Figueres necessita col·laboració pública-privada

0
1258

La ciutat se’ns mor. Més aviat, ens l’està matant la falta d’un projecte polític que ERC-PSC-CUP no tenen. El govern local no ha sabut impulsar mesures per evitar que cada dia hi hagi més persianes abaixades, menys inversors disposats a obrir negocis a Figueres, grans marques que decideixen abandonar la ciutat en desbandada, autònoms que tenen els comptes en vermell, ciutadans que no saben on anar a buscar feina i famílies que ja han gastat tots els seus estalvis per sobreviure a la crisi que ja està durant massa.

Això passa perquè aquest govern és enemic declarat de l’empresa i el capital privat. Figueres és una ciutat plena d’oportunitats, que si les sabem aprofitar podrien donar-li la volta com a un mitjó a la situació actual. La nostra sempre ha sigut una ciutat d’emprenedors amb molta iniciativa, per això és imprescindible que el sector públic s’espolsi els complexes i comenci a col·laborar amb la iniciativa privada, eliminant totes les barreres que els separen.

Des de fa molts anys, Ciutadans proposa la creació d’una Agència de Comerç i Turisme, però sempre ens hem trobat amb l’objecció dels successius equips de govern. Aquesta Agència seria la primera pedra per a la creació d’una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU), que és una zona geogràfica delimitada on mitjançant la col·laboració pública-privada es fomenta l’activitat econòmica. El centre de Figueres, per la seva densitat comercial i la seva estructura, té les característiques idònies per a convertir-se en un APEU.

La idea és que totes les activitats econòmiques de la zona col·laborin en la creació d’estratègies competitives per fer de Figueres una ciutat més atractiva pels visitants, pels negocis i pels comerços, que pugui competir en millors condicions respecte d’altres zones i ciutats comercials i eviti d’aquesta manera la fuga de clients cap a altres municipis. Aquests models de gestió han demostrat ser un èxit en altres ciutats del món en les quals s’ha implantat; per exemple, Nova York va salvar Times Square de la degradació utilitzant aquest model.

L’APEU suposa posar part de la governança dels barris comercials en mans publicoprivades per tal que les associacions de comerciants i empresaris assumeixin tasques de manteniment, neteja, promoció del barri, redissenyar el mobiliari urbà… En funció del grau on es vulgui arribar, tant per part de l’administració com de l’entitat publicoprivada que es creï. Es tracta d’una mena de cooperativa entre els comerciants per impulsar una àrea comercial.

La creació d’aquesta APEU no suposa en cap cas que l’Administració deixi d’actuar en el barri, perquè seguirà oferint els mateixos serveis, tanmateix, el que sí permetrà és que aquests serveis es suplementin. Per exemple, als habituals serveis de neteja de l’Ajuntament, la part privada podrà incrementar-los si els finança l’organització i tenen cost zero per al ciutadà. Aquestes organitzacions són no lucratives i democràtiques, primer s’ha de delimitar geogràficament l’extensió de l’APEU i fer una consulta entre tots els comerços i empreses de la zona que han d’aprovar la seva creació. La gestió d’aquesta organització s’encarrega a un gerent professional que està a les ordres d’un comitè directiu format pels propietaris de la zona i representants municipals.

Els APEU són un model de gestió liberal que impulsa la col·laboració publicoprivada i no han fracassat en cap ciutat on s’han implantat. El govern d’ERC-PSC-CUP continuarà bloquejant aquestes possibilitats d’expansió del comerç i els negocis?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li