Figueres presenta un pressupost de 59,7 milions que en reserva 1,5 per a inversions

0
755

El govern destaca que són uns comptes «realistes», «sense despeses supÚrflues», que volen «posar la ciutat al dia»


Un document «molt realista», «al servei de tots els figuerencs i figuerenques», i que probablement permetrĂ  a l’Ajuntament sortir del pla d’estabilitat en quĂš es troba. Aquestes sĂłn les principals caracterĂ­stiques que l’alcaldessa de Figueres, AgnĂšs LladĂł, atribueix al pressupost municipal que el quadripartit ha preparat per a aquest 2020. Uns comptes que equilibren ingressos i despeses en 59.697.501,18 euros; Ă©s a dir, un 2,18% mĂ©s que el 2019 (atribueixen l’augment a una major eficiĂšncia a l’hora de cobrar taxes que fins ara no es cobraven).

Amb un discurs centrat en les idees de «posar la ciutat al dia» i d’«eliminar les despeses supĂšrflues», LladĂł i la regidora d’Hisenda, Maria GratacĂłs, van presentar dijous la seva proposta amb tot el govern oferint una imatge d’unitat des de primera fila. «Vam dir que venĂ­em a posar ordre. Ho hem estat fent aquests 7 mesos, perĂČ evidentment en 7 mesos no es fa tot», va sentenciar l’alcaldessa.

Segons la mĂ xima responsable municipal, dos dels grans eixos sĂłn precisament que es reduiran les despeses que consideren innecessĂ ries («volem eliminar els clientelismes i la barra lliure», va dir literalment) i que no s’apujaran els impostos («ni tan sols s’actualitza l’IPC», perquĂš «som conscients de la situaciĂł socioeconĂČmica»). A mĂ©s, l’alcaldessa tambĂ© en destaca el «rigor», tot assegurant que Ă©s un pressupost «pensat per ser executat».

En aquest sentit, es reserven 1,5 milions d’euros per a inversions reals (un 27,29% mĂ©s que el 2019), amb els equipaments esportius i la millora de serveis urbans com a grans referĂšncies. I a part dels projectes pressupostats aquest 2020 [vegeu el llistat de dalt], tambĂ© tenen previst executar inversions que l’any passat no es van fer (com el tancament de l’Albert Gurt). I en qualsevol cas, LladĂł recorda que projectes com el pavellĂł o la segona fase del Centre Ferran Sunyer sĂłn plurianuals. Per aixĂČ, per exemple, aquest 2020 el pavellĂł rebrĂ  1,5 milions d’euros, «que Ă©s el que tĂšcnicament es podrĂ  executar», i el 2021 hauria de rebre 3 milions mĂ©s.

Enguany tambĂ© es reprendrĂ  el pressupost participatiu, s’invertiran 70.000 euros en ajuts per posar a lloguer habitatges buits, s’apujarĂ  un 50% la inversiĂł en centres educatius, es doblaran les partides per fomentar el comerç i el turisme cultural, i augmentaran un 22% les ajudes en serveis socials.

MÉS CÀMERES. Un altre dels grans eixos del pressupost Ă©s la millora de la seguretat. Durant la presentaciĂł, LladĂł va lloar la tasca de la GuĂ rdia Urbana, perĂČ va admetre que «necessitem mĂ©s recursos». Per aixĂČ aquest 2020 s’hi destinaran 808.000 euros mĂ©s que el 2019. Uns diners que, a la prĂ ctica, permetran contractar mĂ©s policies, comprar algun radar, dotar els uniformes de cĂ meres personals, mantenir la unitat canina i instal·lar mĂ©s cĂ meres de videovigilĂ ncia.

La planificaciĂł per instal·lar els aparells dependrĂ  de les necessitats que detectin la GuĂ rdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, perĂČ de moment ja se sap que n’hi haurĂ  cinc o sis de nous.

MÉS PERSONAL MUNICIPAL. Per acabar, el setĂš gran eix Ă©s l’«esforç en el capĂ­tol 1». AixĂČ vol dir que es contractarĂ  mĂ©s personal municipal. Concretament, enguany s’incorporaran a la plantilla de l’Ajuntament set policies, cinc persones per la brigada municipal i un arquitecte.

S’APROVARÀ AQUEST MES. DesprĂ©s de la presentaciĂł pĂșblica, ara començarĂ  un procĂ©s de negociaciĂł en quĂš el govern espera rebre aportacions de la resta de partits del consistori [vegeu la polĂšmica al destacat de la pĂ gina anterior]. La idea Ă©s convocar una ComissiĂł extraordinĂ ria la setmana que ve, i un ple extraordinari per aprovar inicialment els comptes la segĂŒent (la del 24 de febrer). Aleshores s’obrirĂ  un perĂ­ode d’exposiciĂł pĂșblica.

Aquest procĂ©s, perĂČ, s’ha dilatat mĂ©s del compte. Inicialment l’equip de govern volia aprovar el pressupost al desembre, perĂČ el va haver d’ajornar quan el Tribunal de Contractes del Sector PĂșblic va acceptar els recursos contra l’acord d’adjudicaciĂł del contracte de les escombraries. Ara, els comptes introdueixen el pla de gestiĂł d’Ecoserveis que es va aprovar precisament en el ple de la setmana passada (que preveu una part del lloguer de maquinĂ ria) i, segons AgnĂšs LladĂł, «la possibilitat d’explorar totes les vies». En aquest sentit, l’alcaldessa admet que «aquest 2020 podrem posar les bases, perĂČ Ă©s impossible poder-ho activar tot en nomĂ©s un any».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li