. Les obres de la mostra, que es podrà veure fins al 8 d’abril, pertanyen a la col·lecció de còpies d’autor que la Fundació Vila Casas va adquirir als hereus de Centelles l’any 2010, custodiades per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. S’estructura en quatre àmbits _el president Companys, autoritats i comandaments, ciutadans i mítings_ i compta amb un guió que permet reviure els fets de la guerra, i com aquesta va impactar en la societat, a través de l’objectiu de Centelles. «S’hi poden veure des de fotografies del president Companys i el seu govern fins a retrats de persones com les vídues de soldats que van morir al front», explica el director del Museu de l’Empordà, Eduard Bech.

L’exposició de Centelles coincidirà en el temps amb una altra proposta de fotoperiodisme, també vinculada a la Guerra Civil, que es podrà veure a la fundació Clerch i Nicolau del 23 de març al 6 d’abril: «Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-1939). Rafael Vilarrubias», amb la qual compartirà activitats i visites guiades. Es tracta d’una selecció de les imatges més representatives de Vilarrubias sobre la vida i el treball a la rereguarda catalana durant el conflicte bèl·lic publicades al suplement Notas gráficas de La Vanguardia i el tractament que van rebre a la premsa gràfica de l’època.

Bech comenta que amb aquestes exposicions «volem desenvolupar un dels objectius principals de la nova etapa de l’equipament: utilitzar el passat per analitzar el present i reflexionar sobre el futur», a més de col·laborar amb altres agents culturals de la ciutat, com és el cas de la Fundació Clerch i Nicolau.

En aquest sentit, s’ha programat una agenda d’activitats paral·leles a les mostres, com ara una taula rodona amb els fotògrafs Martí Albesa, Sandra Balsells i Miquel Ruiz Avilés, sobre «Fotoperiodisme i conflicte», moderada pel també fotògraf Jordi Mestre; la conversa sobre el passat i el present del fotoperiodisme entre el comissari de l’exposició d’Agustí Centelles, Daniel Giralt-Miracle i el fotoperiodista Jordi Borràs; la conferència «Just the facts. Les 5 preguntes que ha de respondre el periodisme», a càrrec de la periodista i historiadora figuerenca Anna Teixidor; una activitat familiar, a partir de 8 anys, organitzada amb la col·laboració del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, i visites comentades a les exposicions.

Eduard Bech ha explicat que amb aquesta mostra arrenca també un dels pilars del nou programa del Museu de l’Empordà, que és la promoció de la inclusió, que s’anirà ampliant amb noves accions: «Totes les activitats paral·leles s’oferiran amb interpretació a la llengua de signes, per obrir l’equipament als diversos col·lectius».

Per la seva banda, l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha celebrat que, tal com es va anunciar, es continuï apostant per obrir el museu a altres gèneres, com el de la fotografia, a través del treball d’Agustí Centelles, pioner del fotoperiodisme modern, que va captar moments que van marcar la història del nostre país i que s’han convertit en icones d’una època.

Leave a Reply

Sigues el primer a comentar!

Notificar-li
avatar
wpDiscuz