Figueres posa en marxa una unitat pionera de disfunciĂł sexual femenina

0
686

La nova especialitat pilot està integrada en el Servei de Ginecologia i Obstetrícia i és el primer projecte d’aquest tipus de les comarques gironines


 

L’hospital de Figueres posa en funcionament aquest any la unitat pilot de disfunció sexual i dolor pelvià, integrada dins del servei de Ginecologia i Obstetrícia. Es tracta de l’única unitat d’aquest tipus que hi ha actualment a la demarcació de Girona i parteix de la hipòtesi que un increment en l’atenció a la salut sexual de les dones es pot traduir en una millora de la seva qualitat de vida.

En el cas dels homes, l’especialitat d’Andrologia s’ha consolidat dins la Urologia. En canvi, una dona en la mateixa situació disposa d’un ginecòleg però que, sovint, no té formació específica en disfunció sexual.

Amb aquest projecte pilot, l’hospital de Figueres vol abordar la sexualitat femenina de manera específica i transversal, dirigint-se a les dones i al conjunt de la parella. La unitat pilot està formada per una ginecòloga especialitzada en disfuncions sexuals i, en els casos que sigui necessari, es coordinarà amb altres professionals com poden ser psicòlegs o fisioterapeutes de sòl pelvià. Inicialment, la consulta és quinzenal, i els pacients hi van per derivació dels especialistes. També es preveuen sistemes d’accés ràpid en cas de necessitat.

DISFUNCIONS. El projecte pilot s’ha marcat nou àrees d’incidència pel que fa a les disfuncions sexuals femenines: les aïllades; relacionades amb processos oncològics; secundàries a l’embaràs, postpart, alletament o criança; de la menopausa; secundàries per mutilació genital femenina; en adolescents; secundàries a malalties cròniques i en víctimes de violència de gènere. La unitat té en compte que a l’hospital de Figueres es diagnostiquen 60 casos a l’any de càncer de mama i 45 d’altres de tipus ginecològic. D’altra banda, es fan quasi 1.000 parts anuals, el 80% dels quals són vaginals. Tot això té unes conseqüències en la vida sexual. Per això, a més de la consulta general, la unitat proposa accions complementàries com sessions informatives per a gestants i puèrperes, amb seguiment un cop donades d’alta; abordatge específic de pacients amb càncer de mama i altres càncers ginecològics; abordatge específic del dolor pelvià i de l’endometriosi i definició d’un cribratge de violència de gènere en el qüestionari ginecològic.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li